Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Geef een prentenboek cadeau!

op 29 april 2018 door

Vanaf 6 april kan je in de boekhandel Raad eens hoeveel ik van je hou voor twee euro mee naar huis nemen! Waar komt dit initiatief, 'Geef een prentenboek cadeau', vandaan en waarom is het zo leuk? En welke herinneringen roepen Hazeltje en Grote Haas bij ons op?

Geef een prentenboek cadeau 
De missie: Alle, maar dan ook álle, kinderen in Nederland en Vlaanderen laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken! Dat is een zeer mooie missie en die kunnen wij, hier op Hebban, alleen maar steunen! Want hé, dat is ook een beetje onze missie, maar dan voor alle kinderen én volwassenen.
Ieder jaar in februari wordt er een klassiek jeugdboek aangeboden voor twee euro en in april gebeurt hetzelfde met een prachtig prentenboek. Dit jaar was het jeugdboek Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren en is het prentenboek dus Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram.
Het is best een bijzonder initiatief, want je kan ook een boek 'doneren' bij bepaalde boekhandels. Dat houdt in dat je een boek koopt en het in de betreffende boekwinkel op het boekenplankje zet en dan zorgt 'Geef een prentenboek cadeau' dat het bij een lezertje in de dop terecht komt!

aa3537e9794633bedabff6f48dd2be8c.jpg

Raad eens hoeveel ik van je hou 
Het boek is geschreven door Sam McBratney en prachtig geillustreerd door Anita Jeram.
Het boek bevat ongeveer 400 woorden (vergelijkbaar met een korte redactionele recensie hier op Hebban!) en dat maakt het schrijven van prentenboeken zo moeilijk. Hoe vertel je een verhaal in zo weinig woorden? Een krachtig verhaal, eentje dat iedereen zich herinnert, een verhaal dat de tand des tijds overleeft? Het is Sam McBratney gelukt! Het boek werd in 1995 bekroond met een Zilveren Griffel en tot de dag van vandaag herinnert iedereen zich de laatste woorden van Grote Haas: 'Ik hou van jou tot aan de maan - EN TERUG'.
Anita Jeram heeft met vertederende aquarellen de woorden van McBratney in dit boek perfect tot uitbeelding gebracht. 

Welke herinneringen of ervaringen hebben wij?
Annemieke: In de periode dat ik werkte op de peuterspeelzaal heb ik Hazeltje in mijn hart gesloten. Het prentenboek Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou zet op een prachtige manier de liefde tussen ouder en kind neer. Het past zonder twijfel bij het gevoel van houden van en hoe kinderen dat ervaren. Bovendien maken de prachtige illustraties het verhaal voor mij helemaal af. Het verhaal is een prachtig voorleesboek. Daarnaast is het mijn favoriete kraamcadeautje. Helemaal het knuffelboekje dat, met zijn knuffelige en warme uitstraling, helemaal past in het verhaal.

Sanne: De geschiedenis met dit boekje gaat bij ons een aantal jaren terug. Ik had een klein boekje dat ik graag eens voorlas aan mijn oudste. Maar helaas, hij had er geen geduld voor, wilde het niet horen. Hij zal 1,5 geweest zijn, dus ik besloot het te laten voor wat het was. Tot ik in verwachting was van de jongste en ik in mijn kraampakket een babyboek van Raad eens hoeveel ik van je hou vond. Ik heb het de eerste tijd braaf ingevuld. De mooie lieve prenten van Hazeltje maakte het een waardevol geheel. Helaas zijn mijn jongens nu te groot, vinden zij, voor dit soort lieve boeken, maar ik heb er altijd met plezier naar gekeken en in gelezen. Een boek dat elk kind in zijn boekenkastje hoort te hebben.

Ilja: Het prentenboek Raad eens hoeveel ik van je hou heb ik als klein meisje meegenomen uit de bibliotheek en het is me toen voorgelezen door mijn ouders. Het boek is echter niet op een prominent plekje in mijn geheugen blijven hangen. Als het over deze titel ging, ging er bij mij geen belletje rinkelen. Ik dacht altijd dat ik dit boek niet had gelezen. Totdat ik het boek een aantal jaar geleden per ongeluk in mijn handen kreeg en doorbladerde. Ik kende het wel! Ik herkende de platen en ik kende delen van de tekst zelfs uit mijn hoofd. Ik kon het boek ook niet laten liggen toen ik het boek voor dit leuke prijsje zag liggen bij de boekhandel en ben meteen herinneringen op gaan halen…

Joke: Raad eens hoeveel ik van dit boekje hou? Toen de kinderen nog kindjes waren, hebben we het ontelbare keren voorgelezen voor het slapengaan. Net als bij de hazen werd het bij ons een wedstrijdje om de ander net iets liever te zien. Ondanks al die jaren en wat puberkuren af en toe, blijven we het zo zeggen:” ... tot aan de maan en terug… “ en nog veel verder. Want de maan is helemaal niet het verst, toch mama? Alle planeten passeerden de revue. Feit is dat het boekje ons hele gezin heeft ingepakt, met zijn liefelijkheid en tedere tekeningen. Het voorleesexemplaar haalden we steeds opnieuw uit de bib maar vele jaren geleden kocht ik een schattig mini-exemplaar voor mijn man (en een heel klein beetje voor mezelf).

Evy: Ongelukkig genoeg val ik net in de categorie die het boek nog niet kende. Ik heb geen kinderen (en leen ook geen andere kinderen om aan voor te lezen) en ik ben net te oud om het zelf uit mijn eigen kindertijd te kennen. Dus... voor mij was dit een eerste kennismaking. En wat voor een kennismaking is dat dan! Zelfs als volwassene komt de liefde en de tederheid echt binnen. Het is zo simpel, zo mooi en de laatste zin is er eentje die iedereen kent. En nu weet ik eindelijk waar hij vandaan komt!

Je leest het, wij zijn echt helemaal weg van Raad eens hoeveel ik van je hou en voor sommigen onder ons roept het boek mooie herinneringen op!

aca20168ec4fe8b14bb74a148ae0a6ba.jpg

Lees alles over het initiatief nog uitgebreid na hier, op de website van Geef een prentenboek cadeau.

Wie van jullie heeft het boek in huis gehaald óf heeft een boek gedoneerd? Zijn jullie ook zo vertederd door Hazeltje en Grote Haas? Vertel ons hieronder jouw ervaringen met dit boek.



Reacties op: Geef een prentenboek cadeau!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sam McBratney

Sam McBratney

Sam McBratney (1943-2020) was docent op het Trinity College in Dublin, op een mi...