Ik blijf altijd bij jou

op 24 april 2020 door

Eekhoorn en Beer zijn de allerbeste vrienden en zijn het allerliefst de hele dag bij elkaar. Af en toe krijgt Eekhoorn het echter een beetje benauwd en wil hij liever even alleen zijn. Wanneer Beer dan weg is, begint hij hem vanzelf te missen en beseft hij dat hij zich geen beter maatje kan wensen.

Door Katy

Ik blijf altijd bij jou is een heerlijk prentenboek over vriendschap. Over dit thema bestaan er natuurlijk reeds talloze verhalen, maar de vertelling van Halls & Small is bijzonder leuk. Het wordt gebracht met de nodige humor en is tegelijkertijd gevoelig en een beetje teder. De tekst, die overigens op rijm is, blijkt dat Beer en Eekhoorn heel erg op elkaar gesteld zijn. Er gaat veel positiviteit uit van de regels en ze zijn vlot te lezen en ze blijven hangen. Dat is mede de verdienste van Harmen van Straaten, die de Nederlandse vertaling deed.

Waar je ook heen gaat,
daar volg ik je trouw.

Wat je ook doet,
ik blijf altijd bij jou.

De illustraties vertellen de andere zijde van het verhaal. Beer en Eekhoorn ondernemen allerlei dingen samen, maar daar gaat het ook weleens mis. Zo doet Beer de boot zinken, niest hij het huis van eekhoorn omver en breekt hij het theekopje van zijn vriend. Eekhoorn heeft het daar duidelijk niet altijd gemakkelijk mee, getuige de kleine donkere wolk boven zijn hoofd. Eekhoorn voelt zich wat oncomfortabel bij de ruimte die zijn vriend inneemt, toch blijkt dat er ruimte genoeg is in zijn hart. De pogingen van Eekhoorn om zijn vriend opnieuw voor zich te winnen zijn herkenbaar en schattig. Het feit dat ze samen oplossingen verzinnen voor alles wat er minder liep, is dan weer leuk om te zien. Small heeft gekozen voor eenvoudige, maar gedetailleerde prenten die het hart van de kleine lezer (3+) ongetwijfeld zullen doen smelten. De hoeveelheid illustraties per pagina is wisselend, gaande van een viertal kleinere prenten tot afbeeldingen die de hele spread beslaan. De illustrator is verantwoordelijk voor een groot deel van de humor in het boek en voor de emotie. Ondanks het feit dat Eekhoorn vrij simpel getekend is, zit er toch veel expressie in het figuurtje.

Auteur Smriti Halls werd geboren in India, maar verhuisde toen ze klein was naar Engeland. Ze woonde ook een tijdje in Hongkong, nu woont ze echter met haar gezin in Londen waar ze haar tijd spendeert aan lezen, schrijven en het eten van avocado’s. Ze heeft geen huisdieren, buiten een draak die luistert naar de naam Doris. Halls heeft voor de BBC gewerkt als schrijver van kinderprogramma’s en werkte onder andere aan Bob de Bouwer en De Gruffalo. In 2012 begon ze boeken te schrijven, en inmiddels zijn die al in een dertigtal talen verschenen.

Steve Small is een illustrator die tot voor kort vooral werkzaam was binnen de animatiesector als regisseur, ontwerper en animator. Daarnaast maakte hij ook reclamespotjes voor een aantal bekende Britse merken. Hij werkte aan de Disneyfilms Hercules en Fantasia 2000 en creëerde de tekenfilmserie rond Mr. Bean. De met de handgetekende sequenties die deel uitmaakten van een aantal afleveringen van de miniserie Black Earth Rising leverden hem een BAFTA-nominatie op. Ik blijf altijd bij jou is zijn eerste prentenboek.

Ik blijf altijd bij jou is een prettige samenwerking tussen Smriti Halls en Steve Small. De vloeiende tekst van Smriti en de warme illustraties van Small vormen een uitnodigend geheel. Dit boek heeft de nodige uitstraling en personages Beer en Eekhoorn lenen zich vast en zeker tot meer avonturen.


Eindoordeel: 4 welverdiende sterrenReacties op: Ik blijf altijd bij jou

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken