Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hartenstorm: over bloemetjes en bijtjes in stripvorm

op 16 mei 2019 door

Op onze spot bespreken we veel verschillende boeken. Van prentenboeken voor de allerkleinsten, tot spannende avonturen voor oudere kinderen. Vandaag staat een wel heel bijzonder boek in de spotlight. Je zou het haast een prentenboek voor tieners kunnen noemen. Hartenstorm, of omgedraaid: Stormhart.

Door Sanne

Hartenstorm is geen prentenboek, maar een graphic novel voor tieners. Het boek, geschreven door Annette Herzog met illustraties van Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi, is niet zomaar een boek. Nee, Hartenstorm of Stormhart gaat over verliefdheid!

Vijf dingen die Hartenstorm zo bijzonder maken:

c64f53b6ecbb2f59d076745fdff3dabc.jpeg 1. Hartenstorm is omkeerbaar

Het boek bevat twee verhalen. Aan de ene kant van het boek lezen we Hartenstorm, draai je het boek om dan vind je aan de andere kant het verhaal Stormhart. Dat het boek een omkeerboek is, is op zich al bijzonder. Het maakt het anders dan menig ander boek. Maar wat het omkeerboek vooral zo bijzonder maakt, brengt ons gelijk bij het volgende punt:

c64f53b6ecbb2f59d076745fdff3dabc.jpeg 2. Hartenstorm wordt verteld vanuit een jongen én vanuit een meisje

Het zijn weliswaar twee verschillende verhalen die we lezen, maar toch ook weer één en hetzelfde verhaal. De ene kant van het boek vertelt het verhaal vanuit Viola. In Hartenstorm lezen we dat ze verliefd is op Storm. Aan de andere kant van het boek lezen we in Stormhart over Storm. Eén situatie, maar vertelt vanuit twee perspectieven. Beleeft Storm de situatie op dezelfde manier als Viola? Of is er echt een verschil tussen jongens en meisjes?

c64f53b6ecbb2f59d076745fdff3dabc.jpeg 3. Hartenstorm is een graphic novel

Hartenstorm, of Stormhart, is niet een boek dat staat volgeschreven, maar is een graphic novel waarin beeld en tekst even belangrijk zijn. Het ene moment wordt er gebruik gemaakt van kaders en tekstballonnetjes, het volgende moment vult een illustratie een volledige spread. Dan weer worden er veel woorden gebruikt om vervolgens weer aan één woord genoeg te hebben. Soms is er zelfs geen enkel woord nodig om het verhaal te vertellen en is alleen een tekening voldoende. 

c64f53b6ecbb2f59d076745fdff3dabc.jpeg 4. Hartenstorm is gemaakt door twee illustratoren

Het verhaal is bedacht door Annette Herzog. Je kent haar wellicht van de boeken over Moemf. In Hartenstorm heeft ze hulp gekregen van maar liefst twee illustratoren. Aan de ene kant van het boek wordt het verhaal vanuit Fiona beleefd, haar verhaal is door een vrouwelijke illustrator verrijkt. Het verhaal van Storm is juist verbeeld door een mannelijke illustrator. Je kunt zien dat Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi allebei een andere tekenstijl hebben, toch passen hun stijlen goed bij elkaar en vormen ze toch één geheel. 

c64f53b6ecbb2f59d076745fdff3dabc.jpeg 5. Hartenstorm gaat over verliefdheid

db5220fd40d1d6649a2c060d4c0cc5fc.jpegMaar wat het boek vooral zo bijzonder maakt, is dat het gaat over verliefdheid. En niet zomaar verliefdheid, over heimelijke liefde of stiekeme kusjes, maar over tongzoenen, het eng vinden om met iemand samen te zijn, over borsten krijgen en onhandig getimede erecties. Viola en Storm krijgen op school seksuele voorlichting en daarmee de lezer ook. Hoe doe je een condoom om, wanneer ben je geslachtsrijp en ben ik eigenlijk wel normaal zijn hele logische vragen voor een tiener en worden beantwoord in Hartenstorm / Stormhart

Conclusie

Hartenstorm is een aanrader voor tieners (m/v) doordat het stiekem een beetje voorlichting én een kijkje in het hoofd van het andere geslacht geeft. Het verhaal an sich is niet zo heel spannend, maar het boek is mooi geïllustreerd en nodigt uit om er veelvuldig naar te kijken.

4 sterren.



Reacties op: Hartenstorm: over bloemetjes en bijtjes in stripvorm

Meer informatie

Gerelateerd