Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een beer in de klas - of toch niet?

op 05 september 2018 door

Beer of geen beer (we gaan het zien) is een prentenboek op rijm, over een beer die zomaar wakker wordt tijdens zijn winterslaap. Dat is heel erg verwarrend! Beer heeft geen idee meer wat voor een dier hij is. Kunnen de andere dieren hem dat vertellen?

Door Annemieke de Jong

Kinderboekenauteur en illustrator Karl Newson beschreef en illustreerde eerder al een dierlijk kinderboekenavontuur in Noachs ark. Nu is er het grappige prentenboek Beer of geen beer (we gaan het zien) waarbij hij de samenwerking aan is gegaan met illustrator Anuska Allepuz, bekend van Die peer is van mij! Het boek dat zich uitstekend leent voor leuke activiteiten voor kleuters, is vertaald door Bette Westera, die onder andere een Gouden Griffel kreeg in 2015 voor haar boek Doodgewoon

Thema Dieren - Wat nog meer?

Beer of geen beer leent zich uitstekend voor een les rondom het thema dieren. Er komt niet alleen een beer in voor, maar ook een vogel, een eland, een vos en een eekhoorn. Spelenderwijs kun je kinderen kennis laten maken met deze dieren en hun eigenschappen, doordat Beer kijkt of hij één van hun is. Zo gaat hij op een nest zitten en klimt hij in de takken van een hoge boom. Daarnaast past het boek binnen de thema's winter, winterslaap en rijmen.

Beer of geen beer kringgesprek

Lees het prentenboek voor in de kring en ga vervolgens met de kleuters in gesprek. 

Vragen die je kunt stellen zijn:

  • Waar ging het verhaal over?
  • Welke dieren heb je gezien?
  • Wat is het verschil tussen het desbetreffende dier en de beer?
  • Waaraan kun je zien dat beer een beer is?
  • Wat is een winterslaap?
  • Hoe zou jij je voelen als je niet meer wist wie je was

Bovendien is het een leuk verhaal om uit te spelen, samen met een groepje kleuters.

Spelactiviteiten

Het boek leent zich voor tal van spelactiviteiten. Bijvoorbeeld dit tikspel, waarbij één van de kinderen de beer is. De beer ligt in zijn hol (gebruik hiervoor een hoepel) te 'slapen' (en heeft zijn ogen dicht). De overige kinderen sluipen er zachtjes naar toe. Als de beer de kinderen hoort wordt hij wakker. Vervolgens moet hij zoveel mogelijk kinderen tikken. Je kunt er voor kiezen de kinderen één voor één naar het hol te laten sluipen of met een groep. Wanneer de beer alle kinderen getikt heeft, kan hij weer verder met zijn winterslaap.

De dieren in het boek hebben elk bepaalde eigenschappen, die er voor zorgen dat ze zijn wat ze zijn. De vogel kan vliegen en zit op zijn nest, een eland eet gras en heeft een gewei, een vos is soepel en snel en de eekhoorn klimt in de takken. Misschien kennen de kleuters nog meer dieren en hun eigenschappen. Kies steeds een dier uit en beeld samen met de kinderen het dier uit. Of voeg er een spelelement aan toe en laat de kleuters een dier uitbeelden, terwijl de andere kleuters moeten raden welk dier het is.

Muziekactiviteit

Er is een grote hoeveelheid aan kinderliedjes over beren en de andere dieren uit het boek.

Een liedje dat zich in het bijzonder goed leent voor Beer of geen beer (we gaan het zien) is onderstaande liedje over verschillende dieren en hun eigenschappen.

Knutselactiviteit

Schilder samen met de kinderen een beer. Geef de kinderen een wit vel papier met daarop getekend de mond, de neus en de oren van de beer. Vervolgens mogen de kinderen met bruine vingerverf (of met een kwast met verf als je geen liefhebber bent van vingerverf) het hoofd van de beer maken. Met vingerverf creëer je een 'wilde' uitstraling die past bij de vacht van een beer. Als de verf droog is plak je twee witte rondjes met daarin twee kleinere zwarte rondjes over de verf en dan is je beer klaar!

Ga je liever voor een activiteit zonder verf, denk dan eens aan het maken of inkleuren van dierenmaskers. Gebruik niet alleen de beer, maar alle dieren uit het boek.

Op zoek naar een combinatie?

Andere kinderboeken die om uiteenlopende redenen gecombineerd kunnen worden met Beer of geen beer (we gaan het zien) in de klas zijn:

Beer en de winterslaap van Alleseter van Guus Houtzager

Grote Beer en Kleine Bever, vrienden voor altijd van Rian Visser

Wat een winterslaap! van Katy Hudson

Beer of geen beer - wat denk jij? Heb jij nog een leuke aanvulling op onze lesactiviteiten? Laat het ons weten!



Reacties op: Een beer in de klas - of toch niet?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bette Westera

Bette Westera

Bette Westera is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Sinds 1997 verschenen ...