Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! Anders zijn

op 07 juni 2018 door

Lees je wijs! De artikelenreeks op Hebban rondom kinder- en jeugdliteratuur met een bepaald thema. Deze keer bespreken we boeken rondom het thema 'anders zijn'.

Wellicht dat 'anders voelen' een betere omschrijving zou zijn voor dit artikel. Want dit artikel gaat minder over zijn en meer over voelen. Het gaat niet over etiketjes, maar het gaat over de gevoelens die daarbij horen.

Er wordt altijd zo hard geroepen dat iedereen anders is, dat iedereen uniek is. Jij bent jij en ik ben ik. Wees jezelf, jij mag er zijn! Maar er zijn steeds meer kinderen met zogenaamde etiketjes die daarmee een stempel ‘anders’ opgedrukt krijgen. Maar wat doet dat etiketje met je? Ben je daarmee anders dan de rest, of pas je juist beter bij een bepaalde groep? 

Als je heel sterk voelt dat je anders bent, dan kan dat best eenzaam zijn. Want wil je -zeker- als kind niet heel graag ergens bij horen? Geeft saamhorigheid, ergens bij passen en niet afwijken van de norm, niet het meest fijne gevoel dat er is? Namelijk veiligheid?

Vandaag tippen we boeken die door kinderen (maar net zo goed door volwassenen) gelezen kunnen worden om inzicht te krijgen in gevoelens. Want ook al VOEL je je anders dan de rest, er zijn ook genoeg mensen die in meer of mindere mate hetzelfde denken of voelen als jij. En dat weten is fijn. Door er over te lezen, wordt bevestigd dat je echt niet zo raar in elkaar zit als jij misschien denkt. Herkenning geeft rust.

Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg

Dit boek van Tim Gladdines gaat over een bijzondere vriendschap tussen Jasper en Emma. Daar waar Jasper anders is, omdat hij een groep heeft overgeslagen, is Emma anders omdat ze is blijven zitten. Jasper is 10, Emma is 14. Jasper voelt zich heel volwassen, Emma juist wat jonger. Toch vinden Jasper en Emma elkaar, maar allebei hebben ze niet veel kaas gegeten van vriendschappen. Op een eigenzinnige manier maakt Gladdines de onderwerpen als vriendschap, verliefdheid en pesten bespreekbaar. De lezer krijgt een kijkje in de hersenspinsels van Jasper, die zo typerend zijn voor hoogebegaafde kinderen. Over alles denkt hij na. Dit boek laat hoogbegaafde kinderen niet zien dat ze anders zijn, maar juist dat ze hetzelfde zijn. Vanaf ca. 10 jaar.

Lees de volledige recensie van Sanne hier.

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

Bo is anders dan andere kinderen en dat is op een vrij opvallende manier. Ze is namelijk spastisch. Wat betekent dat? Ze krijgt soms spierspanningen die ervoor zorgen dat ze onverstaanbaar wordt en rare bekken trekt. Haar hele lichaam is dan tegen haar. Ze staat buiten de groep want ze kan niet spelen zoals 'normale' kinderen. Ten onrechte denkt iedereen dat ze dus ook 'achterlijk' is, maar dat is niet zo! Bo is juist heel intelligent en houdt van 'Dikke Thea's' lezen (Thea Beckman-boeken).
Tom is op een veel subtielere manier anders dan de andere kinderen. Zijn moeder is overleden en dat heeft er voor gezorgd dat zijn vader alleen is achtergebleven met de zorg voor de vier kinderen. Tom is de oudste van het stel en helpt zijn vader waar hij kan. Toch zit er veel weggestopt verdriet en misschien ook wel een snufje woede (boos op de wereld omdat net zijn moeder is doodgegaan) in Tom. En dat moet er ooit uit komen...
Wat gebeurt er als Tom Bo moet helpen om te wennen op haar nieuwe school?

Lees de volledige recensie van Evy hier.

Alle Dagen Hartstikke Druk

Indy heeft ADHD. Dat betekent dat hij Alle Dagen Hartstikke Druk is. Volgens Indy's moeder tenminste. Indy zelf denkt dat het ook best Alle Dagen Helden Daden kan betekenen. