Dit is de shortlist voor de Hebban Jeugdliteratuur Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerste de Hebban Clubprijzen! Wij van de Jeugdliteratuur Club hadden een lastige klus. We draaien nog geen jaar, maar gelukkig hebben we ook voor ons officiële bestaan een hoop jeugdboeken gelezen. Welke boeken er voor ons uitsprongen tussen de vele titels die het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018) zijn verschenen, lees je vandaag! Check de shortlist met de boeken die wij leerzamer, mooier, spannender, ontroerender, grappiger of indrukwekkender vonden dan de rest!

De totstandkoming van de shortlist

Om maar met de deur in huis te vallen: het was niet eenvoudig om een shortlist samen te stellen. Niet alleen bestaat de Jeugdliteratuur Club nog geen jaar, maar ook hebben we binnen ons genre te maken met een breed aanbod aan boeken. Kan je bijvoorbeeld een prentenboek vergelijken met een boek voor startende lezers? We willen dat alle subgenres even veel kans hebben om de Hebban Clubprijs te winnen. Daarom hebben wij drie categorieën in het leven geroepen en allemaal drie boeken per categorie voorgedragen voor de shortlist. Uiteindelijk hebben de boeken de beste Hebban sterwaardering een plekje op de shortlist gekregen.

Dit is de shortlist van de Hebban Jeugd Literatuur Club (op alfabetische volgorde achternaam auteur)


Genomineerde boeken voor kinderen tot 6 jaar

1. Eiland - Mark JansenLemniscaat

Eiland is een prentenboek zonder tekst, maar dat maken de prenten van Mark Jansen meer dan goed. Een vader, een dochter en een hond leiden schipbreuk en komen terecht op een onbewoond eiland. Gedurende de seizoenen die ze op het eiland verblijven, ontdekken ze hoe bijzonder het eiland is. 

2. Martijn Frankenstijn gaat op Spokenjacht - Harmen van Straaten - Luitingh Sijthoff

Harmen van Straaten schreef dit prentenboek speciaal voor de Kinderboekenweek 2017. In het boek gaat Martijn Frankenstijn, voor het naar bed gaan, op spokenjacht om negen spoken te vangen. Pas als hij alle spoken gevangen heeft kan hij naar bed. De spoken zijn verstopt tussen de bladzijden en daardoor niet zichtbaar met het blote oog. Met behulp van de hints in het verhaal en een zaklamp kun je meegaan op spokenjacht. Dit boek met thema's zoals angst of bang zijn en tellen, is een heerlijk origineel zoek- en vindboek dat in een donkere kamer zorgt voor het ultieme voorleesavontuur! 

3. Ssst! De tijger slaapt - Britta Teckentrup - Gottmer

Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Lezertjes worden aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Tijdens de Nationale voorleesdagen stond dit boek centraal en het is prentenboek van het jaar 2018 geworden. Het kon daarom niet ontbreken op de shortlist. 

Genomineerde boeken voor kinderen van 6 tot 12 jaar

4. De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre - Marte Jongbloed - Luitingh Sijthoff

Herres vader is jaren geleden spoorloos verdwenen tijdens een expeditie op de Noordpool. Als zijn moeder moeder met een vreemde nieuwe vriend thuiskomt, vindt Herre dat het tijd wordt om zijn vader te gaan zoeken. Dit boek is het tweede deel uit de serie over Herre vol avontuur, humor en vriendschap. In dit nieuwe avontuur bespreekt Jongbloed op het niveau van kinderen het klimaatprobleem. Een geweldig avontuur mét een duidelijke boodschap.

5. Lampje - Annet Schaap - Querido Kinderboek

Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter. Elke avond klimt ze de trap op om de lamp van de vuurtoren te ontsteken. Elke avond, ook als het stormt en de lucifers op zijn. Die stormachtige avond heeft grote gevolgen. Lampje wordt in het Zwarte huis van de Admiraal geplaatst en daar woont een monster... Het veelbesproken debuut van Annet Schaap gaat over moed, dapper zijn en doorzetten. 

6. Morrigan Crow en het Wondergenootschap (Nevermoor) - Jessica Townsend - Luitingh Sijthoff 

Morrigan Crow is vervloekt en gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar het loopt allemaal anders… Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter North, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Een fantastisch fantasierijk verhaal, waar de kinderen die al wat verder zijn met lezen, helemaal in kunnen verdwijnen.

