Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gastblog: Het geheim van de goudenregen

op 05 november 2020 door

Naar aanleiding van een artikel op de site kregen Jeanet en Maartje het idee om Het geheim van de goudenregen van Chris Houtman te gaan lezen. Dit is Chris Houtman’s eerste jeugdboek.

- door Jeanet en Maartje -

Waar gaat het boek over:

1629: Elizabeth Blossom vertrekt op negenjarige leeftijd naar het “beloofde land”, maar ze wil veel liever in Leiden blijven, waar ze geboren is. Haar ouders zijn Pilgrims en komen uit Engeland en zijn in Nederland terecht gekomen omdat er vrije godsdienst was toegestaan. Als haar achterkleindochter in 1712 haar naar het verleden vraagt vertelt Betsy haar levensverhaal. Prudence schrijft dit voor haar op. Samen helpen ze slaven die na een opstand ontsnapt waren. De familieleden van de ontsnapte slaven zijn gevangen genomen en deze moeten ook gered worden.

Buddyread

Tussendoor hebben we af en toe even contact met elkaar.

Jeanet: Wat leest het fijn en wat een mooi verhaal. Het is net een geschiedenisles in romanvorm.

Maartje: Ik vind het ook veelbelovend en een heerlijk actueel onderwerp. Ik hou echt van boeken die historische feiten en fictie combineren. Wat een bewogen leven en wat een hoop veranderingen in die tijd. Ik leer ook veel bij over religieuze stromingen.

Jeanet: Ja, het is inderdaad heel leerzaam. Het verhaal is duidelijk neergezet. Ook fijn die gekaderde stukjes met iets meer uitleg over.

Maartje: Chris wist toen nog niet hoe actueel die mondkapjes zouden worden.

97831484de18399caaf18fa273836697.jpeg


Conclusie

Maartje: Het verhaal over Betsy Blossom, dochter van Pilgrims die vanuit Engeland via Leiden in Amerika belandden, is mij goed bevallen. Chris Houtman heeft Betsy mooi neergezet en van haar een echte jeugdheldin gemaakt. De omgeving, zowel in het Leiden van de zeventiende eeuw als het Amerika in de zeventiende en begin achttiende eeuw wordt duidelijk weergegeven. Je kunt je echt een voorstelling maken van hoe de mensen in die tijd leefden. Omdat Houtman naast Betsy ook haar achterkleindochter een verhaallijn geeft kan hij een behoorlijke tijdsspanne overbruggen en wordt het verhaal nog spannender. 

De thema's in het boek zijn niet alleen historisch correct, maar ook heel actueel. Zo komt de slavernij en de onderdrukking van de originele Amerikaanse bevolking uitgebreid aan bod. Dit maakte het een verhaal dat ons niet alleen een noodzakelijk inzicht geeft in het verleden, maar ons ook dingen voor deze huidige tijd kan leren. Een aanrader voor middelbare scholen. 

Jeanet: Een fantastisch geschiedenisboek, dat zowel spannend als leerzaam is. Het is het eerste jeugdboek van Chris Houtman en maakt geschiedenis voor kinderen zo wel heel leuk. Twee verhaallijnen: één hoe Oma Betsy naar het beloofde land is gegaan. En de andere in het ‘heden’: 1712. Je wilt maar doorlezen, omdat je wilt weten hoe het Oma is vergaan, maar ook of het ze lukt de slaven te helpen vluchten. Dit boek zou eigenlijk verplichte kost op school moeten worden, het zorgt ervoor dat geschiedenis spannend is en niet “saai”. Er zitten mooie en goede illustraties/foto’s bij. Ook zijn er gekaderde stukjes tekst, die een woord of gebeurtenis verduidelijken. Kortom een mooi en goed boek.


Het boek is ons beiden zeer goed bevallen en we hebben het 4 sterren gegeven. Stiekem hopen we dat er nog een keer een jeugdboek van Chris Houtman komt.



Reacties op: Gastblog: Het geheim van de goudenregen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chris Houtman

Chris Houtman

Chris Houtman was na een carriëre in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jaren...