Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lars Leugenaar vs Rory de Raaf

op 24 april 2019 door

Lars Leugenaar en Rory de Raaf zijn terug! Eerder al gingen de twee kinderboekenpersonages de strijd met elkaar aan (in samenwerking met de Hebban Readers Club). Bij de Hebban Jeugdliteratuurclub bleken de meningen verdeelt tijdens de Cool or Fool over Rory de Raaf. En dus is het - met het verschijnen van een deel 2 van beide boeken - de hoogste tijd dat deze boeken opnieuw de strijd met elkaar aangaan. Katy en Annemieke namen de uitdaging aan!

Door Katy en Annemieke

Lars Leugenaar vs Rory de Raaf

Joe Berger liet ons als lezer kennis maken met het personage Lars Leugenaar in Het Puddingprobleem. Een graphic novel-achtig verhaal over een jongen die er maar niet in slaagt de waarheid te vertellen. Dit zorgt voor mysteries die hem - meer dan eens - in de problemen brengen. De grote vraag is natuurlijk: wat heeft Lars gedaan en wat niet? Of het nu gaat om de pingpongbal in de pindakaas of opa's aardappels die verdwenen zijn en terug worden gevonden in de wasmachine. Hoe dan ook is Lars zijn familie er inmiddels aardig klaar mee. Een leugentje om bestwil is oké, maar dit neemt wel erg extreme vormen aan.

In het tweede deel blijkt Lars opnieuw over het vermogen te beschikken om zijn hele leven met leugens aan elkaar te hangen. Alleen nu heeft zijn familie er echt genoeg van. Zijn moeder neemt een drastische maatregel. Lars mag niet meer liegen gedurende 3 hele weken. Alleen dan mag hij naar de film van zijn grote held Steenwolf. En dus gaat Lars dapper de strijd aan... maar al snel ontstaat de vraag of zijn familie eigenlijk wel op zoveel eerlijkheid zit te wachten.

Andrew Clover en Ralph Lazar stellen ons voor aan Rory de Raaf in Rory de Raaf - Detective. Toen Rory 3 jaar was, is zijn vader verdwenen. Maar er is niemand die hem ook maar iets wil vertellen. Samen met zijn nieuwe buurmeisje Kato besluit hij daarom zelf op onderzoek uit te gaan - als een heuse detective. Hij is weliswaar op zoek naar zijn vader, maar dan blijkt dat er nog veel meer dingen gebeuren die het onderzoeken waard zijn. Alleen blijken die onderzoeken niet zonder gevaar. Als dat maar goed komt!

In De Hondenbrigade ontdekt Rory dat er een misdaad wordt gepleegd in zijn eigen straat. Overal verdwijnen er honden en hij is ervan overtuigd dat één van zijn buren de dader moet zijn. Zijn gebroken been maakt het niet gemakkelijk, maar gelukkig is Kato er nog om hem hulp te bieden en kan hij rekenen op het gezelschap van Willy Willems, de hond van buurvrouw Willems. Helaas wordt Willy ook een slachtoffer van de hondendief. Gelukkig blijven Rory en Kato niet bij de pakken zitten.

De boodschap van het verhaal

De boodschap van de verhalen over Lars Leugenaar is er zonder twijfel een rondom het vertellen van leugens. In eerste instantie lijkt het erop dat liegen echt niet kan en je in de problemen zal brengen, maar al snel blijkt dat altijd maar eerlijk zijn ook zijn nadelen met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld omdat het kwetsend kan zijn voor anderen. En dus blijkt uit dit boek dat het - zo nu en dan - vertellen van een leugentje om bestwil, misschien helemaal zo slecht niet is. Daardoor is het boek uitermate geschikt voor het bespreken van het onderwerp liegen met kinderen.

Rory verlangt ernaar te weten waar zijn vader is, maar een echte boodschap ontbreekt in de boeken. Het is entertainment in een spannend en humoristisch jasje. De kern is de ambitie van Rory om misdaad te bestrijden, zelfs tegen de wil van zijn moeder in. Hij kan het gewoon niet laten.

