Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kartonboekjes - Leespret voor peuters

op 02 mei 2019 door

Jong geleerd is oud gedaan, maar met welke kartonboekjes wakker je nu de liefde voor lezen aan bij een peuter? Geen zorgen, stap gewoon de boekhandel of de bibliotheek binnen. Even zoeken en grasduinen. Het aanbod is groot, maar er zitten heuse pareltjes bij. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan hebben wij vast enkele suggesties.

Door Katy

Jip en Janneke – Kijk eens wat ik kan (Querido)

218bf0b2bd40b412870694dd702ce879.jpgJip en Janneke kunnen al héél veel! Schommelen, tekenen, bellen blazen en fietsen. Wat ze nog niet kunnen, willen ze wel graag leren, zoals zwemmen en lezen. In dit boekje staan dertien activiteiten die de meeste peuters leuk vinden om te doen. De plaatjes van Jip en Janneke laten duidelijk zien wat ze doen en zijn gemakkelijk te bespreken met kleine kinderen. Een beetje atypisch aan dit kartonboekje is de hoeveelheid tekst. Er wordt haast een klein verhaaltje verteld bij elke prent. De opmaak van de tekst oogt zo nu en dan een beetje vreemd, doordat er miniparagrafen gevormd worden, maar de lettergrootte en het lettertype ondersteunen het voorleesgemak. Een leuk boekje voor wie weg is van de mooie prenten van Fiep Westendorp en voor wie vroeger zelf veel plezier heeft beleefd aan de verhalen van Annie M.G. Schmidt

Naar buiten (Gottmer)

d6c539bfc3db9d52163555171534731a.jpgIngela P. Arrhenius laat in deze pop-up zien welke activiteiten er allemaal buiten gedaan kunnen worden. Het zijn niet allemaal activiteiten die enkel voor kinderen zijn, zoals op de wip zitten, in de draaimolen gaan, spetteren in de fontein, … maar er staan ook dingen in zoals iets drinken, de hond uitlaten en hardlopen.
Het pop-up gedeelte bestaat uit vrij stevig papier, voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden, maar het zal niet zomaar scheuren. Dat is uiteraard een belangrijke factor wanneer een boekje door een peuter onder handen wordt genomen. De illustraties zijn kleurrijk, maar niet te complex en vragen alleen al door hun speelsheid om aandacht. Naar buiten is fijn om op een regenachtige middag te bekijken en te dromen van alle dingen die mogelijk zijn zodra de zon weer schijnt.

Wie rijdt? (Querido)

2a46dc658bcfa638040fc039175a052b.jpgAlle dieren in het boek willen ontzettend graag met de auto rijden, maar er is telkens maar één dier dat echt een auto heeft. Het is aan de lezertjes om te ontdekken wie er met het voertuig kan vertrekken door goed naar de prenten te kijken. Wie rijdt er met de tractor? De gorilla, de hagedis, het varken of de ezel?  Het varken natuurlijk, want die is te herkennen aan z’n laarzen en een hooivork.  
De pagina’s wisselen tussen een witte en gekleurde achtergrond. Wat betreft opmaak wordt er gespeeld met de lettergrootte. Op de pagina’s waar de antwoorden te gegeven worden staat elke bestuurder flink groot gedrukt, gevolgd door een wat kleinere bestemming en het geluid van het voertuig in drukletters. Wie rijdt? van Leo Timmers is een mooi vormgegeven boek. Het is een feest om naar te kijken. De illustraties zijn grappig en gedetailleerd en helemaal op het eind krijgt zit er nog een kleine twist.



Reacties op: Kartonboekjes - Leespret voor peuters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ingela P. Arrhenius

Ingela P. Arrhenius

De Zweedse illustrator en ontwerper Ingela P. Arrhenius maakt al meer dan 30 jaa...

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....

Leo Timmers

Leo Timmers

Leo Timmers is een Vlaamse illustrator. Hij werkte o.a. voor bladen als Knack, H...