Genomineerde boeken voor kinderen van 12 jaar en ouder

7. Bestemming onbekend - Paul Mosier - Lemniscaat 

De uitgesproken puber Rider wordt, na het overlijden van haar oma, op de trein gezet om bij een oudoom in Chicago te gaan wonen. Ze heeft alleen haar rugzak en een bijzondere doos. Samen met Rider volg je de treinreis die draait om vriendschap, verliefdheid en het vertrouwen in de wereld om je heen. Een krachtig neergezet boek met prachtige personages die je beetje bij beetje leert kennen. Rider vond haar familie, voordat ze haar thuis vond en laat de lezer op ontroerende wijze deel van die familie zijn!

8. Woordnerd - Susin Nielsen - Lemniscaat 

Ambrose is bijna op school vermoord en daarom zit hij thuis. Dat vind Ambrose prima, totdat Cosmo, een crimineel, weer bij zijn ouders komt wonen en dus Ambroses buurjongen wordt. Ambrose mag van zijn moeder niet bij Cosmo in de buurt komen, maar hoe doe je dat als blijkt dat je een hele bijzondere passie deelt?

9. Pijn - Mel Wallis de Vries - de Fontein Jeugd

Mandy is eenzaam. Haar moeder is ernstig ziek, vader is alleen maar in het ziekenhuis en haar zus kijkt alleen maar om naar haar vriendje. Haar vriendinnen hebben zo hun eigen leven. Dan wordt er een moord gepleegd in de stad en blijkt de moordenaar een filmpje hiervan op snapchat geplaatst te hebben. Helaas blijft het hier niet bij, er worden nog meer meisjes vermoord door de 'snapchatkiller'. Pijn kent spanning, emotie en vriendschap als hoofdingrediënten en is een spannende jeugdthriller.

 

De tiende titel op de shortlist…

Die bepalen we samen met jou! Welk boek mist volgens jou nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet je keuze niet te motiveren – overtuig ons ervan dat ook jouw favoriet kans moet kunnen maken op de Hebban Clubprijs 2018 en doe dit vóór 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken de tiende plek op de shortlist in zal nemen.

Let op: om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 en natuurlijk tot het juiste genre behoren.

Stemmen

Van 16 juli t/m 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete jeugdboek. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie, en vergeet vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren!Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban Jeugdliteratuur Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Janssen

Mark Janssen

Mark Janssen studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en bouwde na zijn afstuderen een indrukwekkende carriere als kinderboekillustrator op: hij werkte aan bijna 450 kinderboeken. In 2016 maakte J...

Harmen van Straaten

Harmen van Straaten

Harmen van Straaten is schrijver en illustrator. In 1987 illustreerde hij zijn eerste kinderboek, er zouden er daarna nog circa 400 boeken volgen. Voor zijn illustraties sleepte Van Straaten al veel p...

Britta Teckentrup

Britta Teckentrup

Britta Teckentrup, geboren in Hamburg, is een prijswinnend schrijver en illustrator. Sinds 1993 heeft de Duitse meer dan 90 kinderboeken geschreven en geïllustreerd. Haar kunst wordt bovendien va...

Marte Jongbloed

Marte Jongbloed

Drama en verhalen. Op het toneel en op papier. Drama-docent en schrijfster. Toneelacademie en Pabo.

Annet Schaap

Annet Schaap

Annet Schaap (1965) studeerde aan twee kunstacademies: vijf jaar aan de Academie in Kampen en een jaar aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Behalve kinderboeken ilustreert Annet ook...

Jessica Townsend

Jessica Townsend

Jessica Townsend is Australische, maar woonde een paar jaar in Londen, de stad die haar inspireerde voor het schrijven van Nevermoor. Ze werkte eerder als copywriter en als redacteur bij een wildlifem...

Paul Mosier

Paul Mosier

Paul Mosier schrijft al zijn hele leven. Hij woont in Phoenix, Arizona, met zijn vrouw en twee dochters, en is dol op treinreizen. Na twee in eigen beheer uitgegeven romans is Bestemming onbekend zijn...

Susin Nielsen

Susin Nielsen

Susin Nielsen wilde altijd al schrijfster worden. Nou ja, eigenlijk musicalster, maar ze kon niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren. Dus ging ze schrijven voor de Canadese televisie. Na aan ve...

Mel Wallis De Vries

Mel Wallis De Vries

Mel Wallis de Vries (1973) is een van de succesvolste jeugdthrillerauteurs van Nederland. Ze studeerde journalistiek in Groningen en werkte als freelancejournalist voor dagblad de Telegraaf. Na d...