Illustraties

Berger heeft de verhalen over Lars Leugenaar kracht bijgezet door relatief simpele, maar daardoor des te leukere zwart wit illustraties toe te voegen. Hierdoor krijgt het boek een stripachtige uitstraling waarin bovendien, de gekste fantasieën in beeld worden gebracht. De illustraties geven een extra dimensie aan het verhaal, die de humoristische toon van het boek versterken. Heerlijk!

De illustraties van Ralph Lazar vallen goed in de smaak of helemaal niet. Ze zijn scherp, wat slordig en hebben een stokmannetjesgehalte door de streepjes die voor armen en benen doorgaan. De uitdrukking van Rory is een beetje grimmig, maar het geheel heeft wel iets grappig. Tekst en tekeningen versterken elkaar en is wat dat betreft helemaal wat er van een graphic novel voor kinderen wordt verwacht.

Beste vrienden vs partners in crime

Lars heeft niet veel vrienden. Maar Charlie is zonder twijfel zijn beste vriend. Een niet alledaagse jongen - zonder ogen - of nou ja met ogen die niemand kan zien door de haren die er overheen vallen. Waar hij in deel 1 de leugens van Lars voor lief nam en gezien kon worden als een partner in crime, helpt hij hem nu om niet te liegen. En dat is een hele opgave, helemaal wanneer blijkt dat leugens uit het verleden je kunnen achtervolgen. Maar ondanks dat laat hij zijn beste vriend geen moment in de steek.

Rory heeft een verbond gesloten met zijn buurmeisje Kato, samen voeren ze het detectivewerk uit en wanneer Rory door een gebroken been en een erg boze moeder even nergens heen kan, deinst het meisje er niet voor terug om alleen op pad te gaan. Rory en Kato onderzoeken samen de misdaad in hun buurt, soms openlijk, maar vooral stiekem. Er is een vriendschapsband, maar die heeft vooral te maken met de ambitie van Rory om een echte detective te zijn en de speurneus van Kato.

Deel 1 vs Deel 2

Het Puddingprobleem was erg verrassend. Mede door het wegvallen van dit verrassingselement denk ik dat De Stinkende Waarheid minder leuk was voor mij als lezer. Desalniettemin is het een feest van herkenning dat de fans van deel één zeker niet mogen missen. Waar je deel één niet wilt missen geldt dit zeker ook voor deel twee. De humor, de boodschap van het verhaal en de grappige illustraties maken het een complete en succesvolle leeservaring voor jong en oud!

Het einde van Rory De Raaf – Detective was overtuigend genoeg om De Hondenbrigade ook te willen lezen. In het eerste boek ligt de focus iets nadrukkelijker op de vermiste vader van Rory, maar in deel twee is het eerder een aantekening in de marge. Toch is dit boek haast even vermakelijk, doordat de karakters lekker eigenwijs blijven en Rory zich helemaal laat meeslepen in zijn eigen detectiveverhaal.

Conclusie

Lars Leugenaar zorgt - ook in zijn tweede boek - voor een humoristisch en krachtig verhaal met een duidelijke boodschap. De illustraties in combinatie met de korte teksten, maken het boek uitermate geschikt voor juist die lezers die liever geen lappen tekst weglezen. De Stinkende Waarheid is met 3,5 sterren voor de liefhebbers van het eerste deel een absolute aanrader. Wel met de kanttekening dat deel 2 iets voorspelbaarder is dan het eerste deel en daardoor wat aan aantrekkelijkheid verloren heeft.

Rory de Raaf is een personage dat nog veel detectiveverhalen mag beleven. De humor in combinatie met een beetje mysterie en spanning zorgt ervoor dat vervelen onmogelijk wordt. Tekst en tekeningen zijn goed in verhouding voor lezers die een cartoonachtige stijl wel kunnen appreciëren, maar ook graag een verhaal met wat meer body hebben. De hondenbrigade is een prima vervolg en scoort dan ook 4 sterren.

In de deze Lars Leugenaar vs Rory de Raaf wint Rory het net van Lars, doordat Rory in het tweede boek even verrassend blijft en Lars nog steeds leuk leest, maar net niet zo origineel meer is. Wie weet echter wat er in een derde deel gebeurt? De kansen zouden zomaar kunnen keren.



Reacties op: Lars Leugenaar vs Rory de Raaf

Meer informatie

Gerelateerd

Over