Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kleuterlezen: Klein Konijn niet verdwaald

op 16 januari 2021 door

In de artikelenreeks Kleuterlezen neem ik je mee mijn kleuterklas in. Elke dag lees ik boeken voor die grotendeels door de kinderen zelf worden gekozen. Eens in de zoveel tijd mogen ze stemmen. Vandaag lezen jullie wat mijn klas van het boek Klein Konijn niet verdwaald van John Bond vindt.

Door Ilja

Niet verdwaald

Klein Konijn bakt samen met zijn moeder een taart. Dat komt goed uit, want Klein Konijn is dol op taart! Er is alleen een klein probleempje: de bessen zijn op! Klein Konijn wil dat wel oplossen en gaat de deur uit, op zoek naar bessen. Alleen... Klein Konijn gaat wel heel ver van huis op zoek. Komt dat wel goed?

De kleuterreview

De beoordeling van dit boek is bijzonder tot stand gekomen. Nadat ik het boek de eerste keer had voorgelezen, vonden de kinderen het niet zo heel erg leuk. De duimen gingen vooral naar beneden. Ze vonden het een beetje saai. Dat is natuurlijk prima. Het boek werd alleen door de kinderen niet meer aangeraakt en ik hoefde het ook niet meer voor te lezen.

Een paar weken later start er een nieuw jongetje bij ons in de klas en hij mocht een boek kiezen om voor te lezen. Je raadt het al... hij koos onder luid protest van de klas dit boek. In dit geval is het misschien wel goed om te weten dat deze leerling geen woord Nederlands spreekt. Hij zit vooraan bij het voorlezen en reageert al vrij snel op de tekst die ik voorlees. Hij ontdekt namelijk als eerste van de hele klas de repeterende tekst. Wanneer er in het boek namelijk het woord taart voorkomt, wordt dit niet 1, maar 3 keer herhaald. Elke keer wanneer ik ' taart' zeg, zegt hij 'taart, taart, taart'. Dat trok ook de aandacht van de rest van de klas opnieuw naar dit boek en ook zij begonnen de herhalingen in het boek te ontdekken!

Nu voel je het misschien wel een klein beetje aankomen, maar dit boek is echt de topper van de klas! Ik heb het boek inmiddels al tien keer voorgelezen en wanneer het woordje taart in de tekst voorkomt, zit de hele klas al klaar:

Taart, taart, taart!

Ook wordt het boek meegenomen de speelhoek in en gaan kinderen er elkaar uit voorlezen. En bij de laatste keer stemmen, gingen unaniem, alle duimen de lucht in. Dit boek is volgens mijn klas een grote aanrader!

Extra lesidee

Dit boek was in 2019 een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek. Destijds heb ik als leesconsulent dit boek in een aantal kleuterklassen voorgelezen en ik zong er altijd een liedfje bij. Ben wel gewaarschuwd, want dit liedje krijg je niet meer uit je hoofd.

Op het wijsje van 'lief klein konijntje had een vliegje op zijn neus' zong ik, met bijpassende bewegingen:

Dit klein konijntje zocht naar bessen voor zijn taart.

Dit klein konijntje zocht naar bessen voor zijn taart....

En die vond hij ver van huis...

Ben jij bekend met dit boek? Of heb je nog een leuke aanvulling voor deze review, omdat je het boek ook zelf aan een kleuter hebt voorgelezen? Laat het weten in de reacties hieronder.



Reacties op: Kleuterlezen: Klein Konijn niet verdwaald

Meer informatie

Gerelateerd

Over