Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview met Kate Wiseman

op 05 november 2018 door

Op zaterdag 20 oktober mocht Evy naar Amsterdam afreizen om daar Kate Wiseman, auteur van Gangsterschool te interviewen. Katy en Evy bespraken het boek al in dit artikel. Op 29 november verschijnt in Nederland deel twee van de serie rond deze bijzondere school. Tijd dus om het brein achter deze boeken wat beter te leren kennen!

d839ddb4fac83680592a6a79be6a1538.jpg

Aangezien je met één muisklik de dag van vandaag alles te weten kan komen over iemand, moet ik mijn vraag anders formuleren. Vertel ons, wie is Kate Wiseman in vijf woorden? 

Gek, vriendelijk, onderzoekend, vastberaden, tegenstrijdig (batty, kind, inquiring, determined, contradictory). (Vooral over nummer vijf moest heel lang worden nagedacht en het woord verraste me enorm, maar Kate zegt zelf dat het haar prima beschrijft)

Niet alle auteurs lezen zelf veel boeken. Hoe is dit bij jou? Ben jij een boekenverslinder? J
a, ik hou echt van lezen. Ik heb ook altijd een boek bij me. Al sinds ik jong was, verslind ik echt boeken. Ik kon en kan me helemaal verliezen in de wereld van een boek. Ik lees momenteel ook veel jeugdboeken, om de concurrentie te bekijken ;).

Wat was jouw favoriete kinderboek? 
Ik was echt dol op de boeken van Roald Dahl. Zijn manier van schrijven, de humor en de bizarre personages konden mij altijd boeien.

Ik heb net De reuzenperzik gelezen. Wat vond je van dit boek? 
De personages in De reuzenperzik zijn een beetje 'creepy', niet? Al die grote insecten. Brrr, daar werd ik eerder bang van dan dat ik ze echt leuk vond.

En welk boek van Roald Dahl was dan je absolute favoriet? 
Als ik echt moet kiezen, dan denk ik toch dat Sjakie en de chocoladefabriek (Charlie and the Chocolate Factory) op nummer één komt. 

Gangsterschool wordt soms vergeleken met de Harry Potter-boeken. Hoe sta je daar tegenover? 
Ja, zoiets is altijd moeilijk. Omdat mijn boek zich in een school afspeelt, gaat iedereen opeens de vergelijking maken met Hogwarts. Je kan niet anders dan respect hebben voor J.K. Rowling en wat ze heeft gedaan. Toch is Gangsterschool een heel ander boek en hou ik er niet van om beide te vergelijken. 

Het verschijnen van je boeken volgt een bijzonder pad. Eerst in Duitsland en daarna pas in je thuisland. Hoe voelt dat? 
Het is zo bijzonder, maar ook leuk, dat het in Duitsland als een trein loopt! Ik had zoiets nooit durven dromen. De gebeurtenissen in de UK zorgden ervoor dat ik toch wat onzeker werd en dan doet het deugd als je erkenning krijgt voor je werk, ook al is dat dan in een ander land.

Emmy van Uitgeverij Holland merkt tijdens dit deel van het gesprek op dat ook zij het boek Gangsterschool op een beurs in Duitsland heeft opgepikt en er daar direct verliefd op werd.
 
Op dit moment heb ik een aangename 'agent' in de UK en loopt het daar ook erg goed. 
In Duitsland zijn er plannen om eventueel een andere serie op te starten. In de UK wil ik volgend jaar een Young Adult boek uitbrengen. Allemaal erg leuke vooruitzichten!

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een trilogie te schrijven. Wat zijn de plannen op dit moment rond Gangsterschool? 
Ik heb zoveel ideëen dat we hebben besloten om er een serie van te maken. Ik ga nu beginnen schrijven aan het vijfde deel en ik heb ook al een deel van het plot voor een zesde deel in mijn hoofd. Het is zo leuk om verder te gaan met deze serie, om steeds een ander facet te belichten, om te lezers toch weer te proberen verrassen. 

Hoe is het idee voor Gangsterschool eigenlijk ontstaan? 
Ik geef privé-les en één van mijn leerlingen had de opdracht om een schurk te beschrijven. Ze beschreef een schattig meisje en dat werd mijn inspiratie voor Milly. Het paste goed bij mijn eigen 'tegenstrijdige' karakter (hier lacht Kate heel hard, omdat ik in eerste instantie natuurlijk erg verbaasd had gekeken bij dat 'tegenstrijdig'). Charlie is gebaseerd op mijn zoon. 

Als jij in het boek voorkwam, hoe zou je jezelf dan willen zien? 
Ik kom al in het boek voor! Het schoolhoofd, juffrouw Geselkat (Griselda Martinet), is een echte 'crazy-cat-lady'. Net zoals ik! (
Hierop volgt een levendige uitwisseling van kat-anekdotes en foto's! We blijken allebei echte kattenliefhebsters te zijn!)

Als je een bepaalde criminele kwaliteit zou mogen kiezen, welke zou je dan het liefste bezitten? 
Het lijkt me erg moeillijk om nooit de waarheid te mogen spreken. 
De kwaliteit die Charlie bezit, zal ik nooit hebben. Ik ben een totale nitwit wat computers betreft. (waarop ik antwoord dat ik hoop dat ze ook de andere criminele kwaliteiten niet helemaal onder de knie heeft...)

Ik merk tijdens het schrijven van dit artikel, dat ik bijna niet de ongedwongen, gezellige sfeer kan weergeven die er hing. Kate Wiseman is een echte kletskous en ze voelde zich vereerd om geïnterviewd te worden (Ze maakte trouwens tijd voor dit interview terwijl ze met haar man op reis was voor hun tiende huwelijksverjaardag!). Voor mij gold eigenlijk hetzelfde, aangezien ik me erg vereerd voelde om haar te mogen interviewen en ik mezelf ook wel tot de kletskous-groep van de bevolking reken. Het resultaat was lachen, gieren, brullen. Kortom, je had er eigenlijk zelf bij moeten zijn! Kate geeft aan dat humor erg belangrijk is voor haar en dat komt ook naar voren in Gangsterschool, maar nog meer in het gesprek dat ik met haar voerde. Toch benadrukt ze dat ze ook een hele serieuze kant heeft. Ze hoopt dat die in het YA-boek dat volgend jaar verschijnt in de UK goed kan tonen. 

Na dit interview had ik het gevoel dat ik de echte Kate Wiseman te zien heb gekregen en ik kan alleen maar zeggen dat het een geslaagde ochtend was. Ik ga haar boeken nu met nog meer plezier lezen. Als je iemand hebt leren kennen die je gezellig en aardig vindt, dan kan je er enkel nog in geloven dat zo iemand iets moois creëert!

Groetjes,
Evy

6720f2ea057a7efd68497c43845bcb90.jpg



Reacties op: Interview met Kate Wiseman

Meer informatie

Gerelateerd

Over