Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Evolutieverhalen: De walvis begon aan wal

op 19 maart 2019 door

De wereld zoals wij die vandaag de dag kennen voelt voor velen erg vertrouwd. Het is ook zo logisch dat hij er is. Maar de wereld en zijn bewoners zagen er jaren geleden heel anders uit. Wist je dat slangen met hun poten holen groeven en dat onze voorouders eerst in bomen leefden? In De walvis begon aan wal vertelt Dougal Dixon ons over de veranderingen op aarde door de tijd heen. Kijk en lees je mee?

Door Sanne

Over De walvis begon aan wal

In ruim zestig pagina's vertelt Dougal Dixon over de evolutie, over mutaties en over de verandering van de aarde. We worden meegenomen op een reis door de tijd, beginnend op het moment dat de aarde warm en stabiel genoeg is om leven mogelijk te laten zijn. Dougal Dixon vertelt over dertien evoluerende diersoorten, waarbij Hannah Bailey heeft gezorgd voor de beeldende aankleding.

3bcfed8c40edab21b200e2725030ead0.png

Over Dougal Dixon en zijn schrijfstijl

8f83d3eb6fdb98fa78f208765d4fd97e.jpegDougal Dixon (1947) studeerde geologie en paleogeografie. Paleogeografie gaat over de ligging en beweging van de verschillende lagen van de aarde en over de verdeling van land, zee en gebergten. Geologie gaat over de processen en veranderingen op aarde. Dixon bezit over veel kennis die hij meermaals op een begrijpelijke manier heeft gedeeld in boeken voor jong en oud. Zo schreef hij meerdere boeken over dinosaurussen en nu een boek over de evolutie. Zijn schrijfstijl is prettig. De moeilijke theorieën weet hij goed in duidelijke taal over te brengen.

Over Hannah Bailey en haar afbeeldingen

Hannah Bailey is ontwerper en illustrator. Het liefst werkt ze over de natuur. Zo heeft ze prachtige prenten gemaakt over voeding, het heelal, dieren en planten. In De walvis begon aan wal kon ze haar hart ophalen, er zijn genoeg dieren die ze mocht afbeelden. Je kunt zien dat ze oog heeft voor detail en kleurgebruik. De verschillende dieren zien er getekend, maar toch ook realistisch uit, met hun waarheidsgetrouwe kleuren en tinten.

3bcfed8c40edab21b200e2725030ead0.png

Over de evolutietheorie

Eerder bespraken Katy en Ilja een ander interessant boek over de evolutietheorie: Het verhaal van de reuzenschildpad. Zoals zij ook al aangaven is de evolutie geen gemakkelijke theorie en al helemaal niet om aan kinderen over te brengen. Toch is het Dougal Dixon gelukt om in slechts één pagina uit te leggen hoe de evolutie werkt. Duidelijk en zonder het gebruik van moeilijke woorden. Met deze theorie wordt het startsein gegeven voor de rest van het boek.

Over de leesbeleving

d985fbc65c22e181f0245da6f7f29a61.jpegDe walvis begon aan wal vertelt over de verandering van de aarde. Het begint bij het begin, namelijk met een uitleg van de evolutie. Vervolgens gaan we ver terug in de tijd. Omdat in het begin de nodige achtergronden worden uitgelegd, is het noodzakelijk om op de eerste bladzijde te beginnen met lezen. Naast de uitleg van de evolutie, worden ook een aantal moeilijke woorden en tabellen op een begrijpelijke manier uitgelegd. Woorden en tabellen die nodig zijn om de rest van het boek beter te begrijpen.

Ondanks dat de afbeeldingen van Bailey prachtig zijn en goed aansluiten bij de prettig leesbare tekst van Dixon, gebeurt er veel in het boek en kan de jonge lezer zich overweldigd voelen. Het boek bevat veel tekst, tabellen en afbeeldingen. Of het de jonge lezer gelijk aanspreekt om van voren af aan met lezen te beginnen betwijfel ik, het wil kijken en al bladerend informatie tot zich nemen. Toch is dat wel belangrijk om optimaal van nut te kunnen zijn. De walvis begon aan wal vormt zo een mooi naslagwerk dat voor de geïnteresseerde lezer veel boeiende informatie bevat en dat echt de moeite van het lezen waard is.

Door te werken met tekstkaders, tussenkopjes, plaatjes en kleuren worden de verschillende passages duidelijk weergegeven. De tekstkaders worden gebruikt om extra weetjes te geven over de verschillende dieren. Bijvoorbeeld over waar fossielen vandaan komen of om uit te leggen dat de Pengana een spanwijdte van 1,8 meter had en 23 miljoen jaar geleden leefde. Of wist je bijvoorbeeld dat je in het skelet van pythons nog poot- en heupbotten kunt zien?

Na alle verhalen over de veranderende diersoorten blikt Dixon ook nog even vooruit. Hoe ziet de toekomst eruit met een leefomgeving die zo aan verandering onderhevig is. Sterven we uit? De evolutie is ongelofelijk!

3bcfed8c40edab21b200e2725030ead0.png

Over de doelgroep

Voor wie dit boek geschikt is? Dat is een lastige vraag, bijna net zo lastig als de evolutietheorie.
Vooral feitjesslurpende kinderen, met oog en hart voor dieren, zullen dit boek interessant vinden. Ze zullen tijdens het bladeren dieren herkennen en stukjes uit het boek willen lezen, net wat hen aanspreekt. Sommige woorden zijn wel lastig en alleen op beeld redt de lezer zich niet. Het is dus wel belangrijk dat de (jonge) lezer of al goed kan lezen, of hulp krijgt van een volwassene. Voor de breed geïnteresseerden is dit een prachtig boek om op te pakken, doorheen te bladeren en over een tijdje gewoon weer eens opnieuw te pakken.

De walvis begon aan wal krijgt voor de heldere uiteenzetting van theorie en de prachtige prenten vier welverdiende sterren.



Reacties op: Evolutieverhalen: De walvis begon aan wal

Meer informatie

Gerelateerd

Over