Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De strijd in een griezelwoud met Elfmeisje en Raafjongen

op 05 januari 2019 door

Er waren eens een jongen en een meisje. Samen struinden ze door een donker bos tot ze bij een klein huisje kwamen. Een gevaarlijk monster bewaakte het huisje, het huisje van de heks! Is dit het verhaal van Hans en Grietje? Zeker niet. Dit is het verhaal van Elfmeisje en Raafjongen. Een verhaal vol afwegingen, gevaren en keuzes die moeten worden gemaakt. Lees je mee?

Geschreven door Sanne

Elfmeisje versus Raafjongen

d3ba5f04ea4815ced090ca3bf612492f.jpegEen meisje en een jongen ontmoeten elkaar in een donker bos als de boom waarin de jongen slaapt plotseling omver wordt gehaald. Daardoor wordt de slaapplaats van het meisje, dat toevalligerwijs op de grond een plekje had gezocht, vernietigd. Het meisje is haar familie kwijt geraakt en de jongen heeft nooit familie gehad. Hij kan perfect zien in het donker, kan praten met dieren en heeft donker haar. Af en toe plukt hij veertjes uit zijn haren. Zij is klein, heeft een mysterieuze tatoeage en is haast doorschijnend wit. Ze is zo licht als een elfje. Omdat ze allebei absurde namen hebben, willen ze die niet aan elkaar vertellen. Zij noemt hem Raafjongen en hij noemt haar Elfmeisje.

Ben je liever zoals Raafjongen of ala Elfmeisje?

Met dieren praten versus een nuttige tatoeage

6d82f539bc49bd9e41a73074cac375aa.jpegElfmeisje en Raafjongen ontmoeten elkaar op een bizarre manier in het donkere bos. Een bos dat gaandeweg het avontuur vol blijkt te zitten met trollen, ogers, heksen, ratten en reuzen. Wat is in zo'n gevaarlijk bos dan handiger? De superkracht om met dieren te kunnen praten of een tatoeage die magische effecten blijkt te hebben? Hoewel Elfmeisje het in eerste instantie maar raar vindt dat Raafjongen met dieren praat, blijkt dit al snel erg goed van pas te komen. Het is best handig als de dieren je waarschuwen voor gevaar of je kunnen helpen als je in nood bent. Maar die tatoeage op de arm van Elfmeisje komt ook, zij het onverwachts, goed van pas. Met de juiste accessoires blijkt hij monsters op afstand te kunnen houden!

Wat zou je het liefst willen hebben, de gave om met dieren te praten of een tatoeage die je vijanden op afstand houdt?

Elfjes versus Reuzen

7b2a276a722707e434255eab3dfb7ca7.jpegElfmeisje is haar familie kwijt geraakt toen het bos op zijn kop werd gezet door een grote reus. Haar familie kan zich perfect verstoppen doordat ze zo klein zijn. Dat is heel handig, zeker als je niet gevonden wilt worden door een reus. Maar is dat ook handig als je je eigen familie zoekt? Elfmeisje en Raafjongen besluiten opzoek te gaan naar de heks die midden in het bos woont. Het verhaal gaat de ronde dat ze op alle vragen een antwoord heeft. Dan weet ze vast ook waar de hele elvenfamilie zich bevindt. Alleen weten Elfmeisje en Raafjongen allebei niet waar de heks woont. Ze zullen dus verder het donkere bos door moeten struinen, opzoek naar de heks. Maar laat de reus nou net achter hen aan willen gaan... En die kan door zijn enorme lengte overal bovenuit kijken.

Wat lijkt jou handiger, overal bovenuit steken en alles goed kunnen zien, of zo klein zijn dat je je voor iedereen kan verstoppen?

Een klassiek sprookje versus een uniek spannend verhaal

772beff56bd514aac39b1be90c71e395.jpegElfmeisje en Raafjongen is een stoer boek van Marcus Sedgwick voor zelfstandig lezende jongens en meisje van 8 jaar en ouder. De letters zijn niet al te klein, de zinnen zijn niet al te lang en er wordt veel gebruik gemaakt van dialogen. Daarnaast heeft Pete Williamson het boek verrijkt met aansprekende zwart-wit illustraties. Een goed behapbaar boek dat er vanwege de illustraties ook nog leuk uit ziet. Het verhaal is spannend, maar heeft door de elven, reuzen en trollen een beetje een sprookjesachtig karakter gekregen. Toch is het verhaal niet zomaar een sprookje, want heb jij ooit een raafjongen dat met dieren kan praten in een sprookje gezien? Of een elfmeisje met een tatoeage?

Wat heb je liever, een lief sprookje of een spannend verhaal?

Ik heb het boek gelezen, de toffe plaatjes bekeken en me door het donkere griezelwoud heen geploeterd. Inmiddels weet ik wat ik er van vind en geef ik het boek 4 dikke glanzende sterren vanwege het bijzondere verhaal, de goed leesbare schrijfstijl en de toffe illustraties.

Nu rest alleen nog de vraag: Wat ga jij doen, ga je dit boek wel of niet lezen?



Reacties op: De strijd in een griezelwoud met Elfmeisje en Raafjongen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marcus Sedgwick

Marcus Sedgwick

Marcus Sedgwick is een Britse schrijver, illustrator en muzikant. Zijn debuutrom...