Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De ruimteatlas van Jesse Kreek

op 02 juli 2020 door

Het is tijd voor een ongelooflijke ruimtereis met Het Curieuze Reisbureau. Welke exotische bestemming klinkt er beter dan een plaats genaamd Zonderling? Geen enkele, toch?

Door Katy

Jesse Kreek wil zijn moeder een onvergetelijke verjaardag bezorgen. Ze werkt elke dag heel hard om genoeg geld te verdienen om het hoofd boven water te kunnen houden en de jongen heeft het perfecte cadeau gespot. Er is maar één probleem: hij heeft niet genoeg geld. Om wat extra te verdienen reageert hij op een advertentie en belandt zo achterop ruimtebrommer Betsie in een intergalactisch avontuur om aan fact-checking te doen voor een nieuwe uitgave van een ruimteatlas door professor Stoule-Gang.

De ruimteatlas van Jesse Kreek is een knotsgek avontuur voor iedereen vanaf acht jaar. Het is perfect voor iedereen die houdt van humor en risico’s. Het hele boek staat bol van de grappen en bizarre buitenaardse wezens. De balans zit echter prima en de belevenissen van Jesse zijn heerlijk. Auteur Martin Howard weet de fantasie te prikkelen door Jesse naar de meest vreemde locaties te sturen. De personages die hij daar ontmoet zijn op z’n minst een beetje raar (o.a. een ridder genaamd Heer Brenda, Jager-van-het-wrede-stekelbeest-Dereko en Prins Huichel) en door toedoen van de professor raken ze verzeild in het nodige gevaar. Jesse zelf doet uiteraard ook z’n duit in het zakje. De observaties die de jongen doet zijn helder en voorzien van het nodige sarcasme.

“Met dank aan het menu waarbij de liefhebber van de moorddadige keuken het water in de mond loopt, zul je na een nacht in De dode kraai naar huis gaan met bijzondere herinneringen, darmparasieten en – heel waarschijnlijk – ernstige hoofdwonden”

Illustraties in de herkenbare gothic stijl van Chris Mould wekken de plaatsen in het boek mee tot leven. Ze zijn een feest voor het oog en dragen bij aan de humor van het verhaal. De besnorde professor en de wat slordig uitziende Jesse zijn met oog voor detail vormgegeven in zwart-wit. Hij voegt iets toe aan de karakters. De omgevingen die Mould schetst, zoals een volledig elfendorp in en tussen de bomen, spreken net zo tot de verbeelding als de tekst. Ze zijn de moeite waard om goed te bekijken.  

De ruimteatlas van Jesse Kreek zorgt voor heerlijk leesplezier. De vlotte en trefzekere stijl van Martin Howard is plezierig om te lezen. Dit is het soort verhaal waarbij de lezer van de ene verbazing in de andere valt en het echt jammer is wanneer de laatste bladzijde is aangebroken.

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: De ruimteatlas van Jesse Kreek

Meer informatie

Gerelateerd

Over