Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een zoen zo groen

op 15 november 2020 door

Als pedagoog weet ik als geen ander hoe therapeutisch de werking van prentenboeken kan zijn. Wanneer kinderen te maken krijgen met lastige of niet alledaagse gebeurtenissen in hun leven, kan het ze laten zien dat ze niet alleeen zijn of kan het een basis bieden van waaruit je het gesprek aan kan gaan. Het verschijnen van Een zoen zo groen trok dan ook direct mijn aandacht. Een prentenboek voor kinderen van 5 jaar, over een onderwerp waarvan je als ouder hoopt dat je het nooit met je kind hoeft te bespreken. Lees snel verder en maak kennis met dit bijzondere verhaal!

Door Annemieke de Jong

Een zoen zo groen

In Een zoen zo groen ervaart een klein meisje, hoe een gebeurtenis zomaar het leven op zijn kop kan zetten. Alle zekerheden die er waren, lijken ineens minder duidelijk aanwezig te zijn:

Op een dag droeg ik twee verschillende sokken. Mama zag het niet eens. De sokken zaten bovendien verkeerd. Ik trok ze uit en deed de rode aan mijn rechtervoet. Rood hoorde bij rechts, mama gaf me altijd een rode zoen op mijn rechterwang. De blauwe deed ik aan mijn linkervoet, want ze gaf me altijd een blauwe zoen op mijn linkerwang. Meestal kreeg ik ook nog een groene zoen op mijn voorhoofd, maar die was ze vergeten.

De moeder van het meisje heeft te horen gekregen dat ze ziek is. Dat er een 'knoop' in haar lijf zit, die groeit. Ze moet naar de dokter en hoopt dat medicijnen de 'knoop' kleiner kunnen maken. Maar dat is niet zo makkleijk. Het is geen 'knoop' zoals het kleine knoopje dat het meisje zelf ooit was in haar moeders buik of als de knopen in haar haren. 

De hele situatie roept een hoop vragen op bij het meisje. Wat heeft ze er zelf mee te maken bijvoorbeeld? 

Ik wil verdwijnen (P.S. Voor mama)

En wat zou de dokter zeggen over de gezondheid van haar moeder?

Samen keken we naar het groene veld vol blauwe korenbloemen en rode klaprozen. Onze zoenen waren uitgezaaid.

4ed406324f5807b4bf3cb45c1703a2eb.jpg

Een bijzonder krachtig verhaal

Met Een zoen zo groen zorgen schrijfster Katrijn Vannerum en illustrator Nelleke Verhoeff voor een verhaal dat een krachtige opening kan zijn. Het verhaal is beknopt maar bevat de juiste woorden, de juiste hoeveelheid tekst en beschrijft een zwaar onderwerp op een manier die voor kinderen passend is. De prachtige, ietwat eenvoudig ogende illustraties, zijn een zeer goede aanvulling. Ze zijn passend voor het verhaal en het onderwerp, passend voor de leeftijdsgroep. Tegelijkertijd zijn ze niet zo sterk aanwezig dat ze de aandacht van het verhaal weg halen, dat geen waar het zeker bij dit boek echt om gaat!

De wijze waarop de belevingswereld van het kind in dit boek wordt meegenomen, zorgt ervoor dat het boek niet alleen een basis is voor wanneer je een diagnose als deze met je kind(eren) wilt bespreken. Het is tegelijkertijd ook een boek dat als geen ander laat zien wat er vervolgens allemaal in het hoofd van een kind om kan gaan. Een boek dat daardoor ook herkenning en misschien zelfs troost kan bieden aan die kinderen die worstelen met de wetenschap dat hun ouder ziek is. 

In pedagogisch opzicht is dit boek een absolute aanwinst. Helaas krijgen veel kinderen te maken met een ouder die ziek is, een ouder die soms ook niet meer beter zal worden. Dit maakt dat boeken als Een zoen zo groen helaas enorm hard nodig zijn. Het boek is geschikt om met een kind samen te lezen, maar kan ook zeker in een klas gelezen worden om duidelijkheid te geven aan andere kinderen over wat een zieke ouder voor een kind kan betekenen. 

Wie dit boek wil lezen met kinderen, doet er goed aan eerst zelf het verhaal door te lezen en het goed te laten landen. Het is een krachtig verhaal, maar vooral ook een verhaal dat je als lezer enorm kan raken! 

Een boek over een heftig onderwerp dat enorm binnen komt. Een boek waarvan ik hoop dat ik het zelf 'nooit' nodig zal hebben! Maar waarvan ik enorm blij ben dat ik het heb ontdekt, voor het geval ik dit onderwerp ooit met jonge kinderen zal moeten bespreken!



Reacties op: Een zoen zo groen

Meer informatie

Gerelateerd

Over