Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Spannende boekenweken voor de jeugd

op 10 juni 2018 door

De spannende boekenweken hebben de boekhandels helemaal in de ban van 6 tot 24 juni! Toch liggen er voornamelijk 'volwassen thrillers' in de boekenrekken die bij deze actie horen. Wij dachten dat er ook wel aandacht mocht geschonken worden aan de spannende jeugdboeken! Evy las de nieuwe Blockbusters van Manon Berns en enkele van de andere clubleden geven hun mening over een bijzonder, spannend boek of is het een 'bijzonder spannend' boek?

Blockbusters. Het Kandinsky bedrog van Manon Berns
Dit boek verscheen 25 mei 2018 en is het vierde deel in de Blockbusters-serie. 

Storm en zijn beste vrienden Jimi, Juul en Lara vormen samen de Blockbusters: een geheime club die altijd op ontdekking is. Storms moeder is restaurator van schilderijen en in 'de bunker', haar atelier aan huis, onderzoekt zij wereldberoemde meesterwerken.
Storms moeder komt op tv. Ze heeft het idee dat een belangrijk schilderij van de bekende kunstenaar Wassily Kandinsky weleens vervalst zou kunnen zijn. De eigenaren in New York zijn helemaal niet blij met die beschuldiging, want het schilderij moet die week voor veel geld verkocht worden. Ze spannen zelfs een rechtszaak tegen haar aan, maar daar laten Storm en zijn vrienden het niet bij zitten. De Blockbusters gaan zelf op zoek naar de vervalsers! 
Storm baalt dat hij juist nu een paar dagen met zijn vader naar Rusland gaat. Daar kan hij niet verder met het onderzoek en de rechtszaak is al bijna! Maar in Rusland krijgt Storm hulp uit onverwachte hoek...

Evy: Ik heb de eerdere delen niet gelezen en dat is niet van mijn gewoonte. Normaal probeer ik echt te beginnen bij het begin, om de personages te leren kennen zoals een auteur dat bedoeld heeft. Toch sprak dit boek mij zo aan, dat ik het heel graag wou bespreken in het kader van De Spannende Boekenweken. Zeg nu zelf, als er op de cover staat 'Dan Brown voor jeugd', dan is de interesse direct gewekt! De cover is echt heel mooi. Het is een ode aan Kandinsky en zijn Der Blaue Reite-groep. 
Het Kandinsky bedrog bevat spanning genoeg! De zoektocht naar de vervalser is een puzzel en er zijn ook een paar nagelbijtende scenes bij! Daarnaast is er plaats voor vriendschap en een vleugje romantiek. Meer dan voldoende waar de leeftijdscategorie 10-12 zeker blij van zal worden! En ook de volwassenen met een jeugdig hart...
Prettig leesbaar? Zeker weten! Goede plot? Dat ook, maar er zijn wel heeeeel veel toevalligheden die je toch een beetje naast je neer moet leggen als volwassene. Anders zouden ze wel een bron van irritatie kunnen zijn, omdat het geheel zo een beetje ongeloofwaardig gaat lijken.
Het feit dat de boeken in de serie over kunst gaan, vind ik een groot pluspunt. Dit om meerdere redenen. Het is origineel, want hoeveel spannende kinderboeken gaan er nu over kunst? En de lezers leren er nog wat van! Ik trouwens ook! Dus dat geldt niet alleen voor de jonge lezers. Op een speelse manier leren de kinderen toch een schilder wat beter kennen en kunnen ze er later aan terugdenken. 'Ohja... daar heb ik een boek over gelezen!' Hoe leuk is dat? 

Wat vinden de andere leden van Jeugdliteratuur een spannend jeugdboek?

Yeti van Taï-Marc Le Thanh
Joke: In het ‘ietsje-meer-prentenboek’ Yeti vertrekt een vrouw, die zich al heel haar leven afvraagt of deze mytische figuur echt bestaat, op reis om hem te zoeken. Ze voelt een soort verbondenheid die ze niet kan verklaren. Tijdens haar reis tonen de prachtige prenten van Rebecca Dautremer dat de Yeti  voortdurend aanwezig is en over de vrouw waakt. Ze is niet bang en er is geen dreiging aanwezig. Daardoor is dit geen typisch spannend boek, maar de spanning bevindt zich in de figuur van de Yeti en die aanwezigheid van het wezen, in wat er zou gebeuren als de vrouw hem opmerkt. Tot en met de laatste bladzijde blijft die spanning en ze wordt zelfs dan niet weggenomen. Het boek bestaat steeds uit een witte pagina met (weinig) tekst naast een paginagrote tekening afgewisseld met tekeningen die twee pagina’s beslaan. De tekst van auteur Taï-Marc Le Thanh is ondergeschikt aan de illustraties. Zoals altijd stralen de tekeningen van Dautremer iets magisch en melancholisch uit. Dit prentenboek is niet geschikt voor kleuters, wel voor kinderen vanaf een jaar of negen tot…

