Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dwars door Amsterdam

op 18 mei 2019 door

Binnen onze Jeugliteratuur Club bespreken we graag diverse soorten kinderboeken. Dwars door Amsterdam is een kijkboek dat niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen prachtig is om door te bladeren, maar ook informatie geeft over de gebouwen. Maar wat maakt dit kijkboek zo uniek?

Geschreven door Antoinette

Dwars door Amsterdam valt direct op door zijn formaat. Het is geen dik boek met zijn 48 bladzijden en kent een afwijkend lang hardcover formaat. Hierdoor krijg je een prachtige dwarsdoorsnede te zien van een gebouw die in Amsterdam staat. In totaal 10 gedetaileerde gebouwen wordt door middel van een dwarsdoorsnede getoont. Hierdoor krijg de lezer een prachtig overzicht te zien van bijvoorbeeld het Paleis op de Dam. Naast de gedetaileerde tekeningen, zijn de kleuren ook prachtig. Het is alsof je naar een schilderij kijkt! 

Gebouwen

In Dwars door Amsterdam staan verschillende gebouwen die bekend zijn in Amsterdam en bij de Nederlandse bevolking. De 10 gebouwen die zijn uitgewerkt betreffen het Begijnhof, De Waag, Koninklijk Paleis op de Dam, Museum Van Loon, Rijksmuseum, Zuiderbad, Theater Tuschinski, Van Gogh Museum, NEMO en Station Bijlmer ArenA. 

Voor in het boek is op een plattegrond te zien waar deze plekken en gebouwen zich bevinden in Amsterdam.

25f95761caf8a68117a4be191293b5e6.jpg

Historie

Naast de prachtige dwarsdoorsnedes die het gebouw perfect tonen, verteld Simone Bijlard ook wat het gebouw voor Amsterdam betekent. Een stukje geschiedenis is bij elke plek geschreven. De lezer leert zo Amsterdam en de geschiedenis van deze gebouwen ook beter kennen. Leuk om te lezen, zelfs ik wist niet alle verhalen achter deze plekken.

Details

Naast de kleurrijke en gedetaileerde tekeningen, vertelt Simone Bijlard ook meer over waarom deze details zo belangrijk zijn voor het gebouw en waarom de architect voor deze stijl heeft gekozen tijdens de bouw. Daarnaast deelt ze een aantal weetjes. 

Wie de volgende keer door Amsterdam loopt en Dwars door Amsterdam gezien en gelezen heeft, kan deze details aan iedereen vertellen. Het gebouw zal nooit meer zomaar een gebouw zijn die je ziet door deze uitgebreide informatie.

bc3351a51f2833c6ecb6187d42dddd90.jpg

Doelgroep

Dwars door Amsterdam is geschikt vanaf een jaar of 10, maar zou door jongere kinderen wel bekeken kunnen worden samen met een volwassene. De gedetailleerde dwarsdoorsnedes laten zoveel zien, dat kinderen en volwassenen elke keer weer wat anders zullen tegenkomen. Het is een zeer compleet overzicht met veel informatie.

Her krijgt het boek een prominente plek in de boekenkast. Het is een boek die ik zeker vaker zal bekijken zo mooi zijn de kleurrijke dwarsdoorsnedes van de besproken gebouwen.

Eindoordeel: 5 sterren



Reacties op: Dwars door Amsterdam

Meer informatie

Gerelateerd