Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Laat Lissa Evans ons kennismaken met een illusie? Of is het toch magie?

op 20 december 2018 door

In 2017 verscheen Wode Weus en de Wieze Walla's, het eerste boek van Lissa Evans dat naar het Nederlands werd vertaald. Recensent Anneke van Ieperen noemde haar toen een aanwinst voor de jeugdliteratuur. In oktober verscheen De wonderlijke werkplaats van oom Tobi. Nu kunnen we kijken of Lissa Evans dit mooie compliment weer kan waarmaken. 

De auteur 
Lissa Evans is een duizendpoot. Ze groeide op in de West Midlands in Engeland en omdat ze uit een familie kwam waarin erg veel werd gelezen, bracht ze een groot deel van haar jeugd in de bibliotheek door. Ze studeerde geneeskunde aan de universiteit van Newcastle. Na vier jaar gewerkt te hebben als dokter, besluit ze om een andere weg in te slaan. Ze wil een beroep waarbij ze niet de hele tijd bang is. Ze begint bij BBC radio en maakt al snel de overstap naar televisie. Ze regisseert enkele programma's en dat levert haar een BAFTA op.
In 2002 verscheen haar eerste boek en ondertussen heeft ze al enkele romans voor volwassenen en wat kinderboeken geschreven. Haar roman Their Finest Hour and a Half werd in 2017 verfilmd.

De wonderlijke werkplaats van oom Tobi 
De tienjarige Kevin vindt het maar saai in zijn nieuwe woonplaats, tot hij in een oud spaarpotje een paar muntjes vindt die hem op het spoor zetten van de werkplaats van zijn oudoom Tobi. Zijn oom was een illustere illusionist die ooit op geheimzinnige wijze verdween. Hij blijkt een reeks aanwijzingen en puzzels te hebben achtergelaten die Kevin moet zien op te lossen. Niet zonder gevaar, want er zijn meer mensen die maar wat graag de wonderbaarlijke werkplaats van oom Tobi willen vinden…

Omgekeerde volgorde 
Zoals ik hierboven al vermeld, verscheen Wode Weus en de Wieze Walla's vorig jaar in het Nederlands. De wonderlijke werkplaats van oom Tobi verscheen al zes jaar eerder en toch wordt dit boek pas nu vertaald. Dat is eigenlijk bijzonder want in eigen land en in de USA is dit boek toch goed onthaald als je de commentaren leest. De wonderlijke werkplaats van oom Tobi verdiende een plekje op de shortlist van de volgende prijzen: The Carnegie Medal, The Costa Book Awards, The UK Literacy Award en The Branford Boase Award. 

Magie? 
Als lezer vraag je je steeds af of wat je leest misschien echt zou kunnen gebeuren. Is het allemaal een illusie? Of schuilt er toch magie in de zoektocht van Kevin naar de werkplaats van oom Tobi? 
Gaandeweg wordt deze vraag minder belangrijk omdat je meer en meer in het verhaal gezogen wordt. De grenzen vervagen en alles kan! Persoonlijk vind ik dat een hele leuke manier om een boek te ervaren. Om te voelen dat je weerstand steeds verder afbrokkelt tot je niet anders meer kan dan je te laten meevoeren door de woorden van de auteur. Waar ik in het begin van het boek echt sceptisch was, bijvoorbeeld toen de telefoon in de telefooncel ging rinkelen terwijl hij overduidelijk kapot was, vond ik het aan het einde van het boek bijna jammer dat er niet nóg meer wonderlijke dingen gebeurden!
Om terug te keren naar de vraag over magie in het boek. Tja, misschien moeten jullie daar zelf maar een mening over vormen en het mij vertellen. Ik hou het er op dat het een mix van illusie en magie is.

Veelkleurige personages 
Kinderboeken staan vaak bol van de bijzondere personages en dat is niet anders in De wonderlijke werkplaats van oom Tobi. Het is eigenlijk stiekem gniffelen als er weer een nieuw personage wordt voorgesteld en die blijkt ook prettig gestoord. Zelfs de minder sympathieke personages geven toch nog een soort leuke 'vibes' af, waardoor je meer over hen wilt lezen.

Conclusie 
De wonderlijke werkplaats van oom Tobi is echt een vlot geschreven en leuk boek. Je leeft als lezer echt mee met de zoektocht van Kevin en het is moeilijk om het boek weg te leggen. Ik heb het dan ook in een paar uur uitgelezen en ik was echt droevig dat het boek uit was. Ik wou gewoon meer. 
Het verhaal zal zowel jonge als oudere lezers kunnen bekoren en verdient het om gelezen te worden. Wat ik hierboven al zei, het kleurrijke van de personages geeft het verhaal een prettig gestoord kantje en dat zorgt ervoor dat je met een lach op je gezicht dit boek zit te lezen. Misschien is het allemaal wel wat te luchtig? Ja, dat kan. Dat hangt er van af wat je zoekt in een boek. De wonderlijke werkplaats van oom Tobi maakt een aanspraak op je fantasie en leid je even weg van je eigen leven. 

Hebben jullie al iets gelezen van Lissa Evans? Of hebben jullie zin gekregen om iets van haar te lezen? Laat het onder dit artikel weten in een reactie. 

Groetjes,
Evy



Reacties op: Laat Lissa Evans ons kennismaken met een illusie? Of is het toch magie?

Meer informatie

Gerelateerd