Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drie dollar en een avontuurlijke reis dwars door Amerika

op 07 februari 2019 door

Ooit ook al een bestelling gedaan en in het pakketje niet het juiste artikel gevonden? Vervelend, maar dan stuur je het even terug. Begin twintigste eeuw overkomt dit echter vier kinderen die vol verwachting uitkeken naar het ding dat ze met veel zorg uitkozen in een postordercatalogus en het leidt tot een heerlijk avontuur.

Het is 1904. Te Trois, Eddie, Petit en Julie wonen in Louisiana, in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze zijn beste vrienden en brengen veel tijd samen door in de bayou. Wanneer ze op een dag drie dollar vinden, besluiten ze een revolver te bestellen uit de beroemde catalogus van Walker & Dawn. Na lang wachten komt het pakje aan, maar het bevat niet wat ze bestelden. Ze kregen een oud, kapot horloge toegestuurd. De teleurgestelde kinderen besluiten het te ruilen en beginnen aan een waanzinnige en spannende roadtrip naar Chicago.

In Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn vertelt de Italiaanse auteur Davide Morosinotto vol overgave zijn verhaal en het is prachtig vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift. In vier delen ontvouwt zich een intrigerend expeditie waarin het gemakkelijk is om mee te leven met de hoofdpersonages. Om de beurt vertellen de kinderen een stuk van het verhaal. Die wisseling van perspectief is mooi gedaan, het geeft de lezer (10+) de kans om alle personages beter te leren kennen en brengt ze dichterbij. De levendige beschrijvingen van de omgeving en maatschappij zorgen voor een boeiende leeservaring. Door de sterke sfeertekening ademt het de juiste tijdsgeest en weet het verhaal vanaf de eerste bladzijden te overtuigen.

De vormgeving is erg leuk. Elk hoofdstuk is voorzien van een pagina uit de catalogus van Walker en Dawn, een kaart of een krantenartikel. Met 478 bladzijden mag het boek dan een behoorlijke klepper zijn, door de tekst niet te klein te drukken en een fijne regelafstand te hanteren, leest het gemakkelijk. De dikte mag voor de lezer dus zeker geen reden zijn om zich te laten afschrikken.

Het boek bevat vooraan een waarschuwing van de vertalers in verband met de tijdsgeest van het boek, omdat het rond 1900 normaal was dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd dronken en rookten. Ook wordt er gewezen op de ongelijkheid, verschillen tussen blank en zwart en tussen jongens en meisjes. Of deze waarschuwing echt nodig is, is moeilijk te zeggen. Meestal ontdekken kinderen al lezend zelf de maatschappelijke en culturele verschillen die aan bod komen. Kwaad kan het natuurlijk niet. Achteraan lichten de vertalers voor deĀ  duidelijkheid de Amerikaanse lengte- en gewichtsmaten toe.

Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn is een karaktervol verhaal waar naast de plot en de beeldende vertelstijl ook de knappe vormgeving een rol in speelt. Er spreekt schrijfplezier uit dit boek en daardoor heeft de lezer geen enkele seconde last van de uiteindelijke onwaarschijnlijkheid van de belevenissen van de kinderen. De reis van Te Trois, Eddie, Petit en Julie is een aanrader.

Eindoordeel: 5 sterren



Reacties op: Drie dollar en een avontuurlijke reis dwars door Amerika

Meer informatie

Gerelateerd

Over