Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe word je een echte yogi?

op 29 juli 2018 door

Yoga. Een levenswijze die haar oorsprong vind in het Oosten. Het is eigenlijk een zoektocht naar de balans tussen lichaam en geest. Inmiddels heeft yoga allang de oversteek naar de Westerse wereld gemaakt en voor veel mensen is het dé manier om ontspannen te blijven in deze hectische wereld. Tegenwoordig krijgen kinderen steeds meer te maken met stress en spanningen. Misschien vloeit daar (helaas) logischerwijs uit voort dat niet alleen volwassenen aan yoga doen. En daar speelt de boekenwereld op in. Vandaag bespreek ik drie yogaboeken, speciaal voor de jongere yogietjes onder ons. 

Door Ilja.

Wat is yoga?

Daar is een, twee, drie niet een heel kort antwoord op te geven. Yoga is een woord dat het Sanskriet komt en het betekent zoiets als 'verbinden'. Het verbinden van lichaam en geest en daarbij spelen ademhaling en houding een belangrijke rol. Yoga maakt je bewust van je lichaam, houding en ademhaling. Dat heeft fysieke en mentale voordelen. Zo geeft het je meer kracht, voorkomt het slapeloosheid, vermindert het de stress en is je lichaam flexibeler.

Spelenderwijs yogaën43427e4498787879af0834c397c82a59.jpg

Zoals ik al eerder zei, hebben volwassenen niet het alleenrecht op yoga. Yoga heeft geen negatieve invloed op de spiergroei en -ontwikkeling van kinderen. Sterker nog, het kan positief werken. Fearne Cotton laat in haar boek Yogakids zien hoe kinderen spelenderwijs met yoga bezig kunnen zijn. Het boek gaat over een yogaklasje. De kinderen laten in het boek allerlei houdingen zien en er wordt bij verteld wat voor houding het is. Het is geen yogahandboek, maar de tekeningen in het boek van Sheena Dempsey zijn wel goedgekeurd door een gekwalificeerde yogaleraar. Dit boek is dus een leuke opstart naar yogaën met je kind. 

YogakidsFearne Cotton (geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar)

Dierenyoga

Dierenyoga is onderdeel van het boek Yoga voor peuters en kleuters van Marjolein Smit. Dit boek laat meer dan 100 oefeningen en spelletjes zien waarmee onder andere de motorische en mentale vaardigheden van peuters en kleuters worden geprikkeld. Met dierenyoga leren de kinderen yogahoudingen die een naam van een dier hebben. Kinderen hebben vaak wel een idee welke houding daarbij hoort en daarmee maak je yoga concreet. Naast dierenyoga bevat dit boek ook leuke ademhalingsspelletjes, yogaliedjes en oefeningen om de zintuigen te prikkelen.

Yoga voor peuters en kleutersMarjolein Smit (4-8 jaar)

Yoga met kinderen

Het boek Yoga met kinderen is een praktisch handboek voor ouders die met hun kinderen aan yoga willen doen. Het is geschreven door yogadocent Mark Singleton. Dit boek is geschreven voor volwassenen en daardoor minder geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Het bevat foto's en uitleg over hoe je een bepaalde houding uitvoert. Daarnaast bevat het boek handige tips en eventuele aanpassingen voor de ouders en geeft het extra visualisaties voor kinderen om je te helpen bij het worden van de houding. 

Yoga met kinderenMark Singleton (3 tot 14 jaar)

Doe jij weleens aan yoga met jouw kinderen? En wat doe je dan?



Reacties op: Hoe word je een echte yogi?

Meer informatie

Gerelateerd

Over