Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dubbellezen: "Dubbelleven" deel 1 en 2 wat vinden Selene en Antoinette van Vic(toria) King?

op 13 oktober 2018 door

In oktober 2017 verscheen het eerste boek: De verwisselde werelden van Victoria King, in de trilogie Dubbelleven. Deel 2: Dubbel verliefd, is september 2018 uitgekomen. Maar wat vinden Selene en Antoinette van deze trilogie waar Vic(toria) de hoofdrol speelt? Kijken ze uit naar het laatste deel? Lees snel mee wat hun mening en bevindingen zijn over De verwisselde werelden van Victoria King en Dubbel verliefd !

Geschreven door Antoinette en Selene

De auteur

Zowel Selene als Antoinette waren niet bekend met de Duitse auteur, Dagmar Bach. Na wat speurwerk op internet kwamen we erachter dat ze in Duitsland al meerdere boeken heeft uitgebracht. Hier geniet ze al meer bekendheid. Naast haar baan als binnenhuisarchitect, schreef ze geregeld teksten en romans gericht op de jeugd. Dubbelleven is, zover bekend, haar eerste werk. De trilogie met Vic(toria) in de hoofdrol is haar eerste kennismaking in Nederland. Dubbelleven heeft Dagmar Bach geschreven voor meisjes vanaf zo'n 10 jaar.

Het interview

De covers van deel 1 en 2 zien er kleurrijk, vrolijk en uitnodigend uit. Geldt dit ook voor de inhoud? We hebben er voor gekozen om een aantal vragen op te stellen en te beantwoorden. Want waar twee lezen, zijn twee meningen. Lees hier wat Selene en Antoinette vinden van de eerste twee delen van de trilogie.

1. Wat vind je van Vic(toria)? Ontwikkelt ze voldoende in het verhaal? 

Selene: Ik vind de Victoria uit de hoofdwereld (Vicky) erg leuk om over te lezen. Vicky heeft in deel 2 zeker wat geleerd van haar ervaringen in deel 1, maar echt nadenken over de gevolgen van haar acties, moet ze nog steeds leren... Ze doet wel steeds haar best en probeert het zo goed mogelijk te doen.

Antoinette: In deel 1 moest ik even wennen aan Vic(toria). Wat een bijzondere ervaring heeft ze als ze kaneel ruikt, maar wanneer is ze wie? Het is leuk om te lezen hoe Victoria zich in de hoofdwereld ontwikkelt. Ze weet steeds beter hoe ze met haar ervaringen om moet gaan. Haar relaties met haar omgeving ontwikkelen ook goed door in deel 2. Niet alleen Victoria wil tot een oplossing komen, haar vrienden ook.

2. Is het verhaal goed opgebouwd?

Selene: Ja! Wat heel fijn is aan deze serie, is dat elk boek wel een afgerond verhaal bevat. Het is voortdurend spannend, omdat je nooit weet wanneer Vicky weer naar de andere wereld springt. Niet weet wat daar gaat gebeuren, maar ook niet wat er ondertussen in haar eigen wereld gebeurt (totdat ze terug is gesprongen en het haar verteld wordt). Het tempo ligt in deel 2 wel een stuk lager dan in het vorige verhaal. Vicky springt minder heen en weer en de grote/spannende dingen gebeuren pas tegen het einde. Het communiceren met de andere Victoria gaat inmiddels wel wat makkelijker, omdat ze aan het eind van boek 1 op een goed idee waren gekomen.

Antoinette: Zeker weten! Ik moest wennen aan het verhaal en vond deze in eerste instantie vrij lastig, gelezen vanuit een 10-jarige. Toch weet Victoria met haar belevenissen het verhaal een lijn te geven. Er gebeurt genoeg in allebei de delen. Niet alleen met Victoria, maar ook in met de andere personages. Er wordt voortgeborduurd op gebeurtenissen uit deel 1.

Qua verhaallijn vond ik deel 1 beter opgebouwd dan deel 2. Miscchien ook omdat we Victoria en de andere personages al ontmoet hadden. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is niet enorm groot. Hierdoor was deel 2 net even wat minder qua opbouw.

3. Hoe ervaar je de sprongen in de parallelle wereld?

Selene: Het is niet verwarrend voor de lezer in welke wereld Victoria zich bevindt, behalve als zij zelf ook in de war is.

Antoinette: In deel 1 is heel duidelijk wanneer Victoria zich in welke wereld bevindt. In deel 2 was dit wat af en toe wat minder duidelijk. Ik vind de sprongen voor een 10-jarige lezer in deel 2 pittig. Ik kan mij voorstellen dat jonge lezers (10 jaar) hier wat moeite mee kunnen hebben. Zoals Selene al aangeeft, is ze Victoria soms zelf ook in de war. Dit kan een lastig leespuntje zijn voor de jongere lezers.

4. Welk personage is jouw favoriet en waarom?

Selene: Het lijkt al snel of je Vicky en de mensen om haar heen al jarenlang kent. Geen van de personages is perfect, iedereen heeft ook minder goede kanten. Daardoor zijn ze realistisch en prettig om over te lezen!
De romantiek is realistisch genoeg en helemaal niet vervelend of overdreven beschreven. Alle twijfels die erbij komen kijken, worden duidelijk gemaakt door zowel Vicky's woorden als de dingen die ze doet.
De andere personages waren ook allemaal interessant, maar niet altijd even aardig (dat heb je natuurlijk in de echte wereld ook!). Doordat je dezelfde personen in meerdere werelden tegenkomt, leer je ook meer over ze. Mijn favoriet is toch wel Victoria uit deze wereld, vooral samen met Konstantin!

