Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duik mee in de wereld van Tom Groot en Liz Pichon! (+ Winactie)

op 24 juni 2018 door

Interview-time! Jeej! Ik word altijd zo enthousiast als ik een auteur mag ontmoeten én mag lastigvallen met aaaaaaaal mijn vragen! Ik vraag me dan altijd af of de auteur in kwestie dat wel leuk vindt, maar bij Liz Pichon zat dat wel snor had ik het idee. Ze is heel aardig en gaf me zoveel positieve vibes. Het enige wat ik erover kan zeggen is: 'Wat een bijzonder leuk mens is dat!'

De auteur 
Je vraagt je natuurlijk (of ook niet) af: 'Wie is dat, die Liz Pichon?'. Dat zal ik je eens vertellen! Heb je al ooit gehoord van Tom Groot? Wel dan, Liz Pichon is de 'schrijversmoeder' van Tom Groot. Ze is Britse en woont momenteel in Brighton met haar man en drie kinderen. Liz studeerde 'Graphic Design' aan de Camberwell School of Art in Londen. Ze is niet altijd schrijfster geweest. Ze werkte onder andere als artistiek directeur voor Jive Records en ze heeft ook een tijdje wenskaarten ontworpen. Nadien werd ze illustrator van kinderboeken en nog later startte ze met de Tom Groot-serie. Ze won verschillende prijzen zowel als illustrator en als schrijfster. Het vierde boek in de Tom Groot-serie won in 2013 (in Groot-Brittannië) de Blue Peter Book Award voor beste verhaal. 

Tom Groot 
De boeken uit de serie zijn ondertussen vertaald in 43!!! talen en er zijn meer dan vier miljoen uitgaven over de toonbank gegaan. In Nederland verscheen op 11 mei het dertiende deel van de serie. Tom is eigenlijk een erg 'gewone' jongen. Je volgt hem bij zijn dagdagelijkse bezigheden en elk boek heeft iets herkenbaars. We hebben allemaal al wel in een soortgelijke situatie gezeten en soms is dat lachwekkend en soms is dat gewoon erg pijnlijk. 
De stijl van de Tom Groot-boeken is erg bijzonder. De klemtonen op woorden in de vorm van verschillende lettertypes en -diktes. De bijpassende kleine en grotere illustraties die het verhaal aanvullen. Je moet er even aan wennen (zeg ik als volwassene), maar eens je er aan gewend bent, is het zo leuk lezen. Het is ontspannend en grappig én het prikkelt meer zintuigen dan alleen woorden zouden doen. Liz geeft ook aan dat ze de boeken maakt zoals ze ze zelf graag had gelezen toen ze jonger was.

De ontmoeting 
Ik mocht Liz interviewen in Hotel Ambassade in Amsterdam. Het is trouwens een prachtige locatie om dat te doen. Naast de balie is een soort 'lounge-ruimte' met enorme boekenkasten, waar alle auteurs in staan die ooit in het Hotel Ambassade zijn geweest. Leuk weetje toch?

Bij het handen schudden wordt het al duidelijk: Liz Pichon is echt een heel enthousiaste (lees: erg actieve), goedlachse, hartelijke vrouw. Halverwege het interview kon ik dan ook niet laten om daar toch iets over te zeggen. Het is namelijk zo, je leest een paar boeken van een auteur en dan vorm je je, aan de hand van die boeken, ook een beeld van die auteur. Dus, ik zei tegen haar, dat ze precies zo was als ik me had voorgesteld door haar boeken te lezen. Toen moest ze heel erg lachen, want dat had ze al vaker gehoord! Dacht ik origineel te zijn...

Waar haalt Liz Pichon haar inspiratie zal je je afvragen? Overal! Ze kijkt om zich heen en gebruikt situaties uit haar dagelijkse leven in haar boeken. Ze probeert zich voor de geest te halen hoe het vroeger voor haar als kind was. Wat waren de dilemma's van het leven toen? Tom Groot is in dat opzicht ook op haarzelf gebaseerd, zegt ze. Het is natuurlijk een jongen, maar hij doet niet heel veel 'typische jongensdingen' en op die manier blijven de boeken ook voor meisjes erg aantrekkelijk om te lezen. Toen ik nadacht over die woorden, vond ik wel dat ze daarin gelijk had. Een meisje als hoofdpersoon stoot jongens wellicht een beetje af. Op deze manier heeft ze een neutraal figuur gecreëerd.

Als ze start aan een nieuw boek, maakt ze een soort 'flow-chart'. Eén hoofdthema, waar ze dan steeds verder op borduurt, tot ze uiteindelijk genoeg stof heeft om een verhaal over te schrijven. Die 'flow-charts' liet ze me zien en echt, je gelooft het niet, maar die kunnen zo uit een Tom Groot-boek komen! In precies dezelfde stijl heeft ze een A3-formaat vol staan. Prachtig om te zien. Ze plaatst daar alles op wat op dat moment uit haar ideëen-machine tevoorschijn komt. 

Liz is in haar eigen land erg populair. Momenteel is ze aan het werken aan een theatershow en ze heeft ook al op grote podia van bv. festivals gestaan. Haar boeken zijn echte bestsellers in Groot-Brittannië.
Op geen enkel moment had ik het gevoel dat ik moest trekken aan Liz Pichon om een leuk antwoord te krijgen. Ik hoop met heel mijn hart dat ze nog lang boeken schrijft én dat ik haar misschien nog een keer mag ontmoeten ergens. Oh ja, en ook dat al mijn interviews die ik ooit nog ga afnemen verlopen zoals dit gesprek!

Kennen jullie de boeken van Tom Groot? Zijn jullie al fan? Welke delen van de serie hebben jullie zelf in huis of hebben jullie gelezen uit de bibliotheek? En waarom zou net jíj een gesigneerd Tom Groot-exemplaar verdienen? Laat het hieronder weten en wie weet... vliegt er daarna eentje jouw kant op. Natuurlijk in ruil voor een recensie (je moet dan ook plechtig en op een originele manier beloven om die te schrijven!).

Groetjes,
Evy



Reacties op: Duik mee in de wereld van Tom Groot en Liz Pichon! (+ Winactie)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Liz Pichon

Liz Pichon

Liz Pichon studeerde grafisch ontwerp aan Middlesex Polytechnic en aan de Camber...