Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een mijlpaal! Joke van Leeuwen 40 jaar in het schrijversvak.

op 06 november 2018 door

Een bijzonder moment voor Joke van Leeuwen. Al 40 jaar zit ze in het schrijversschap. Om dit te vieren, werd Deesje opnieuw uitgebracht. In 1985 kwam het boek voor het eerst uit. Maar waar kennen we Joke van Leeuwen nog meer van? 

Geschreven door Antoinette

De auteur

In 1978 bracht Joke van Leeuwen haar eerste kinderboek uit: De appelmoesstraat is anders. Daarna volgende er nog eens 33 kinderboeken. Maar Joke schrijft niet alleen kinderboeken. Zo heeft ze ook nog een achttal gedichtenbundels geschreven, tien romans en vier non-fictie boeken. Naast het schrijven is ze ook illustrator. 

d0b5c3e503506c05d41da02744716e48.jpg

Bekroonde boeken

Veel kinderboeken, geschreven en/of geiïlustreerd door Joke van Leeuwen, vielen de afgelopen jaren in de prijzen. In 1980 won ze haar eerste prijs met haar tweede kinderboek: Een huis met zeven kamers in de prijzen. Ze won hiermee de Zilveren Griffel en het Gouden Penseel. 

Voor de volgende titels mocht ze ook de Zilveren Griffel in ontvangst nemen: De metro van Magnus (1981), Ik ben ik (1995), Iep! (1996), Kukel (1998), Mooi Boek (2015), Toen ik (2017) en Deesje (1985). 

Een bekend kinderboek van Joke van Leeuwen Iep! mocht zelfs meerdere prijzen in ontvangst nemen en werd verfilmd. Het boek ontving naast de Zilveren Griffel ook de Gouden Uil, Jonge Gouden Uil en de Woutertje Pietertjes Prijs.

Deesje

Vaag kan ik mij herinneren dat ik vroeger Deesje heb gelezen. Maar wie is Deesje ook alweer? Wat maakt zij allemaal mee in het verhaal? Zal het verhaal nog steeds leven na 33 jaar?

Deesje woont samen met haar vader en oudere broers Sam-Jan en Jan-Sam. Thuis is ze vaak alleen, de mannen zijn altijd aan het klussen. 's Avonds moet ze op tijd naar bed. had ze maar een broertje of zusje, dan was ze niet zo alleen. Dan verteld vader haar opeens dat ze de volgende dag alleen naar haar halftante op bezoek gaat. Ze zal alleen met de trein reizen. Acht jaar geleden heeft ze haar halftante en halfnichtje Oele voor het laatst gezien. Vader laat haar de enige foto van halftante zien, ook acht jaar oud. 

Daar gaat Deesje alleen de wijde wereld in. Halftante zal op het station, in een zwarte jas met witte stippels,op haar wachten . Waar is tante als ze aankomt? Ze wordt verward met een ander meisje, Geesje. Er is niemand die gelooft wat Deesje verteld. Zal Deesje ooit haar halftante vinden? Tijdens haar zoektocht maakt Deesje een paar spannende en bijzondere situaties mee.

Na het lezen van Deesje kan iedereen beamen dat het verhaal nog steeds leuk, grappig en van alle tijden is. Joke heeft een grappige, vlotte schrijfstijl en de illustraties, gemaakt door Joke zelf en Nancy Koot zijn een waardevolle toevoeging.

db66b00db84962005da41e470ee35511.jpg

4 verdiende sterren voor Deesje. Een goede keuze om dit boek opnieuw uit te geven. 

Heb jij ook een boek gelezen van Joke van leeuwen? Welke titel sprak jou het meeste aan?



Reacties op: Een mijlpaal! Joke van Leeuwen 40 jaar in het schrijversvak.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (1952) schrijft proza en poëzie, is illustrator en performer. H...