Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dessertvorkjes en andere belangrijke dingen

op 02 december 2020 door

Steeds meer kinderen groeien op zonder hun vader of moeder. Dit heeft verschillende redenen. Soms wonen de ouders op verschillende adressen. Maar er is ook een groep kinderen die slechts met één ouder contact heeft of waarvan een ouder is overleden. Daarnaast is er de steeds groter worden de groep kinderen die opgroeit met twee vaders of twee moeders. Op heel veel momenten is dit prima. Maar soms kan het voor problemen zorgen, zo merkt ook Loulou...

Door Annemieke de Jong

Dessertvorkjes en andere belangrijke dingen

Loulou woont alleen met haar moeder. Haar vader kent ze eigenlijk niet echt, ze heeft alleen een 'fotopapa'.

Loulou is gewend om tegen haar fotopapa te praten. Ze verwacht allang geen antwoord meer. Als je negen bent, weet je dat foto's niet praten. Maar toch zou ze graag willen dat papa gewoon uit het lijstje springt en heel luid 'Mijn lieve Loulou!' roept.

Loulou was twee toen haar vader zomaar weg ging. Ze woont alleen met haar moeder. Meestal is dit prima, maar nu zorgt het voor een groot probleem. Want Loulou heeft haar vader nodig voor school. De juf heeft alle papa's uitgenodigt om in de klas te komen vertellen over hun beroep. Alle kindjes in de klas vinden dit heel erg leuk, maar Loulou niet - want Loulou weet niet waar haar papa is.

Stiekem is Loulou wel wat jaloers, al die kindjes die over hun papa praten. Het maakt haar verdrietig. Loulou probeert er het beste van te maken en vraagt of er iemand anders mee mag komen. Maar de juf is duidelijk... deze keer zijn het de papa's die op bezoek komen.

En zo ontstaat het 'papaplan'.

Morgen begint mijn papaplan, denkt ze net voor ze haar ogen dicht doet.

Loulou is vast besloten om te ontdekken waar haar vader is... en wanneer dat niet lukt, gaat Loulou op zoek naar een 'tijdelijke' papa. Tijdens haar zoektocht leert ze verschillende mensen kennen die haar leven verrijken. Maar helaas vindt Loulou geen papa... Of toch wel?

ik kan niet slapen, dus ik schrijf een brief. ik weet dat jij geen papa bent. dat heb je me zelf verteld. maar zou je voor een dag willen doen alsof? alsjeblieft? het hoeft zelfs niet de hele dag. heel even maar. ik kan er echt geen vinden. de mijne niet en een andere ook niet.

Vol spanning wacht Loulou de volgende ochtend af, zal hij komen?

Eindoordeel

Schrijfster Kelly Theunis is er in geslaagd het onderwerp van het missen van een papa op een voor kinderen geschikte manier te beschrijven. Hierbij denkt ze vanuit het kind - zowel waar het gaat om de zaken waar Loulou onverhoopt mee te maken krijgt, als in de wijze waarop Loulou op zoek is naar oplossingen. Hierdoor zullen kinderen in een vergelijkbare situaties zich hierin zeker herkenning kunnen vinden.

De vormgeving van het boek, in combinatie met de illustraties van Annalies Vandenbosch zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. De donkerblauwe kaft in combinatie met de oranje pagina's die je tijdens het lezen van het boek tegen blijft komen zijn erg aantrekkelijk. Net als de wijze waarop verschillende kleuren en geschreven stukjes in het boek zijn toegevoegd. De illustraties zelf passen in dit kleurenschema en zijn passend voor dit bijzondere verhaal.

Dit bijzondere boek heeft een belangrijke toevoegende waarde voor kinderen. Het is belangrijk dat ook die kinderen die opgroeien met één ouder herkenning kunnen vinden in een kinderboek. Ik verwacht dat dit boek niet alleen herkenning kan bieden, maar wellicht ook een soort van troost. Want opgroeien zonder vader is soms lastig, maar of het echt problematisch is?

Een bijzonder boek dat ik gelezen heb met een lach en een traan. Een boek dat prachtig en met momenten hartverwarmend is, voor zowel jonge als oude lezers. 

Het boek Dessertvorkjes en andere belangrijke dingen krijgt daarom 4 sterren.



Reacties op: Dessertvorkjes en andere belangrijke dingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over