Antoinette: Wat is dit een lastige vraag zeg! De personages, naast Victoria, zijn net zoals in de gewone wereld allemaal henzelf. Ieder heeft zijn karaktertrekjes, met zijn leuke en minder leuke dingen. Als ik echt een favoriet moet aanwijzen, kies ik ook voor de Victoria in de gewone wereld. Hier heeft zij een vriendelijker karakter dan in haar andere wereld. Toch wil ik haar beste vriendin, Pauline, ook benoemen. In de gewone wereld zijn ze BFF en delen echt alles met elkaar. Ze steunt Victoria waar ze kan met haar dagelijks leven en in haar parallelle wereld. Ze is een echt maatje voor Victoria.

5. Wat vind je van de schrijfstijl?

Selene: Het boek is geschreven in de eerste persoon enkelvoud, want Vicky vertelt het verhaal zelf. Wel in de verleden tijd, maar alsnog lijkt het alsof je op hetzelfde moment alles samen met Vicky meemaakt. Vicky zegt gewoon wat ze denkt, wat het een boek vol humor maakt (ze is namelijk niet bewust grappig, maar gewoon een leuk persoon om het verhaal van te horen). Ook worden referenties naar acteurs gebruikt, maar vooral om uiterlijkheden te beschrijven. De belangrijkste dingen daarvan worden ook expliciet genoemd, dus je hoeft niet verplicht een foto op te zoeken van de acteur om te kijken hoe die eruitziet.

Antoinette: In eerste instantie moest ik wennen aan de schrijfstijl. Het begon wat warrig omdat Vicky zelf haar verhaal vertelt. Wanneer is ze nou wie? Vooral als je het boek even had weggelegd, is het er weer even inkomen. Het is zeker geschreven voor de doelgroep vanaf 10 jaar. De dagelijkse gebeurtenissen, verliefd worden, naar school gaan en vriendschap zijn zaken die herkenbaar zijn voor meisjes. Het is een verhaal waar goed over is nagedacht. Dat zie je in de schrijfstijl terug. Niet te lange zinnen en hoofdstukken en gericht op tienermeiden.

6. Waarom wil je deze trilogie lezen? Kijk je uit naar deel 3?

Selene: Het idee van reizen tussen parallelle werelden spreekt mij heel erg aan, zeker als je dan ook nog andere versies van mensen tegenkomt die ook in je eigen wereld leven! Dit verhaal laat zien wat voor invloed elke keuze op je leven kan hebben, maar ook dat, ook al hebben de twee Victoria's andere keuzes gemaakt en gedragen ze zich daarom iets anders, ze zijn toch nog steeds dezelfde persoon. Maar de meest prangende vraag, waarom Vicky heen en weer reist tussen verschillende werelden, wordt pas in deel 3 beantwoord! Dat deel wil ik dus heel graag lezen...

Antoinette: Ik was erg benieuwd naar Victoria en haar dubbelleven. Het is niet niks voor een puber om steeds te moeten switchen van leefwereld, die ook nog eens heel close bij elkaar ligt. Ik was benieuwd hoe de auteur de lezer mee zou nemen in het dagelijks leven van Victoria. Daarnaast trekken onbekende auteurs mij aan, wat voor Dagmar Bach geldt. Er zijn nog veel open vragen die ik heel graag beantwoord wil zien. Deel 3 zal dit zeker gaan vertellen. Ik wil weten hoe het met Victoria gaat aflopen en hoop stiekem ook antwoord te krijgen waarom ze in tussen twee werelden switcht. Ik kijk uit naar deel 3!

Conclusie:

Selene: Deel 1 is een ontzettend leuk verhaal! Ik was blij dat ik deel 2 al had liggen, want ook al heeft deel 1 een afgerond verhaal, ik wilde gewoon nog meer lezen over Victoria... Het tempo van het verhaal in deel 2 ligt wel wat lager. Het verhaal van de andere parallelle wereld wordt in het tweede deel goed afgesloten, net als de meeste dingen waar ze in dit boek mee bezig waren. Deel 1 geef ik 5 sterren, deel 2 geef ik 4 sterren.

Antoinette: Ik vind de trilogie tot nu toe goed uitgewerkt. Er zit progressie in het verhaal en er zijn nog genoeg open eindjes voor het afsluitende derde deel. Ik geef zowel deel 1 als deel 2 4 sterren, ondanks dat ik in beide delen even in moest komen. Het leven van Victoria past goed bij de doelgroep. Dat vind ik een belangrijk gegeven voor kinderboeken.

Wanneer deel 3 in Nederland uitkomt is nog niet bekend. In Duitsland is hij al wel uitgebracht. Selene en Antoinette kijken uit naar het afsluitende deel van de trilogie Dubbelleven. Heb jij deel 1 of deel 2 gelezen? Laat het ons weten. We zijn erg benieuwd naar wat jullie vinden van Vic(toria) en haar belevenissen.

Heel veel leesplezier!



Reacties op: Dubbellezen: "Dubbelleven" deel 1 en 2 wat vinden Selene en Antoinette van Vic(toria) King?

Meer informatie

Gerelateerd

Over