Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat vinden Evy, Sanne en Antoinette van de boekenserie Dummie de mummie?

op 16 oktober 2018 door

Wie kent hem niet, Dummie de mummie is niet meer weg te denken in de kinderboekenwereld. Afgelopen september kwam alweer het 10de deel uit in deze populaire serie. Een mooi moment om Dummie de mummie, Tosca Menten en Elly Hees in de picture te zetten.

Geschreven door Antoinette, Sanne en Evy

Kennismaking met Dummie de mummie

In 2009 verscheen het eerste boek met Dummie de mummie in de hoofdrol. Zijn echte naam is niet uitspreekbaar: Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni, vandaar dat de letters van de namen zijn gekozen: Dummie. Samen met zijn vriend Goos maakt hij veel avonturen mee. Goos woont met zijn vader in het dorpje Polderdam, waar een deel van het verhaal zich afspeelt. Hoe komt het dat deze serie zo populair is?

Impressie boeken en film

Evy besloot deel 1 als luisterboek te bespreken. Antoinette las deel 10 en Sanne heeft de film gekeken. Een impressie van onze ervaring met Dummie de Mumie.

Evy:

Ok... slimme Evy had deel 2 mee dus het is geworden : luisteren naar deel 1!
Dummie de mummie en de gouden scarabee wordt ingesproken door niemand minder dan Tosca Menten zelf. Dat is natuurlijk extra leuk, want op die manier kan de auteur goed de klemtoon leggen op de gebeurtenissen die ze tijdens het schrijven ook het belangrijkste vond. Ik heb de stem van Tosca Menten als erg aangenaam ervaren en ze sloot goed aan bij het verhaal.
Het verhaal zelf lag me niet helemaal. Ik weet ook waardoor dat komt. Ik kon moeilijk Dummie voor me zien. Het concept is leuk. Maar ik vond het moeilijk om te geloven. Dit verhaal is eigenlijk heel realistisch, buiten het feit dat de hoofdrol weggelegd is voor een levende mummie en die combinatie wrong soms wat in mijn hoofd.
Verschillende thema's worden verweven met het verhaal. Pesten is daar een mooi voorbeeld van en dit zal veel kinderen aanspreken. Hoe aanvaard je iemand die heel anders is dan jij zelf bent? En waarom is die persoon pesten dan de makkelijkste oplossing?
Ik zou dit boek zeker aanrader aan lezers rond de 10 jaar. Humor en ernst worden afgewisseld en de verbeelding van de kinderen wordt ook wat geprikkeld.
Ergens ben ik ook wel benieuwd naar de volgende delen in de serie, maar niet in die mate dat ik direct door wil lezen.

Antoinette:

Een deel van de Dummie de mummie-serie staat al heel wat jaren in de kast van dochterlief te pronken. Als ik terug denk aan het moment dat zij de boeken las, moet ik weer glimlachen. Wat genoot zij van deze boeken! De keren dat de boeken zijn herlezen, kan ik niet meer tellen. Vooral rondom vakanties kwamen de boeken weer tevoorschijn. Deel 10: Dummie de mummie en de schat van Sohorro kon dus niet uitblijven. Zodra het boek binnen was, kon ik hem eerst afstaan. Eerst moest dochterlief, ondertussen 13, het boek lezen met de welbekende glimlach. Heb ikzelf ook zo genoten van deel 10? Ik kan volmondig JA zeggen.

In deel 10 gaat Dummie de mummie samen met Goos en zijn vader naar Jamaica voor een bruiloft. In eerste instantie is iedereen enthousiast! Want Jamaica, daar komt Bob Marley vandaan! Maar hoe komt Dummie de mummie daar? Hij heeft toch een paspoort nodig. Na wat geregel, is het zover! Ze komen aan op Jamaica, waar ze natuurlijk weer een avontuur meemaken. Ben je benieuwd wat? Lees dan snel deel 10. Anders verklap ik al teveel. 

Wat hilarisch is zijn de woordspelingen. Deze zien we in de andere delen ook, maar nu zijn het de typische Jamaicaanse woorden die zo goed passen binnen het geheel. Tosca Menten is zelf naar Jamaica afgereist voor dit verhaal. Dummie de mummie levert voor de lezer van de vorige delen, absoluut herkenning op. Toch blijft de hoofdlijn van de verhalen hetzelfde, wat na het lezen van alle delen wel het plezier wat afvlakt.

Sanne:

Inmiddels zijn er al 3 boeken, met in de hoofdrol Dummie de mummie, Goos en Klaas, verfilmd. In 2014 verscheen de eerste film, naar het eerste boek van Dummie de mummie. Julian Ras vertolkt de rol van Goos en verstopt achter al het verband zit Yahya Gaier. Bekende Nederlanders Roeland Fernhout en Jennifer Hoffman vertolken de rollen van Klaas Guts en Juffrouw Friek. Alle vier vol passie en overtuiging!


Ook Dummie de mummie en de Sfinx van Shakaba (2015) en Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet (2017) zijn verfilmd. Wanneer je de boeken hebt gelezen, zul je veel herkenning vinden. Natuurlijk zijn niet alle details uit het boek verfilmd, maar je herkent de verhalen zeker. Zijn de films dan saai als je de boeken al hebt gelezen? Nee, helemaal niet. De avonturen van Dummie en Goos blijven spannend, avontuurlijk en leuk, keer op keer weer. Het is juist leuk om te zien wat de filmmakers ervan gemaakt hebben. Zijn de filmbeelden gelijk aan de beelden in jouw hoofd? De films zijn aanraders en wellicht een leuk tijdverdrijf voor de herfstvakantie.

Het duo achter Dummie de mummie

Tosca Menten en illustratrice Elly Hees weten elkaar haarfijn aan te vullen, wat goed terug te zien is in de verhalen. Vanaf het ontstaan van Dummie de mummie hebben zij steeds samengewerkt.

Tosca Menten is geen onbekende in de kinderboekenwereld. Naast deze serie heeft ze ook een aantal stand alones geschreven. Haar schrijfhumor en fantasie wordt vergeleken met Roald Dahl. Dat haar boeken een succes zijn, blijkt uit de verfilmingen van haar boeken. Naast Dummie de mummie is ook De wraak van knor verschenen in de bioscoop.

Wil je meer weten over de auteur en Dummie de mummie?

Op internet is er nog meer informatie te vinden. Deze twee sites willen we jullie graag aanbevelen om eens een kijkje te nemen.

Nieuwsgierig geworden naar Tosca menten? Neem ook eens hier een kijkje. 

Wil je meer weten of lezen over Dummie de mummie? Hij heeft een eigen site

Heb jij ook al eens wat gelezen over Dummie demummie? Wij zijn benieuwd naarwat je hiervan vond. Kijk je al uit naar het deel 11? Laat het ons weten! Wij zijn benieuwd of er Dummie de mummie fans onder jullie zijn!



Reacties op: Wat vinden Evy, Sanne en Antoinette van de boekenserie Dummie de mummie?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tosca Menten

Tosca Menten

Tosca Menten werkte jarenlang als docente in het voorgezet onderwijs. Sinds 2003...