Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 10 van Katy

op 11 juli 2020 door

In de artikelreeks 'De top 10 van...' delen we onze tien mooiste, liefste, stoerste of grappigste boeken met jullie. Vandaag is het de beurt aan Katy die met veel moeite vanwege de bijbehorende keuzestress haar lijstje wist samen te stellen. Staan er favorieten in die je herkent? Kijk mee met haar top 10 jeugdboeken!

De nummer één!

Mijn absolute nummer één is De torens van februari van Tonke Dragt. Ik heb zo'n gevoel dat zij een populaire dame zal blijken wanneer we alle inzendingen met een top 10 bij elkaar op zullen tellen.

b3a7609636f6527d66bde5f15c97ce11.png






De rest van de top 5

2. De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

Ook een boek dat ik in de bibliotheek opgepikt heb, is De gebroeders Leeuwenhart. Het einde heb ik niet zien aankomen en heeft me verscheurd en ontroerd tegelijkertijd. Ik had het boek zelf niet thuis, maar een paar jaar geleden heb ik een exemplaar gekocht in de kringloopwinkel. Met mijn kinderen ben ik eind 2019 naar de theatervoorstelling gaan kijken van Het Nationale Theater. Daarna heb ik het boek aan mijn zoon gegeven.

3. Harry Potter en de Steen der Wijzen - J.K. Rowling

Ik was helemaal niet mee met de hype rond Harry Potter en ik had nog nooit van deze tovenaarsleerling gehoord. Op de lerarenopleiding hadden we echter een cursus jeugdliteratuur en het was één van de opties op de leeslijst. Het was een totale gok. Ik had net zo goed een ander boek kunnen kiezen, maar ik heb een boontje voor magie, dus viel mijn oog op Harry. Ik heb als een gek doorgelezen en ben meteen het tweede boek gaan halen. Het begin van een hele reeks lang genieten.

4. De Veger - Jonathan Auxier

Dit is historisch en fantasieverhaal in één en oh zo ontroerend. Mijn absolute topper van vorig jaar. Vijf jaar geleden verdween de Veger, alles wat Nan van hem heeft is een klein kooltje. Zij en een aantal andere kinderen werken voor de gemene  Wilkie Crudd. Wanneer het meisje vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, wordt ze gered door een wezentje gemaakt van roet en as. Auxier vertelt het allemaal zo schitterend dat dit boek niet anders kon dan mijn top 5 in duikelen.

5. De meest eenzame walvis ter wereld - Kim Crabeels Sebastiaan van Doninck

Twee jaar geleden deden Joke en ik een buddy read met De meest eenzame walvis ter wereld en ik ben overdonderd door zowel het poëtische taalgebruik van Kim Crabeels als de mooie illustraties van Sebastiaan van Doninck. Een pareltje dat me eveneens heeft weten te ontroeren en vertederen. Lilja, de walvis en haar vader hebben nog een tijdje nagezinderd. Toen ik een tijdje terug mijn dochter met veel aandacht naar de prenten zag kijken en haar zachtjes hoorde lezen - “Dat het grootste wonder klein is, en dichterbij dan ik ooit dacht.”- , wist ik zeker dat er magie zit in dit boek.

7f83448c08dedcc632b481fe3a1da106.png

Van 6 tot 10

6. De kleine walvis - Benji Davies

9fdf866063fabb471f02a4ab9a35f7b8.jpgEen prentenboek waar ik instant verliefd op ben geworden. Ik ben geloof ik wel een beetje gevoelig voor boeken die gaan over eenzaamheid en bijzondere vriendschappen. Na een stormachtige nacht vindt de kleine Boy een jonge walvis op het strand. Die ontmoeting zal het leven van beiden voorgoed veranderen. 

7. Mijn tante is een grindewal - Anne Provoost

f5ff7037203638081aad6a50a7b2fdb1.jpgDeze is een twijfelgevalletje, in die zin dat het boek ook als YA kan worden gezien, maar ik las het toen ik twaalf was en daardoor valt het voor mij toch in de categorie jeugd. Tara, die slachtoffer is van misbruik en alleen rode t-shirts draagt, is diep onder mijn huid gekropen.

8. Meester van de zwarte molen - Otfried Preussler

f5836f79db9b1e212142203d128696c7.jpgIk herinner me nog levendig dat ik dit boek heb gelezen bij het licht van mijn nachtlampje. De strijd van Krabat tegen de molenaar die een meester is in de toverkunst vond ik heel fascinerend. Krabat had er meteen een supporter bij.

9. Heksenkind - Monica Furlong

9d056d302d6e92b1a847d17264a4d3fb.jpgHeksenkind over weesmeisje Leana die door Juniper, “de heks”, onder haar hoede wordt genomen is nog zo’n boek waar ik warme herinneringen aan koester. Ik heb het drie keer gelezen voor het terug naar de bibliotheek mocht en ik las boeken doorgaans niet echt meerdere keren, tenzij ik ze echt heel goed vond.

10. De brief voor de koning - Tonke Dragt

2eef0a16c1c7f3584bde0d498124e3c2.jpgDit is zonder meer de schuld van mijn juf uit het zesde leerjaar (groep 8). Zij heeft het ons in stukjes voorgelezen, maar het schooljaar eindigde voor we het slot hadden kunnen horen. De bibliotheek had maar één exemplaar en de maanden erna was het een strijd om het in handen te krijgen. Onze hele klas stond geloof ik op de reservatielijst. De gelijknamige reeks op Netflix heb ik nog niet gezien, maar ik ben benieuwd of die het verhaal eer aan zal doen. Daarna heb ik uiteraard Geheimen van het Wilde Woud gelezen en terugkeren naar het land van koning Dagonaut was een spannend feestje.

Ik zou uiteraard nog een boel boeken aan deze lijst kunnen toevoegen, want keuzes maken is behoorlijk moeilijk en ik heb een behoorlijke zwak voor jeugdliteratuur. Toch nog even een paar eervolle vermeldingen voor: Hotel De Laatste Kans van Nicki Thornton, Avonturen van Dik Trom van C. Joh. Kievit, de Lotje-reeks van Jaap ter Haar, de Tigran-reeks van Peter de Zwaan en Winterhuis Hotel van Ben Guterson.

Welke jeugdboeken staan er op jouw top 10? Je kunt nog steeds je inzending sturen naar boekenbengelsenleesbeesten@gmail.com.



Reacties op: De top 10 van Katy

Meer informatie

Gerelateerd