Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je serie: Podkin Eenoor

op 14 juni 2019 door

Regelmatig lezen we boeken uit een serie. Ben jij een bingelezer en lees je de hele reeks na elkaar? Sinds kort hebben we een aparte rubriek voor series. Vandaag, in de tweede aflevering, lees je meer over de serie Podkin Eenoor.

Door Ilja.

De maker

Geestelijk vader van Podkin Eenoor is Kieran Larwood. Na het lezen van De Hobbit wist hij wat hij wilde worden: verhalen verteller. In 2011 werd zijn droom werkelijkheid. Hij won een Britste schrijfwedstrijd en zijn boek werd gepubliceerd. In 2016 verscheen het eerste deel van de serie Podkin Eenoor, in het Engels The legend of Podkin One-Ear, dat in 2017 bij Gottmer in het Nederlands is uitgegeven. Later dat jaar verscheen ook deel 2: Het geschenk van Donkerhol en het laatste deel verscheen een paar weken geleden.

De tekenaar

David Wyatt illustreerde alle drie de boeken over Podkin. Hij is van oorsprong reclametekenaar, maar illustreert tegenwoordig boeken. Met zijn sprookjesachtige stijl, maakte hij ook illustraties voor boeken van J.R.R. Tolkien en Philip Pullman.

De boeken

Het eerste deel van de trilogie kreeg de naam Podkin Eenoor, daarna volgden Het geschenk van Donkerhol en het laatste deel De Beesten van Grimhart. De boeken worden verteld door een bard, een verhalenverteller die burchten langstrekt om verhalen te vertellen. Deze bard vertelt een heel bijzonder verhaal, namelijk het ware verhaal van Podkin Eenoor. Het is wel aan te raden om alledrie de boeken te lezen, want niet alle gebeurtenissen en personages worden in de latere delen uitgebreid geïntroduceerd. In het derde en laatste deel wordt de ontknoping van de legende vertelt. Zoals eerder te lezen was, zijn Podkin en zijn familie en vrienden neergestreken in Donkerhol. Alles lijkt vredig te zijn, maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn. De Goroms zijn namelijk terug! Zou Podkin opnieuw de Goroms kunnen verslaan?

Wist je trouwens dat Podkin een eigen podcast heeft? Klik maar eens op deze link en maak kennis met dit avontuurlijke konijn. Bekijk ook onderstaand filmpje om een indruk van het boek te krijgen:

Het resultaat

Vaak valt een derde deel in een serie mij tegen. Het verhaal is te voorspelbaar en daardoor niet spannend om meer te lezen. Dat valt bij De Beesten van Grimhart echter alles mee. Larwood weet een nieuwe wending te geven aan het verhaal en de reden waarom de bard deze keer vertelt, zorgt voor een nieuwe dosis spanning. Toch is het boek niet overal onvoorspelbaar. Na het lezen van deel 1 en deel 2, heb je wel een vermoeden hoe het boek gaat aflopen, helemaal als je weet dat dit het laatste deel is. De personages van de eerdere delen komen ook in deel 3 voor. Ongeacht dat sommige personages al drie delen mee gaan, blijven de personages een ontwikkeling doormaken en weet Larwood met nieuwe personages een leuke input te geven. Wel merkte ik, in tegenstelling tot de eerdere delen, dat het lezen mij meer moeite kostte. Ik moest meer graven om te weten wie wie ook alweer was en wat er in eerdere delen gebeurde. Larwood maakt gebruik van originele namen, maar dat maakt het lezen niet altijd makkelijker. Struikelen over namen is iets wat mij regelmatig gebeurde. Ook David Wyatt is weer van de partij. Zijn stijl past ongelooflijk goed bij het verhaal. Zijn tekeningen zijn net als het verhaal duister, soms net iets te duister. De tekeningen zijn vrij donker, waardoor in bepaald licht niet alle details even goed te zien zijn. Opvallend vond ik ook dat de covers in de Nederlands vertaling er anders uit zien dan de oorspronkelijke. Ik vind de Nederlandse versie beter bij het verhaal en bij de illustraties aan de binnenkant passen. Ze ademen wat meer mysterie uit. 8a5b679c4c8aa07123f2af601806bf5a.jpeg

Podkin Eenoor is een leuke en verrassende serie, die het beste in een keer achter elkaar gelezen kan worden. Dan zit je het er beste in en beleef je echt de avonturen van Podkin en zijn broer en zus. Er is sprake van dat deze boeken omgewerkt worden tot een televisieserie en het is voor ons te hopen dat deze ook voor Nederlandse kijkers beschikbaar wordt. Ik ben heel benieuwd hoe ze het spannende verhaal gaan omzetten naar bewegend beeld.

Komt deze serie op jullie leesplank? En over welke serie hoop je in de toekomst nog meer te kunnen lezen?



Reacties op: Lees je serie: Podkin Eenoor

Meer informatie

Gerelateerd

Over