Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe een boek tot steun kan zijn

op 28 juni 2022 door

Oorlog is duister en ongrijpbaar. Het is beangstigend en brengt alleen maar verdriet. Menig ouder of leerkracht zal zich de afgelopen tijd hebben afgevraagd hoe dit onderwerp het beste bespreekbaar te kunnen maken. Het lijntje tussen eerlijk zijn en onnodig onrust creëren is heel dun. Boeken kunnen daarbij een oplossing zijn, boeken zoals De dag dat Oorlog naar Rondo kwam.

-Door Sanne-

De oorlog die op dit moment in Oekraïne raast, is een oorlog die voor de meeste kinderen voor het eerst dichterbij komt. Oorlog is vaak een abstract begrip en een ver-van-hun-bed-show geweest. Nu zien ze erover op het Jeugdjournaal of zitten er misschien kinderen uit Oekraïne bij hen in de klas. Het boek van de Oekraïense illustratoren Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv, De dag dat Oorlog naar Rondo kwam, biedt hoop en de mogelijkheid gesprekken aan te gaan.

Over het boek

70e0d4fa3fabf30fe8f55dc251495eee.jpgRondo is een bijzondere stad waar de lucht heel helder is en de inwoners uitzonderlijk vriendelijk zijn. Er groeien hele mooie bloemen en planten in Rondo. Ook Danko, Zirka en Fabian wonen in Rondo. Ze zijn alle drie uniek. Zo geeft Danko licht als een lamp, is Fabian een goede spoorzoeker en vliegt Zirka er graag op uit. En toch zijn ze ook heel gewoon. Ze houden van zingen en tekenen. Alledrie doen ze hele gewone dingen om hun gewone dagen mee te vullen. Tot het op een dag doodstil wordt. De dag dat Oorlog naar Rondo kwam.

Mijn mening over het boek

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam is een prentenboek met kleurrijke illustraties. De stijl van illustreren is bijzonder. Op elke spread is gewerkt met tekeningen en een collage-achtige techniek, waarbij papier, prints en patronen worden gecombineerd. Op het moment dat Oorlog aankomt in Rondo, verdwijnen ook de mooie bloemen en het fijne leven in de stad. Het duo heeft het beklemmende en onzekere gevoel van oorlog sterk over weten te brengen. Niet alleen hebben ze dit visueel duidelijk gemaakt door te werken met harde lijnen, puntige stekels en regendruppels of tranen die over het papier lopen, ook de kleuren verdwijnen uit het boek naarmate Oorlog langer regeert, tot de bladzijden donker en grijs zijn. 

05b2c57b6284d344e5e945252276bda6.jpgMaar het boek bestaat niet alleen uit prenten. Sterker nog, het echtpaar Romanyshyn en Lesiv hebben behoorlijk wat tekst in het boek gebruikt. Net als in hun prenten weten ze in de tekst op een beeldende manier te vertellen over het leven in de stad en hoe Oorlog veel kapot maakt. Het valt niet te missen hoe verdrietig de sfeer in Rondo wordt. Hoe eenzaam en uitzichtloos het voelt. Tekst en beeld vullen elkaar heel mooi aan.

Wat het duo knap is gelukt, is om Oorlog een "gezicht" te geven. Oorlog is een persoon, Oorlog is zijn naam. Door oorlog te personificeren wordt het grijpbaar en misschien ook wel beheersbaar. Het is iemand die dit doet, niet een ongrijpbaar iets. Het is Oorlog die alles kapot maakt met de dodelijke bloemen die hij plant en de vernietigende machines die hij gebruikt. Maar ook Danko, Zirka en Fabian worden door Oorlog geraakt. En alle pogingen die zij doen om Oorlog te stoppen lijken op niets uit te draaien. Hoe moet dat goed komen? Als zelfs praten niet werkt?

"Danka bedacht dat ze Oorlog recht in het hart moesten raken om hem te verslaan. Maar dat had geen zin, want Oorlog had geen hart."

Door hoop en moed te houden en het bedenken van creatieve oplossingen weten de vrienden en de inwoners van Rondo Oorlog te verdrijven. Iedereen doet waar hij goed in is, samen zijn ze sterk. En dat is de ijzersterke boodschap die het illustratorsduo vanuit Oekraïne heeft weten te vertellen.

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam is een heel mooi en waardevol prentenboek voor basisschoolleerlingen vanaf een jaar of 7. Het biedt ruimte om gesprekken te starten. Het boek laat voelen dat oorlog heel erg naar is en laat zien wat het met de mensen en een stad doet. Maar het boek vertelt nog zoveel meer, dat er hoop is en dat je samen sterk staat. Een wonderschoon prentenboek met een hele krachtige boodschap.

Het boek krijgt van mij 5*****.



Reacties op: Hoe een boek tot steun kan zijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over