Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 10 van Sanne

op 28 juni 2020 door

In de artikelreeks 'De top 10 van...' delen we onze tien mooiste, liefste, stoerste of grappigste boeken met jullie. Vandaag is het de beurt aan Sanne. Zou haar lijstje vol jeugdsentiment staan, of is het misschien gevuld met recente toppers? En staan er favorieten op die je herkent? Kijk mee met haar top 10 jeugdboeken!

De nummer één!

Daar hoef ik geen moment over na te denken. Bovenaan prijkt De brief voor de koning van Tonke Dragt.

64d51e7c29e1f19350dd9e9a058e8acb.jpeg

De rest van de top 5

Na nummer 1 wordt het toch wat lastiger. Ik heb zoveel mooie jeugdboeken gelezen, dat ik eigenlijk niet kan kiezen. Als ik afga op mijn top 25 hier op Hebban, dan wordt de nummer 2 op mijn lijst Morrigan Crow en het wondergenootschap van Jessica Townsend. Dit boek las ik voor een artikel op onze spot en ik was gelijk verkocht. Ik ben niet zo'n fantasy lezer, maar van deze magie genoot ik erg. Het maakte veel indruk; een meisje dat zich niet welkom voelde bij familie, maar op een andere plek wel een thuis weet te vinden. Het werd een van mijn favorieten.

Op nummer 3 nóg een boek van Tonke DragtDe zevensprong. Eigenlijk zou ik haar hele oeuvre kwijt kunnen in mijn top 10. Wat genoot ik van al haar boeken! Ik weet niet helemaal zeker of ik eerst het boek las of eerst de serie zag op tv. Maar dat geeft ook niet, beide waren erg leuk. Elke zomervakantie weer werd de serie op tv getoond. Net als bij de De brief voor de koning, sprak ook bij De zevensprong het avontuurlijke verhaal me aan. Ik moest en zou weten hoe het allemaal in elkaar stak. Wie zal het raadsel ontrafelen?

"Kon de schat met woorden spreken. Tracht, o kind en kinds-kinds-kind’ren deze rijmsels te verstaan.
Deze woorden zijn het teken: Eén alleen zal mij niet vinden en een ladder wijst mij aan.
Deze woorden zijn het teken: Alle kind’ren zijn je vrinden; weet de vijand te weerstaan.
Deze woorden zijn het teken: Vreemde, die de draak zal binden, moet de zeven wegen gaan.
Groenmouw zal de spreuken spreken, Groenoog zal de sleutel vinden, Groenhaar zal de draak verslaan."

Mijn nummer vier is, hoewel op een gedeelde plek met veel titels die hierna volgen, Blinker en de bakfietsbioscoop van Marc de Bel. Ik weet nog hoe de vrolijke voorkant me aansprak en hoe ik werd verrast door het avontuur van de vrienden. Ook de schrijfstijl sprak me erg aan. Ik weet nog hoe mijn moeder eens vroeg of ik geen moeite had met in het verhaal te komen omdat het van een Vlaamse schrijver was, maar daar had ik tot dat moment nooit bij stil gestaan. Het was even alsof ik ook vakantie vierde met de vrienden en de prille verliefdheid gaf ook mij wat kriebels in mijn buik. 

Op nummer vijf Pietepaf, het circushondje van Dorothy Kunhardt uit de Gouden Boekjes-reeks. Mijn ouders lazen er vroeger uit voor en ik was erg onder de indruk van de hond die eerst heel klein was en daarna heel groot werd. Maar och wat vond ik het zielig toen niemand meer iets van hem wilde weten... Jaren later kocht ik een luister-cd met verhalen van de Gouden Boekjes en ook daar stond Pietepaf op. Net als ik vroeger luisterden ook mijn kinderen muisstil toe.

4211724f7a462605d6ec094ac55786b2.jpeg

Van 6 tot 10

6. Op je kop in de prullenbak van Guus Kuijer

cc5bdc6d9d27a5d692d3cb0c3b937d69.jpegHet verhaal over een gewone klas en een gewoon meisje. Ik had Madelief kunnen zijn en in die gewone klas kunnen zitten. Dat was wat het een leuk boek maakte, dat het over jezelf had kunnen gaan. Een nieuwe en gekke meester, misschien had ik die ook wel willen hebben!

7. De olijke tweeling van Arja Peters

8c81895ff1eaf3e072e1fd96541abbee.jpegEen serie met verhalen over een olijke tweeling die samen spannende avonturen beleven. Ze zijn voor niets of niemand bang en hebben steun aan elkaar. De tweeling is verliefd, de tweeling gaat verhuizen, de tweeling helpt in het dierenasiel. Stuk voor stuk verhalen die aan de ene kant heel herkenbaar zijn, en aan de andere kant toch een tikkeltje spannender dan het gewone leven.

8. De griezelbus van Paul van Loon

96d0ee3af0856590057720702cee9de3.jpegNadat ik als kind veel boeken in de bibliotheek had gelezen sloeg mijn voorkeur qua boeken om. Ik las naarmate ik ouder werd spannender boeken. Een van mijn favorieten was De griezelbus van Paul van Loon. Wat vond ik het spannend in die griezelige bus waar echt iets niet helemaal pluis was... 

9. Kippenvel van R.L. Stine

a68329bc27c390a9bc6dbefd8083464c.jpegNa De griezelbus van Paul van Loon moest het spannender. Het werd de serie Kippenvel van R.L. Stine. Oef wat was dat griezelen onder de dekens! Gelukkig was het een serie en kon ik zo meerdere boeken verslinden. Slijm, monsters, geesten. Het zat er allemaal in.

10. Suske en Wiske - De ijzeren schelvis van Willy Vandersteen

a9f9d23075c518391a9119c907765cab.jpegNaast leesboeken las ik ook graag strips. Suskes en Wiskes waren favoriet. Een van de eerste die ik las, was De ijzeren schelvis. Het mooiste vond ik de teletijdmachine van professor Barabas. Zou ik er ook een keer gebruik van mogen maken? 

Aan alle boeken op mijn lijst heb ik bijzondere herinneringen. Zo kijkend naar mijn lijst ga ik een heleboel jaren terug in de tijd. Toch zijn er ook genoeg boeken die een plekje hadden verdiend, maar die gewoon echt niet meer pasten. Zoals De geheime tuin, Prutje, Stormwachter, Het werkstuk en nog vele meer.

Welke jeugdboeken staan er op jouw top 10? Je kunt nog steeds je inzending sturen naar boekenbengelsenleesbeesten@gmail.com.



Reacties op: De top 10 van Sanne

Meer informatie

Gerelateerd