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre van Marte Jongbloed en Iris Boter
Renate:
 De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre geschreven door Marte Jongbloed en geïllustreerd door Iris Boter, is zo een boekje dat je net een tikkeltje minder snel weglegt, vind ik. Ook al is het leven van hoofdpersonage Herre in het begin aan de saaie kant, het boek is dat allerminst. Herre mag niets van zijn ziekelijk overbezorgde moeder, liefst van al zou ze willen dat hij een hele dag doodstil op een stoel zit, binnenshuis. Maar dat wordt moeilijk vol te houden met de nieuwe buurman meneer Theunissen. Stiekem, achter de rug van moeders, neemt deze vreemde grijsaard Herre mee op sleeptouw en dat leidt tot allerlei spannende avonturen.
Voor een volwassene zijn de avonturen waarin Herre terecht komt ongeloofwaardig. Maar ach, het is dan ook geen boek voor een volwassen publiek. En als je daar even doorheen prikt, is het zelfs voor een volwassene gewoon een leuk boek met de ene gekke na de andere gevaarlijke situatie. Ik vond het in elk geval leuk om te lezen. En dat vinden de kinderen in mijn klas (3de leerjaar, groep 5) ook!

Wit Konijn/Rode Wolf van Tom Pollock
Annemieke: Tom Pollock
 laat ons als lezer kennis maken met een YA-boek vol spanning, nadat hij eerder vier romans heeft geschreven. Wit Konijn Rode Wolf vertelt het bijzondere verhaal van het 17-jarige wiskundegenie Peter Blankman, die last heeft van een paniekstoornis. Hij woont met zijn tweelingzus en zijn moeder bij dokter Blankman. Wanneer zijn moeder wordt neergestoken en zijn zus verdwijnt, blijkt dat niets is wat het lijkt. Hij komt terecht in een wereld van spionage, de wereld van Wit Konijn, Rode Wolf en Zwarte Vlinder. Wat is waarheid? Wie kan hij vertrouwen? En wat zijn de beste keuzes? Op een zinderende manier neemt Tom Pollock je mee in een avontuurlijke thriller! Met een prettige schrijfstijl, een gezonde dosis humor en hier en daar een wijze les is het een heerlijk boek om te lezen.

Perfect?' Mama lachte. 'Vanuit de evolutie bezien is perfectie niets anders dan de kunst om zo veel mogelijk miskleunen te belichamen en toch in leven te blijven,' zei ze. 'Perfectie is een proces, Peter, geen toestand. Niemand is perfect. Maar jij bent heel bijzonder. Precies zoals ik je hebben wil.

R.L. Stine
Sanne: 
De Amerikaanse R.L. Stine (zijn volledige naam is Robert Lawrence Stine) bezorgde me als tiener heel wat griezeluren. Niet alleen schreef hij de serie Kippevel (tegenwoordig Kippenvel), maar ook Fearstreet, een serie van oorspronkelijk 52 boeken, waarvan er ook een aantal in het Nederlands zijn vertaald.
Ik las ze allemaal, het liefst verstopt onder de dekens. De spannende thrillers zijn wellicht niet heel realistisch met alle griezels en monsters, maar spannend genoeg om me bang te krijgen! Ik las er een heleboel, maar vooral Ga niet naar de kelder en De toekomst in beeld zijn mij erg bijgebleven. Ze waren echt ontiegelijk spannend! Ik durfde een tijd niet de kelder in en ook bij het maken van foto's heb ik een tijd gegruweld, allemaal dankzij de boeken van R.L. Stine. Want was als die boeken nou toch een kern van waarheid bevatten?
Citaat uit De toekomst in beeld: 

Fanny staarde naar de foto. Haar ogen werden groter. Sven zag het bloed wegtrekken uit haar wangen. "Maar...maar," stamelde ze, "hoe kan dat nou?" 'Geloof je me nu?" vroeg Sven ernstig. "Dit is krankzinnig," fluisterde Fanny. "En toch is het zo," zei Sven grimmig. Fanny dacht na. "Je moet die camera wegdoen. Gooi hem in de container. Of beter nog, breng hem terug naar die rare Spinnekop." "Tja," mompelde Sven. "Makkelijker gezegd dan gedaan." "Echt," hield Fanny aan. "Anders gebeuren er nog meer ongelukken..."

Welk kinder- of jeugdboek vinden jullie het vernoemen waard als we het over spannend hebben? Denk je dan aan een recent boek? Of toch eerder een titel die je vroeger als kind zelf gelezen hebt en waar de rillingen van over je lijf liepen? Laat het ons hier weten! 



Reacties op: Spannende boekenweken voor de jeugd

Meer informatie

Gerelateerd