Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Een indiaan als jij en ik van Erna Sassen

op 07 oktober 2018 door

Het CPNB maakt elk jaar een lijst met kerntitels die in het thema van de Kinderboekenweek passen. Sanne en Evy vonden het leuk om één van die titels voor een buddyread te lezen en dus werd er druk geselecteerd. De keuze viel op Een indiaan als jij en ik. Benieuwd of wij ons helemaal 'indiaan' voelen na het lezen van dit boek...

Korte inhoud 
Aïsha is nieuw in de klas. En ze is een indiaan. Boaz weet het zeker. Aïsha spreekt een andere taal. Hij verstaat haar niet, maar haar tekeningen begrijpt hij wel. Dan besluiten papa en de juf dat Boaz een klas moet overslaan. Omdat hij meer ‘uitdaging’ nodig heeft. Maar wil Boaz dat wel, net nu hij Aïsha gevonden heeft?

Erna Sassen 
Erna Sassen (1961) studeerde Nederlands aan de UVA en volgde daarna een theateropleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Tot 2005 speelde ze in verschillende musicals, kindervoorstellingen en eigen producties. In 2004 verscheen het eerste kinderboek van haar hand, De gemeenste opa van Europa. 
Ze beschrijft zelf heel mooi dat haar doelstellingen in het leven veranderd zijn. Toen ze jong was wou ze dokter worden (even later werd dat meer specifiek 'tropenarts'). In de vijfde klas wou ze graag actrice worden. En nu? Nu wil ze het liefste schrijfster zijn.
Erna Sassen won met Er is geen vorm waarin ik pas onlangs De BruutTaal Gouden Lijst gewonnen voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk.

Martijn van der Linden 
Martijn van der Linden (1979) is illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en hij won al verschillende prijzen met zijn boeken. Met Stem op de Okapi won hij (samen met Edward van de Vendel) in 2016 de Woutertje Pieterse prijs. Samen met zijn vrouw Maranke Rinck maakte hij onder andere de prentenboeken Het prinsenkind, Ik voel een voet! en Tangramkat

Vriendschap 
Aangezien het thema van de Kinderboekenweek 'Kom erbij' is en alles met vriendschap te maken heeft, gingen we op zoek naar die link in dit boek. Veel kinderboeken hebben het thema vriendschap ergens verborgen, maar in Een indiaan als jij en ik stelt Boaz zich helemaal open voor nieuwkomer Aïsha. Hij begrijpt haar niet en toch probeert hij haar overal bij te betrekken! Hoe mooi is dat! Zomaar, zonder vragen te stellen, iemand opnemen en welkom laten voelen. Daar kunnen veel volwassenen nog wat van leren!

Wat vonden wij van dit boek?
Sanne:
 Een indiaan als jij en ik is een boek over anders zijn, vriendschap en school. Boaz is een slim jongetje en heeft geen vrienden. Tot op een dag Aïsha bij hem in de klas komt. Ze is een échte indiaan. Dapper, moedig en houdt van dieren.
Een indiaan als jij en ik is een prettig geschreven boek, met korte zinnen. Het lijkt soms een klein beetje van de hak op de tak te vliegen, maar dat geeft een mooi kijkje in hoe Boaz zich voelt. Hij denkt veel na en weet heel veel. Dingen die hij niet weet zoekt hij op. Dat maakt het boek niet alleen herkenbaar en fijn om te lezen, maar ook leerzaam. Met voetnoten, tekstkaders of in de verhalen die Boaz vertelt, wordt ongemerkt veel informatie gegeven. Leerzaam, maar op een vermakelijke manier. Je leert over indianen, over bizons, over petrogliefen en over de oude Maya’s. Maar ook over vriendschap, vluchtelingen en opkomen voor dat wat je belangrijk vindt.
Een indiaan als jij en ik bevat niet alleen tekst, maar ook tekeningen. Ze zijn mooi door de eenvoud, met enkel de kleuren zwart, rood en de kleur van het papier. Een mooi en interessant boek voor jonge lezers vanaf een jaar of 8.
Evy: 
Met een titel waar het woord 'indiaan' in voorkomt en de specifieke illustraties erbij van Martijn van der Linden, waan je je direct in een andere sfeer. Ik hou wel van de keuze die gemaakt is om enkel rood en zwart te gebruiken en ik had dat misschien ook liever gezien voor de cover. Dan was het hele boek in dezelfde stijl geweest. 
De eerste bladzijde schetst al een mooi beeld van hoofdpersonage Boaz. Hij houdt van stilte, maar niet van stilzitten. Hij speelt graag dat hij een indiaan is. Hij heeft denkbeeldige vrienden. Die verzint hij om zijn mama niet ongerust te maken. 
Na het lezen van deze eerste bladzijde had ik een beetje medelijden met Boaz. Dan komt gelukkig Aïsha al op de proppen op bladzijde twee. Zij is een échte indiaan in Boaz' ogen en dat vangt direct zijn aandacht. 
Het verhaal wordt verteld in makkelijke, korte, duidelijke zinnen. De illustraties geven verduidelijking en zorgen voor een bepaald gevoel bij de tekst. Het is best knap om niet alleen de tekst letterlijk om te zetten in beelden, maar om ook illustraties toe te voegen die verduidelijken wat er tússen de regels staat. 
Ik vind het persoonlijk wel een 'zwaar' kinderboek. Ik kreeg tijdens het lezen een melancholisch gevoel, maar misschien komt dat ook omdat ik het verhaal als volwassene bekijk en heeft het op kinderen een heel andere uitwerking. 
Een indiaan als jij en ik is zeker een inspirerend verhaal over vriendschap en verdient het om gelezen te worden. 

Sanne en Evy zijn enthousiast over dit boek. Welke van de kerntitels van de Kinderboekenweek lazen jullie al? Of welk boek willen jullie graag gaan lezen?

Veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!
Evy



Reacties op: Buddyread: Een indiaan als jij en ik van Erna Sassen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Erna Sassen

Erna Sassen

Erna Sassen is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ook is ze actrice en the...

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden (1979) studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Acad...