Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een eenhoornexpert aan het woord

op 11 juli 2018 door

9423e6054da016859a811253f49651c9.jpgEenhoorns, ze zijn dezer dagen niet weg te denken uit de kamer van menig meisje. De prachtige fabeldieren zijn er in allerlei uitvoeringen en maten: van pluche tot plastic en van mini tot maxi. Dat is echter niet alles, er zijn ook onesies, zwembanden, nachtlampjes, schooltassen en pantoffels in de vorm van een eenhoorn. Daarnaast zijn er nog films, spelletjes én niet te vergeten boeken waarin ze de show stelen. Tijd dus om een eenhoornexpert te raadplegen en twee recente eenhoornboeken onder de loep te nemen om het fenomeen te doorgronden. Daarnaast kijken we ook even naar, jawel, een eenhoornboek voor volwassen.

Nore is zes en leerde afgelopen schooljaar lezen. Ze spendeert veel uurtjes aan het uitpluizen van haar eigen boekenrek, maar houdt ook van tekenen en knutselen. Een bezig bijtje dus. Naast slijm maken (liefst met glitter) heeft ze zich verder nog gespecialiseerd in elfen, prinsessen én eenhoorns. Het ideale leesmaatje om een aantal eenhoornboeken mee onder de loep te nemen.

Eén eenhoorn, alsjeblieft!

4dec2f802ca1bbae314df0c06f1ce59b.jpgDaan telt al zijn spaargeld, hij wil er maar één ding van kopen: een eenhoorn! Zijn vrienden Mo en Lynn geloven niet dat het kan, maar Daan is vastbesloten. Hij wil een vriend met wie hij magische avonturen kan beleven en trekt samen met hen naar de dierenwinkel. Daar staat het drietal een verrassing te wachten. Helemaal achterin de winkel heeft de verkoper nog één exemplaar.

Mark Janssen schreef en illustreerde een prachtig prentenboek over de droom van een kleine jongen om een eenhoorn te kopen. Geweldig dat die dan ook nog eens gewoon in de dierenwinkel te krijgen is. Eén eenhoorn, alsjeblieft! (3+) is perfect voor kleuters en beginnende lezertjes om van te genieten.

De tekeningen zijn wat dit boek magisch maakt. Ze zijn dromerig, gevarieerd en heerlijk gedetailleerd. Janssen speelt met het idee dat Daan heeft over zijn eenhoorn en maakt er een onvergetelijke fantasievolle tocht van. Wanneer de kinderen bij de dierenwinkel komen, zet hij de lezertjes even met de voeten op de grond en dreigt de droom op niets uit te lopen. Gelukkig kan er ontzettend veel in een prentenboek.

Leuke touch is dat het hoofdpersonage geen meisje is, maar een jongen. Eenhoorns zijn er immers voor iedereen. Voor wie eenhoorns met de kleur roze associeert: ook dat cliché wordt uit de weg geruimd. De eenhoorn heeft weliswaar een streepje roze, maar het hele prentenboek speelt met alle kleuren van de regenboog. Groen en blauw zijn terugkerende elementen waar het op grote kleurvlakken aankomt en nergens voelt dit boek aan alsof het zich door kleurgebruik op een bepaalde categorie lezers richt. Dat is verfrissend.

De tekst is beperkt gehouden en vooral de prenten vertellen het verhaal. De druk is voldoende groot, zodat voorlezen makkelijk is. Het is een boek dat tot de verbeelding spreekt en waar uitgebreid de tijd voor mag worden genomen.

Eén eenhoorn, alsjeblieft! zal menig kindje aan het sparen zetten om ook een eenhoorn te bemachtigen. Maak vast plaats in de tuin.

Het oordeel van Nore:
Eén eenhoorn, alsjeblieft! is een boek om heel lang in te kijken. De prenten zijn heel mooi en lief getekend. Ze doen me dromen om zelf ook een eenhoorn te gaan kopen, maar die zullen ze natuurlijk niet echt hebben. Dat vind ik jammer. Aan de voorkant van het boek zie je al dat het Daan zal lukken om een eenhoorn te kopen.  Het is fijn dat er zoveel met de eenhoorn geknuffeld wordt. De tekst was leuk om te lezen, ik vond het niet moeilijk om te begrijpen en de tekst staat gelukkig niet door de mooie delen van de tekeningen heen. Ik heb het boek ondertussen al een paar keer opnieuw gelezen en ik ga dat zeker nog een paar keer doen, maar ik ga er vooral in kijken en wensen dat ik zoals Daan een eenhoorn had.

Beoordeling: 4 sterren


Emma Bos, eenhoornexpert

21ab9975db833ded4496410a2364734e.jpgEmma Bos barst gewoon van informatie over eenhoorns. Ze heeft zichzelf bestempeld tot eenhoornexpert en heeft al haar speelgoedknuffels en huisdieren verkleed met hun eigen unieke hoorns. Ze leert ze jagen, brengt ze bij waarom ballonnen gevaarlijk zijn en beschermt ze wanneer dat nodig is. Wel vreemd dan dat ze niets doorheeft als er een échte eenhoorn haar huis komt binnenwandelen.

