Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je serie! Serielezen met Mees Kees

op 24 november 2020 door

Onlangs verscheen bij Ploegsma Mees Kees De Husselrace van Mirjam Oldenhave. Dit is het twaalfde boek uit deze serie. Hoog tijd dat we daar eens een blik op werpen.

door Joke –

De serie

De serie verhaalt de avonturen van groep 6B en hun meester. Mees Kees is invalleerkracht en daar maakt de groep soms handig gebruik van. Zo overhalen ze hem om de film Spiderman te bekijken om over spinnen te leren. Maar Mees Kees voelt vooral kinderen goed aan en heeft oog voor hun eigenaardigheden. En daarvan zijn er in deze klas wel een aantal. Tobias, de ik-verteller, heeft het thuis niet makkelijk met een depressieve moeder en weinig geld. Sammy, de husselaar husselt alle letters door elkaar, Jackie is heel beweeglijk en impulsief en Tom is een echte bolleboos.

De leerlingen van 6B hebben allemaal een heel eigen karakter, talent of achtergrond waardoor elk kind zich wel in één van de personages zal herkennen. Dat er in deze klas zoveel diversiteit is, zorgt ervoor dat veel maatschappelijke onderwerpen aan bod kunnen komen zonder dat het een thema op zich moet vormen.

Op een rij:

1. Mees Kees Een pittig klasje

2. Mees Kees Op de kast

3. Mees Kees De rekenrap

4. Mees Kees Op kamp

5. Mees Kees De sponsorloop

6. Mees Kees In de gloria

7. Mees Kees Gaat verhuizen

8. Mees Kees Bloedjelink

9. Mees Kees Op de planken

10. Mees Kees Hoppa!

11. Mees Kees De husselrace

En dan is er ook nog een bipstroek, euh... stripboek: Mees Kees Buiten de lijntjes.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van Mees Kees, Tobias en de rest van 6b zijn er al enkele films verschenen en een televisieserie. Hier kan je nog trailers, een kleurplaat, een woordzoeker en meer vinden.

Mirjam Oldenhave

Auteur van deze serie is Mirjam Oldenhave (1960). Voor ze voltijds ging schrijven, gaf ze toneel- en muziekles in het speciaal onderwijs waardoor ze als geen ander weet hoe het er in een klas aan toe gaat. Ook de leefwereld van kinderen is haar daardoor vertrouwd en dat merk je. De gebeurtenissen en gedachten in deze verhalen zijn heel herkenbaar voor de jeugdige lezer.

Rick De Haas

De illustraties van Rick De Haas (1960) zorgen voor een kleurrijke noot. Ze zijn herkenbaar en realistisch. Misschien ken je deze tekenaar van zijn tekeningen in De Gorgels of van de historische jeugdboeken van Martine Letterie.

Nieuw! De Husselrace

Sammy husselt letters door elkaar maar toch is hij de beste voorlezer van de klas. Dat kan omdat Mees Kees voor hem de tekst herschrijft. Hij blijkt helemaal klaar voor de Nationale Voorleeswedstrijd, ware het niet dat die alleen voor groep 7 en 8 bedoeld is. Klas 6b mag alleen maar supporteren. Of niet?

Als lezer kruip je in de huid van ik-verteller, Tobias. Via zijn gedachten en gevoelens leer je ook de andere kinderen van de klas goed kennen. De grote sterkte van dit boek en bij uitbreiding van deze serie is dat heel wat problemen waar kinderen soms mee te maken krijgen, bespreekbaar worden: dyslexie, ADHD, verlegenheid, armoede, pesten, depressie,… De kinderen hebben met deze dingen te maken maar het wordt niet het grote thema van het verhaal. Het verhaal is vrij eenvoudig maar bevat heel veel herkenbare dingen voor kinderen. Fijn ook dat in dit verhaal een jongen met dyslexie toch veel van boeken houdt waardoor het stereotiepe beeld doorbroken wordt.

Oldenhave hanteert een vlotte, eenvoudige schrijfstijl en mede door de korte hoofdstukken en het grote lettertype zit er tempo in het verhaal. Dankbaar om voor te lezen ook. De rode draad is de husselrace maar binnen dat geheel zijn er verschillende kortere ‘verhalen’ met elk een eigen sfeer of subthema, soms spannend, soms grappig of net serieus. Voor elk wat wils dus.

Conclusie: 3,5 sterren

De boeken met Mees Kees vertellen verhalen waarin elk kind zich op een of ander manier kan herkennen. Een vlot geschreven eenvoudig verhaal met toch verschillende lagen in. Vanaf tweede leerjaar/ groep vier voor te lezen en voor goede lezers zelf te lezen. Gemiddeld kunnen kinderen deze boeken eind derde leerjaar makkelijk zelf lezen. De met humor overgoten herkenbaarheid zal veel kinderen aanspreken en in combinatie met de films/serie tot lezen bewegen.

Is Mees Kees een bekende bij jullie?

Benieuwd geworden naar deze serie?



Reacties op: Lees je serie! Serielezen met Mees Kees

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave is schrijfster van kinder- en jeugdboeken. In de afgelopen jare...

Rick de Haas

Rick de Haas

Rick de Haas (Groningen, 1960) woont in Tilburg. Hij volgde de kunstacademie&nbs...