Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread - Juf Braaksel en de magische ring.

op 27 september 2018 door

Lotte en Thijs zitten in de klas bij juf Evi en dat vinden ze geweldig. Wanneer het schoolhoofd vervangen wordt, is het plots heel wat minder leuk op school. Juf Brakel, of beter gezegd juf Braaksel, schaft alle fijne dingen af. Er mag niet meer worden getrakteerd, het aquarium verdwijnt en de kinderen krijgen om de haverklap straf. Ondertussen heeft Lotte thuis ook de nodige problemen. Haar stiefvader dwingt haar om hem te helpen bij zijn gemene plannen en ze durft het zelfs niet aan Thijs te vertellen. Hierdoor kan ze vaak niet meer meebouwen aan het vlot waarmee ze willen gaan varen en hoe meer ze ontdekt over de plannen van haar stiefvader, hoe wanhopiger ze wordt. 

Katy en Antoinette lazen dit nieuwe boek van Carry Slee. Tijd dus om het even te hebben over Juf Braaksel en de magische ring. Is het een aanrader of laten lezers (8+) het beter links liggen?

Katy: Wat vind je van de verhaallijn?
Antoinette: Super leuk! Het begint met een hoofdstuk waarin wordt verteld dat er een nieuw schoolhoofd komt. Direct is haar bijnaam beklonken, goed bedacht! We maken kennis met de personages op een begrijpelijk niveau voor de doelgroep waarvoor het boek geschreven is. Ik kreeg echt het gevoel Lotte, Thijs en hun vrienden te kennen. Ook de dagelijkse gebeurtenissen zijn herkenbaar. Alsof de lezer zelf onderdeel is van het verhaal. Het spannende leven op school en bij Lotte thuis, maken de verhaallijn compleet. Het biedt openingen voor het volgende deel omdat de personages heel wat meemaken gedurende het verhaal. Ze zijn nog lang niet klaar met hun avonturen en vriendschap. 

Antoinette: Hoe vind jij de spanning opgebouwd?
Katy: De spanning heeft vooral te maken met de dubbele verhaallijn. Het is niet alleen de situatie op school die de leerlingen zorgen baart, maar ook wat Lotte meemaakt thuis en de druk die dat op de vriendschap tussen Thijs en Lotte zet. Carry Slee neemt de tijd om alle situaties goed te introduceren en voert vervolgens de druk op door een aantal dingen snel achter elkaar te laten gebeuren. Lotte zit tussen twee vuren en in de klas moet iedereen uiterst voorzichtig zijn om juf Braaksel niet boos te maken. Gelukkig gaat de klas een uitdaging niet uit de weg en kiest Lotte de juiste persoon om in vertrouwen te nemen. 

Katy: Welk personage vind je het leukst en wie zie je zeker graag terugkeren in een vervolg? 
Antoinette: Zeker weten Lotte, Thijs (en hun familie) en niet te vergeten juf Braaksel. Ik vond het heel interessant om te zien wat er gebeurde met hen. Juf Evi mag ook niet ontbreken in het volgende deel. Zij is zo'n lieve juf voor de klas en heeft bijzondere sieraden. Deze vier personen wil ik dan ook nog graag beter leren kennen. Ze mogen nog veel avonturen meemaken in deze serie. Wat zullen ze de volgende keer meemaken? Hoe zullen ze hiermee omgaan? Ik ben benieuwd hoe de personages zich ontwikkelen in het tweede deel.

Antoinette: Wat vind je van de illustraties? 
9c05f1e5d9ee0043db3bf3fed1af41cc.pngKaty: Doorheen het hele boek staan grote en kleine illustraties die gemaakt zijn door Iris Boter. Ze verluchten de tekst en voor veel jonge lezers is dat een must. Doordat ze goed gedoseerd zijn, vormen ze een mooie aanvulling op de tekst. De illustratrice weet humor in haar tekeningen te verwerken waar dat nodig is, maar schept ook een beeld bij de minder plezierige en spannende situaties. De nadruk ligt op de emoties van de personages. De prenten zijn niet zo gedetailleerd dat er niets meer aan de verbeelding van de lezer wordt overgelaten, al sluiten ze perfect aan bij de inhoud van het verhaal.

Katy: Herken je de schrijfstijl van Carry Slee uit haar andere werken?
Antoinette: Ik ken Carry Slee voornamelijk van haar Young Adult boeken. Mijn dochters hebben hier veel van gelezen, zoals Spijt, Afblijven en Kapot. Een aantal verfilmingen heb ik ook met hen gekeken. Haar levendige schrijfstijl in combinatie met actuele thema's spreekt mij enorm aan. Het kan zomaar echt gebeuren in het dagelijks leven. In Juf Braaksel en de magische ring herken ik haar stijl. Ze laat de personages leven en geeft de lezer het gevoel deel van het verhaal te zijn. Carry Slee betrekt de lezer steeds bij haar boeken, dat is een rode lijn.

Antoinette: Waarom wilde jij het boek graag lezen?
Katy: Ik las de korte inhoud en ik was meteen benieuwd. Het klonk als het soort boek dat mijn kinderen graag zouden willen lezen en ondertussen is die theorie ook getest. Ze hebben het boek verslonden. Ik hoopte op een avontuurlijk verhaal dat de nodige humor bevat, moeilijke situaties niet uit de weg gaat en vriendschap centraal zet. Wat dat betreft voldeed het absoluut aan de verwachtingen. Daarnaast trok de cover mijn aandacht door de opvallend groene kleur en de grappige illustratie door Iris Boter. 

Eindbeoordeling:
Antoinette: Ik vind het boek goed opgebouwd en passend bij de doelgroep. Al snel leren we de personages goed kennen en leeft het verhaal op. Want wees eerlijk, hoe zou jij juf Braaksel gevonden hebben als baas van jouw school? Ik heb genoten van het eerste deel in de serie rond juf Braaksel. Het verhaal leest vlot, kent een goede verhouding qua gebeurtenissen en is levendig. Het levert bij veel kinderen herkenning op. Dit zien we steeds terug in het werk van Carry Slee. Ik ben zeer benieuwd naar deel 2. Ik geef het boek 4,5 sterren. 

Katy: Het boek brengt een amusant en tegelijk onderhoudend en treffend verhaal. Slee gebruikt personages die erg herkenbaar zijn voor leerlingen uit de basisschool en speelt wonderlijk in op hun leefwereld door met een absoluut doemscenario te komen. De verhaallijn rond Lotte is niet ondergeschikt aan die rond juf Braaksel en raakt een gevoelige snaar. Het is gemakkelijk om met het meisje mee te leven. Ik vind het een erg boeiend verhaal dat laat zien waarom Carry Slee zo'n succesvolle kinderboekenschrijfster is. Van mij krijgt het boek 4 dikke sterren.



Reacties op: Buddyread - Juf Braaksel en de magische ring.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carry Slee

Carry Slee

Carry Slee (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse auteur van voornamelijk Nederlan...