Emma Bos, eenhoornexpert (3+) is een erg speels boek dat uitgaat van een origineel idee. Dat is enerzijds te zien aan de opmaak: grote druk en verschillende lettergroottes. Het boek bevat niet veel tekst en beperkt zich tot de essentie van het verhaal, maar vult de prenten wel goed aan en schept wat context. De eenvoudige zinnetjes van Morag Hood dragen bij aan de humor van het boek.

De tekeningen van illustratrice Ella Okstad staan bol van de pasteltinten en regenbogen. Haar stijl is nonchalant, maar met oog voor het grote geheel. De prenten lijken een beetje slordig ingekleurd, wat bijdraagt aan de sfeer. De verbeelding van Emma spat met het grootste gemak van de illustraties.

Emma is een opvallend hoofdpersonage. Met haar piekerige, zwarte haren, grote bril en geruit jurkje is ze niet het prinsessentype dat in prentenboeken met fabeldieren vaak opgevoerd wordt. Ze zit boordevol creativiteit en fantasie. Ze creëert haar eigen verhaal en neemt de lezer daarin mee. Die ziet de echte eenhoorn echter wel arriveren en wil Emma wakker schudden, maar die is te hard bezig met het overdragen van haar expertise.

Emma Bos, eenhoornexpert tovert een lach op het gezicht van de lezer. Het is een sprankelend prentenboek dat op eenvoudige wijze de kracht van verbeelding weet over te brengen. Emma gaat zo op in haar eigen verhaal, dat ze de doortocht van de eenhoorn helemaal mist. Heerlijk om voor te lezen of samen te lezen met een eenhoornfan of een lezertje met een even grote verbeelding als Emma.

Het oordeel van Nore:
Emma Bos, eenhoornexpert is een heel grappig boek. Emma heeft zelf eenhoorns gemaakt, maar ze ziet de echte eenhoorn niet. Op de prenten zie je welke dingen ze allemaal doet. Ik moest lachen toen ik zag dat ze ook tandenborstels gebruikt als hoorns en van haar broertje een eenhoorn heeft gemaakt. Het grappigst vind ik de tekening van Emma met een hele hoge, wiebelende stapel boterhammen. De tekst in het boek is groot en de woorden zijn gemakkelijk om te begrijpen. Op de tekeningen zie je ook goed wat er wordt bedoeld. Ik word er vrolijk van, want er zitten veel kleuren in en het verhaal is niet serieus. Emma weet veel van eenhoorns, maar ik denk dat ik het toch wel zou zien als er een echte eenhoorn in mijn huis rondwandelt. De glitter op de cover zorgt ervoor dat ik het boek graag uit de kast haal. Ik vind dat heel mooi.

Beoordeling: 4 sterren


Doe als een unicorn (en vind je inner sparkle)

4a322d86e3933c0557afce48d099bd00.jpgDoe als een unicorn 
van Joanna Gray (met illustraties van Carolyn Suzuki) is een leuk boekje voor iedereen die de magie van eenhoorns even vergeten is. Het richt zich naar volwassenen, maar de tekeningen zijn ook leuk voor kinderen. Het is een kleurrijk geheel vol ietwat melige quotes en adviezen.

De auteur gebruikt de eigenschappen van de eenhoorn om een paar levenslessen te geven. In korte hoofdstukken licht ze de eigenschappen toe en vertaalt ze naar ons dagelijks leven. Hier en daar spreekt ze zichzelf een beetje tegen, maar dat is uiteraard een kwestie van de eenhoornkwaliteit die je in het spotlicht wil zetten.

Joanna Gray tackelt in één adem zaken als onbaatzuchtigheid, een positief zelfbeeld en assertiviteit. Wat ze schrijft is goed bedoelt, maar een beetje kort door de bocht. Uiteraard is dit geen diepgravend psychologisch boek, dat moet ook niet tot de verwachting horen als je een titel in je handen houdt met een eenhoorn op de cover. Het is vooral een speels opgebouwd hebbedingetje dat de aandacht weet te trekken van het kleine kind in iedere volwassene.

Doe als een Unicorn is leuk als je samen met je kind even mee wil gaan in de eenhoornhype, maar het even gehad hebt met de prentenboeken. Een eenhoornboek op maat van iedereen die een pretentieloos boekje zoekt met tegeltjeswijsheid en universele waarheden in een sprookjeswereldjasje, met bonuspunten voor de vrolijke opmaak.

Beoordeling: 3 sterren


Meer eenhoorns

Nog niet klaar met eenhoornverhalen? Probeer ook eens de volgende boeken:

- Tijs en de eenhoorn – Imme Dros en Harrie Geelen
- Prinses Lillifee redt het eenhoornparadijs - Monika Finsterbusch
- Heksje Lilly redt de magische eenhoorns – Knister
- Spikkel en de eenhoorn - Julia Donaldson en Lydia Monks
- De vallei van de eenhoorns - Rosie Banks
- Waar is de kleine eenhoorn - Ulla Bartl

 Samen aan de slag? Bekijk deze boeken voor talloze knutselideeën:
- Het unicorn-knutselboek – Pia Deges
- Het grote eenhoornboek



Reacties op: Een eenhoornexpert aan het woord

Meer informatie

Gerelateerd