Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een bloedbad, spionage, een roof en groot gevaar

op 11 april 2019 door

Het leven voor de mannetjesmuggen uit de zwerm van Mug 93 is ontzettend gemakkelijk. Ze lummelen een beetje rond en voeren weinig tot niets uit. De vrouwtjes hebben het echter zwaar, ze moeten elke dag op pad om bloed te gaan prikken en de verliezen zijn groot. Dan zijn ze het beu. De mannetjes moeten ook maar eens iets ondernemen. Wanneer die ontdekken hoe gevaarlijk bloedprikken is, bedenken ze een plan. Ze besluiten een bloedbank te overvallen.

adae7edad0be84c3531c8fd0d0d59290.jpgBZZZ – De kleinste bankoverval ter wereld is een dolkomisch boek over de queeste van een stelletje mannetjesmuggen (en één vrouwtje dat geen bloed kan zien). De lezer (7+) ontdekt hoe ze op het knotsgekke idee komen om een zak bloed te stelen. Het hele plan lijkt absurd en verre van gemakkelijk uit te voeren, maar Mug 93 is koppig.

Alexander Kirkwood Brown vertelt het verhaal in een erg directe stijl met veel dialoog tussen de muggen. Hierdoor krijgt het avontuur van de muggen meteen vaart en wordt het erg eenvoudig om met Mug 93 en zijn missie mee te leven. Personages als de gespierde Vlada, de angstige Larve-Line en de slimme Mozze zorgen ervoor dat het een erg kleurrijke bende is die op pad gaat. Zowel het samenspel tussen de karakters als het bizarre idee dat de muggen willen uitvoeren zorgen voor de nodige humor. BZZZ is grappig en spannend tegelijk.

Meerdere kasten vol bloed? Dat klinkt alsof jullie een beetje te veel insectenspray ingeademd hebben, als je het mij vraagt.

In negentien korte hoofdstukken wordt de hele roof uit de doeken gedaan. Verliezen worden geleden en kleine successen worden geboekt. Naar opmaak toe is er rekening gehouden met de doelgroep, de regelafstand is prettig en de lettergrootte is perfect voor lezers die liever zelf lezen dan voorgelezen worden.

Mug 93 is een heel gewone mannetjesmug, maar wie goed kijkt weet hem er wel uit te pikken op de tekeningen van Andreas Iversen. Die trekken de nodige aandacht naar zich toe, maar ze drukken de tekst niet weg. De illustraties bevatten evenveel humor als de tekst en de rode details die soms in de zwart-wit prenten zijn verwerkt, zijn leuk.

BZZZ – De kleinste bankoverval ter wereld is een zalig verhaal voor jonge lezers. Het originele idee en de grappige uitwerking ervan houden de aandacht vast. Ook wie een grondige pesthekel aan muggen heeft, zal een glimlach niet kunnen onderdrukken bij het lezen van dit boek.

Eindoordeel: 4,5 sterren



Reacties op: Een bloedbad, spionage, een roof en groot gevaar

Meer informatie

Gerelateerd

Over