Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De wind en wij

op 06 december 2020 door

Sommige prentenboeken zijn ware pareltjes! Wanneer een boek bekroond is met een prijs vanwege zijn illustraties, maakt dat me altijd extra nieuwsgierig. Feit is namelijk dat prentenboeken lang niet altijd alleen prachtig zijn voor kinderen om (samen) te lezen. Sommige prentenboeken weten je als volwassenen te boeien en laten je niet meer los.  De wind en wij is zo'n prentenboek. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

De wind en wij

Voor je kwam 

Wist ik niet   

       Wie je zou zijn, 

       Hoe je eruit zou zien,   

       Hoe je zou klinken, ruiken, bewegen....

Wie ouder is zal zich ongetwijfeld herinneren, de nieuwsgierigheid naar een nieuw klein mensje, waarvan je weet dat het je leven zal gaan verrijken, maar waarvan je verder nog (bijna) niets weet. Je sluit het in je hart, al voor het er is en helpt het bij iedere stap die het zet. Tegelijkertijd weet je als geen ander, dat voor je kind om zich te kunnen ontwikkelen, je steeds vaker een stapje terug zult moeten doen. Je ze steeds vaker zelf moet laten ontdekken, zodat ze verder kunnen groeien.

En dit is nu precies waar de wind en wij over gaat. 

De wind sluit een bijzondere 'vriendschap' met een klein meisje. Soms zijn ze bang, boos of moe maar ze spelen vooral met elkaar. Maar dan komt er dat moment...

Op een dag waren we uitgespeeld.

Er was iets veranderd.

We wisten niet precies wat...

En dan laat de wind het meisje los. De wind laat haar gaan, zodat ze haar eigen weg kan gaan.

Kristof Devos & Claudia Jong

Bij het maken van dit prentenboek ging illustrator Kristof Devos anders te werk. Hij besloot 'gewoon' te beginnen - zonder plan of idee. En dat heeft zonder twijfel zijn vruchten af geworpen. De illustraties zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder. Het zijn rustige illustraties met kleine kleuraccenten die op een bijzondere manier de band tussen het meisje en de wind in beeld hebben gebracht.

De samenwerking met Claudia Jong - met wie Devos eerder al samen werkte voor het boek Max maakt een vriend - heeft er voor gezorgd dat aan die illustraties een prachtige, bijna poëtische tekst is toegevoegd. De tekst is kort maar oh zo krachtig. Hij zegt heel veel zonder dat het altijd expliciet wordt uitgesproken!

Eindoordeel

De wind en wij is zonder twijfel het bijzonderste prentenboek dat ik dit jaar ben tegen gekomen. De illustraties van Devos zijn prachtig en interessant. De combinatie met de poëtische tekst van Jong maakt dit boek helemaal af. In de uitvoering is overduidelijk nagedacht over de combinatie van tekst en illustraties. De tekst gaat veelal in de illustraties op. Tegelijkertijd zijn er bepaalde momenten waar de aandacht op de tekst gevestigd is, bijvoorbeeld door het dikgedrukte of gekleurde lettertype.

Het is een verhaal dat prachtig weet te verwoorden hoe het is om je kind te zien opgroeien.

Zo leerden we elkaar steeds beter kennen.

                                      En toch was alles nieuw.

Want is loslaten en laten gaan soms niet gewoon heel erg moeilijk! 

Ik kijk uit naar het moment dat ik dit prentenboek met mijn eigen dochter kan gaan lezen. Waar ik als volwassene haarfijn begrijp wat de boodschap van het verhaal is, zal die boodschap voor kinderen zeker niet de overhand nemen. Het prentenboek straalt voor kinderen juist uit dat het goed is! Dat je vol vertrouwen nieuwe stappen mag zetten, nieuwe dingen kan leren en naarmate je groter wordt ook wel eens wat meer je eigen gang mag gaan!

De wind en mij is een terechte prijswinnaar van meerdere internationale prijzen. Het heeft een plaatsje in mijn hart veroverd!

Ik geef het boek 5 sterren.



Reacties op: De wind en wij

Meer informatie

Gerelateerd

Over