Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 10 van Ilja

op 05 augustus 2020 door

In de reeks de 'top 10 van...' nemen we jullie mee in onze samengestelde toplijsten. Vandaag is het de buurt aan Ilja, die met een hoop moeite een keuze moest maken uit de vele pareltjes uit de jeugdliteratuur. Welke van deze boeken krijgen ook een plekje in jouw top 10?

Op 1!

e9b12f52b6df63be30e8f73b1ccea4c5.png

In de top 5

5d99827792af2d887b3486c49c9a225f.png

2. De brief voor de koning - Tonke Dragt

Dit boek (her)las ik een paar jaar geleden tijdens mijn studie jeugdliteratuur. In mijn jeugd was ik er wel ooit aan begonnen, maar heb ik het weggelegd, omdat ik destijds liever andere boeken las. Een hele tijd later kon ik wel het prachtige boek waarderen en kon ik me ook niet meer voorstellen waarom het me eerder niet pakte. Tonke Dragt weet het verhaal zo levendig op papier te zetten, dat ik het boek binnen een mum van tijd uit had. Inmiddels heb ik het boek nog een keer gelezen en dat overkomt me niet vaak; dat ik boeken in zo'n korte tijd herlees. Alleen dat geeft al aan dat dit boek in mijn top 10 moet, toch?

3. Minoes - Annie M.G. Schmidt

Als je afstudeerscriptie over Annie M.G.Schmidt ging, dan moet er toch echt wel een boek van haar in de top 10! Ik heb ervoor gekozen om elke schrijver maar een keer in mijn top 10 terug te laten komen, dus dat betekende een keuze maken uit de boeken van Schmidt. Ik vind al de boeken van Annie M.G. Schmidt geweldig, maar toch was de keuze niet zo moeilijk. Minoes! Als klein meisje heb ik dat boek zo vaak gelezen en zelf na een grondige studie van dit boek, blijf ik van dit boek genieten. Ik vind overigens nog steeds nieuwe elementen in dit boek en kan het dus blijven lezen. Na mijn scriptie ben ik dit boek overigens alleen maar meer gaan waarderen, er zit echt zo veel in dit boek!

4. Eiland - Mark Janssen

Ik houd van prentenboeken! Dus uiteraard zijn die in mijn top 10 te vinden. Kiezen is daarin wel heel erg lastig... Zodra ik dit boek in handen had, was ik echter meteen verliefd! De platen zijn zo mooi en ik kan ook heel veel met dit boek. Het prentenboek is al meerdere malen mee de klas ingegaan, van groep 1/2 tot groep 8. Het is zo leuk om met leerlingen over dit boek te praten en verhalen te bedenken. Mijn kleuters vragen nog steeds of ik dit boek weer een keer mee wil nemen: 'Dan kunnen we weer verhalen verzinnen juf.'

5. Nevermoor - Jessica Townsend

Nevermoor, en dan de hele serie, staat op nummer 5. Meestal haak ik bij het tweede deel af, het is dan altijd minder dan het eerste deel, maar dat is bij deze boeken zeker niet het geval. Deze serie is goed uitgewerkt en origineel, ondanks dat er veel in dit genre geschreven is. Ik kan echt niet wachten op het derde deel, al zou dat nog tot oktober moeten, helaas.

In de top 10

6. Het meisje dat nevel weefde - Agnès de Lestrade

Het meisje dat nevel weefde is zo'n betoverend boek! Het verhaal is goed, maar de lay-out, de tekeningen en het papier maakt het helemaal af! Wel een delicaat boek, met een vrij lastig onderwerp, maar ik ben fan!

7. Het fluwelen konijn - Margery Williams

Ik houd van klassieke kinderboeken en dit is er ook zo een! Het verhaal komt uit 1922 en ik vind het heerlijk om deze oude verhalen te lezen. Waarom worden deze boeken nog steeds gelezen, wat maakt het boek dan zo goed? Dan komt toch mijn studieachtergrond naar boven en ben ik gerust in staat om het hele boek uit te pluizen. Dit boek is behalve studiemateriaal ook een heel fijn boek om te lezen en verdient daarom een plaatsje in mijn top 10.

8. De kleine prins - Antoine de Saint-Exupery

Nog een klassieker! De kleine prins is ook een boek wat ik pas op latere leeftijd ben gaan lezen. Het is niet het makkelijkste boek dat ik ooit heb gelezen, maar ik houd van het verhaal en de symboliek. Hoewel ik het originele verhaal van De Saint-Exupery het meest waardeer, vond ik de bewerking met tekeningen van Agnes de Lestrade ook heel mooi. Maar dan kwam ik in de knoei met mijn eigen opgelegde regel en stond De Lestrade twee keer in mijn top 10...

9. Ik geef je mijn hart -Pimm van Hest

Zelden heeft een boek mij zo aangegrepen! De prenten zijn ontzettend mooi, maar het verhaal is nog mooier. Na dit boek was ik echt wel even stil. Al mijn collega's bij de bieb destijds heb ik dit boek in handen gedrukt, zodat het publiek voor dit boek zou groeien. Ik heb het helaas nog niet in mijn eigen kast staan, maar als ik de kans krijg...

10. Deze hoed is niet van mij - Jon Klassen

Ik ben echt fan van Jon Klassen! Zijn prentenboeken zijn echt geweldig. Ze bevatten vaak een dubbele laag en daardoor ook heel leuk om in de klas voor te lezen. Dit is dan ook mijn favoriet uit de collectie van Klassen. Het boek bevat relatief weinig tekst en de platen vertellen een heel ander verhaal dan wat je leest. Leuke reacties gegarandeerd!

En? Wat vinden jullie van mijn top 10? Zitten er verassingen bij of zijn er boeken die je nu zelf graag zou willen lezen? Laat het gerust weten onder in de reacties. Ook kun je nog steeds jouw top 10 insturen, dat kan naar boekenbengelsenleesbeesten@gmail.com.



Reacties op: De top 10 van Ilja

Meer informatie

Gerelateerd