Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Atlas vol monsters!

op 05 oktober 2018 door

Monsters. Niets zo fascinerend als monsters. Ze zijn eng, gevaarlijk maar soms ook heldhaftig en dapper. Mythische wezens die ontstaan zijn uit verhalen van vroeger. Maar hoeveel monsters zouden er bestaan op de wereld? En weet je ook welke er allemaal zijn? Atlas van Monsters geeft een prachtige kijk op mythische wezens uit de hele wereld.

Zo prachtig als monsters eruit kunnen zien, zo prachtig ziet ook Atlas van Monsters eruit. Het formaat is gigantisch! En de cover heeft naast een aantal bijzondere monsters ook prachtige gouden letters. De eerste blik is veelbelovend, maakt nieuwsgierig en laat ons een tijd turen naar al het nieuws dat valt te ontdekken. En dan moet het boek nog open...

Ook aan de binnenkant van de omslag komen ons al een paar mythische wezens tegemoet en gauw bladeren we verder. Dan begint het verhaal. Een bibliothecaris heeft een buitengewone vondst gedaan op een landgoed in Engeland. In de werken van ene Cornelius Walters die hij heeft gevonden worden bijzondere dieren van over de hele wereld beschreven. Gelukkig heeft de bibliothecaris de documenten meegestuurd en kunnen we zelf een kijkje nemen in de wereld voor magische dieren.

In de inhoudsopgave zien we dat de fabeldieren, monsters en trollen worden besproken aan de hand van landen en werelddelen van vandaag de dag. Dat is fijn! Voor de kinderen die al een beetje topografische kennis hebben, zorgt dit voor herkenning. Maar ook voor kleinere kinderen is dit een mooie manier om al enigszins bewust te worden van de wereld. Nog leuker is het om aan de hand van een wereldbol het boek door te bladeren en te kijken welke mythische figuren uit welke delen van de wereld komen. Is dat juist dichtbij huis, of aan de andere kant van de wereld? En misschien komt er zelfs wel een monster uit Nederland!

De grote landkaarten in het boek beelden de diverse monsters af. Aan de hand van nummers valt in de legenda te lezen waar de wezens vandaan komen en welke bijzondere eigenschappen ze hebben. Daarnaast geeft het boek ook nog een hoop algemene feitjes over monsters. Wist je bijvoorbeeld dat in gebieden met merkwaardig gevormde rotsen vaak verhalen over trollen en versteende wezens de ronde doen?

7a88a2ae868d4cecabb87998fe53ae8e.jpeg

De prenten van Stuart Hill zijn zo adembenemend en interessant dat het haast de tekst laat verbleken en dat terwijl Sandra Lawrence de nodige aandacht heeft geschonken in het uitwerken van alle feitjes over de monsters. Verder is het verhaal rondom de atlas van Cornelius Walters niet erg bijzonder of fantastisch uitgewerkt. Maar de wetenswaardigheden over de verschillende figuren zijn zeker de moeite waard. Maar let wel; het boek is niet echt geschikt als bedtijdverhaaltje. Niet alleen is het formaat wat onhandig, maar ook niet alle monsters zijn even lief. Sommige beschrijvingen zijn een beetje gruwelijk voor kleine of gevoelige kinderen. 

Atlas van Monsters is perfect om met enige regelmaat eens in te kijken. Gebruik het voor een landenwerkstuk, om je topografie op te krikken of om je te verdiepen in het land waarheen je op vakantie gaat. Pak het op, lees over de spannendste, liefste, gruwelijkste of meest aansprekende monsters en leg hem daarna weer weg. En als je goed hebt opgelet, weet je wellicht de geheimtekst uit de brief van Cornelius Walters op te lossen.

+ mooie afbeeldingen!

+ interessante weetjes!

+ herkomst monsters aan de hand van landkaarten!

+ oppakken en weer weg te leggen!

+ speurtocht naar geheime tekens om het raadsel op te lossen!

- soms moeilijke woorden

- (te) spannende omschrijvingen van monsters

- niet prettig te lezen intro

Eindconclusies: Een prachtig boek om in te kijken, willekeurige stukjes uit (voor) te lezen en feitjes over monsters op te doen. Een pronkboek, dat is getracht in een verhaal te gieten dat niet helemaal geslaagd is. Toch de moeite waard voor liefhebbers van monsters!



Reacties op: Atlas vol monsters!

Meer informatie

Gerelateerd