Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hackers met hoedjes en andere verhalen over hoe computers werken en wat ze allemaal kunnen

op 28 januari 2019 door

In Hackers met hoedjes en andere verhalen over hoe computers werken en wat ze allemaal kunnen behandelt Ines Duits heel erg veel verschillende onderwerpen die te maken hebben met computers. Meestal zijn het twee pagina's per onderwerp, af en toe één of drie.
Ze legt bijvoorbeeld uit hoe computers rekenen en hoe ze intern werken, maar ook hoe internet werkt (en over veiligheid op internet). Ze vertelt ook wat over programmeertalen en maakt de basis daarvan duidelijk met behulp van een "robotspelletje".
De hackers uit de titel komen natuurlijk ook voor in dit boek, maar pas tegen het einde.

Er worden heel veel onderwerpen behandelt, maar geen enkel onderwerp gaat echt de diepte in. Behalve misschien het rekenen met nullen en enen (binair rekenen), al valt daar natuurlijk nog wel meer over te vertellen).
Aan de andere kant is het niet erg dat het boek niet zo de diepte ingaat. Op deze manier maak je snel kennis met heel veel verschillende aspecten van computers en blijft alles goed te begrijpen. Over de dingen die je interessant vindt, kun je daarna makkelijk meer informatie opzoeken (op internet of in andere boeken).
Naast de technische informatie staan er ook allerlei spelletjes en activiteiten beschreven die te maken hebben met de onderwerpen, zoals zelf een geheimschrift maken of iemand aanwijzingen geven zoals een robot ze zou kunnen krijgen.

De hoofdstukjes zijn in principe los van elkaar te lezen, maar er wordt wel regelmatig verwezen naar dingen uit eerdere hoofdstukken. Daarom is het toch een boek dat je de eerste keer het beste van voor tot achter kan doorlezen. Nadat je het een keer gelezen hebt (zodat je weet wat er allemaal in staat), is het vooral een boekje om per hoofdstuk dingen op te zoeken.

Alles wordt simpel uitgelegd en waar mogelijk worden Engelse termen in het Nederlands vertaald. De auteur spreekt de lezer echt aan, alsof iemand je al deze dingen aan het vertellen is. Maar omdat dit boek bedoelt is voor kinderen op de basisschool (bovenbouw), worden er geen hele moeilijke woorden gebruikt en komen de voorbeelden uit de belevingswereld van kinderen.

De illustraties van Frank Landsbergen zijn volledig in kleur. Bijna elke pagina bevat wel een tekening. Net als bij de tekening op de voorkant, zijn ook de illustraties binnenin getekend met duidelijke lijnen en ingekleurd met markers. Het is een vrolijk boek: niet alleen de kleuren van de tekeningen zijn helder, ook in de hoofdstuktitels en andere tekstjes wordt kleur gebruikt.

Behalve voor de doelgroep, kinderen in de bovenbouw van de basisschool, is dit boek ook interessant voor oudere mensen die graag iets meer zouden willen weten over hoe computers werken en het op een simpele, duidelijke manier uitgelegd willen krijgen. De schrijfstijl, het gebrek aan diepgang (expres!) en de hoofdstukjes over activiteiten en spelletjes, maakt dat het wel echt een kinderboek blijft. En dat is juist wat dit boek geschikt maakt als introductie tot de wereld van de computers!



Reacties op: Hackers met hoedjes en andere verhalen over hoe computers werken en wat ze allemaal kunnen

Meer informatie

Gerelateerd

Over