Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Aftellen in december met de kalender van De Gorgels

op 30 november 2021 door

De laatste weken van het jaar zijn druk en hectisch. Er is zoveel voor de kinderen te doen. Van Sinterklaas stuiven we in een ademteug door naar Kerst en Oud & Nieuw. Sanne testte met haar kinderen de december aftelkalender van de Gorgels. Zou dit ze wat rust bieden?

-Door Sanne-

Op het moment dat de postbezorger aan belde, waren beide kinderen (9 en 11 jaar) thuis. Het formaat van het pakje, groot en dun, wekte gelijk hun nieuwsgierigheid. Wat zou erin zitten? Na het voorzichtig open gemaakt te hebben, kwam er een mooie plaat met Gorgels te voorschijn. 

3857e023a6c38f44c9a8a9f0f043dac8.png

Over De Gorgels en de decemberkalender

Voor wie De Gorgels nog niet kent; Gorgels wonen op het Eiland, in goed verstopte holletjes onder de grond. Ze zijn kleine wezentjes met puntige oortjes en neusje en ze beschermen kinderen tegen Brutelaars, die kinderen ziek maken. Mocht je de boeken over De Gorgels nog niet kennen, begin dan bij deel 1; De Gorgels. Het zijn fantasierijke en spannende avonturen voor kinderen in de basisschoolleeftijd, van 5 tot 12 jaar.
In deze kalender, speciaal voor december, waken de Waakgorgels over hun kinderen. Want in december zit immers de R in de maand. Melle en Limoni gaan logeren bij opa en oma op het Eiland. Daar zijn alle Gorgels in rep en roer om er een warme feestmaand van te maken. Met een spetterende uitsmijter voor 31 december...

6bd94c5cadcff281c6822f92d432f0ef.png

Over de makers

Jochem Myjer (1977) is vooral bekend als cabaretier. In 1997 deed hij mee met het Groninger Studenten Cabaret Festival, waar hij met zijn korte cabaretvoorstelling Geen Gemyjer de Eerste Prijs won. Hij hing zijn studie biologie aan de wilgen om zich volledig op cabaret te richten. In 2015 verscheen Myjers eerste kinderboek: De Gorgels. Daarna volgden De Wereld van de Gorgels, De Gorgels en het geheim van de gletsjer en De Gorgels en De Grote Operatie.

Rick de Haas (1960) verzorgde de illustraties bij de verhalen over De Gorgels. De Haas studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch, afdeling Illustratie. Naast de illustraties van De Gorgels maakte hij ook tekeningen bij boeken als Mees Kees, Kinderen met een sterVerboden te vliegen en Waarom de maan verdwijnt

52e06c43304f1f778dfc173bee651623.png

Verder met de kalender

4ab8784a797b26bc242abe14b8b50569.jpegKijkend naar de plaat, zien we een lange gang onder een besneeuwde boom. Brr, echt winter! Gelukkig lijkt het er in de tunnel van De Gorgels aangenamer te zijn. Als we de kalender, want dat blijkt de uitgepakte prent te zijn, beter bekijken valt ons gelijk iets op. Dit is niet zomaar een adventskalender. Deze kalender heeft namelijk 31 goed verstopte vakjes en telt van 1 naar 31. 

In eerste instantie zijn we het met elkaar eens; we beginnen links onderin de prent, in de tunnel van De Gorgels, bij vakje 1. Maar de oudste begint ineens te twijfelen. Klopt dat wel? Moeten we niet bij de deuren naar binnen gaan? Je telt dan écht af en ziet met het verstrijken van de luikjes, hoeveel dagen dit jaar nog heeft... Dan tel je echt af naar 1, dat doe je op oudejaarsavond immers ook. Hee, daar heeft hij wel een punt. 

We besluiten de proef op de som te nemen en zowel vakje 1 als 31 open te maken. En dan is het gelijk duidelijk. Begin in het holletje van De Gorgels, bij vakje 1. Achter vakje 1 zit een illustratie van De Haas, maar verklapt nog niet veel. Zullen we... Ja hoor, we doen het gewoon. Ook vakje 2 gaat open en weer zit daar een tekening achter verstopt. We verwachten dat als we alle vakjes hebben opengemaakt, we een woordloos verhaal hebben beleefd. Een verhaal in 31 vakjes. En hoe graag we ook verder zouden kijken, we laten het echt bij deze vakjes. We zullen moeten wachten tot het december is. Gelukkig is het bijna zover! 

7f4dabeeb693bf00e8abe52ef0810e02.png

Conclusie

De decemberkalender is geen adventskalender, waar je er op het moment zoveel van ziet, maar zeker niet minder leuk. Het is een kalender die de dagen in december laat passeren. Met de kleurrijke illustraties van de Haas wordt een leuk verhaaltje verteld. Elke dag wordt steeds een beetje meer duidelijk. De eerste vakjes verklappen nog niet veel en de verleiding is heel erg groot om verder te kijken. Gelukkig is de kalender van stevig karton en kunnen de vakjes meerdere keren open en dicht worden gemaakt. Een erg mooie kalender voor Gorgelliefhebbers!

We kregen deze prachtige kalender van Kinderboeken.nl. Op hun website kun je nog veel meer lezen over De Gorgels en aanvullend (les)materiaal over deze bijzondere wezentjes vinden. Kijk maar eens op deze pagina over De Gorgels. 
Tel jij de dagen in december ook af naar het nieuwe jaar?


Reacties op: Aftellen in december met de kalender van De Gorgels

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jochem Myjer

Jochem Myjer

Jochem Myjer is cabaretier, komiek, muzikant en schrijver van het kinderboek De ...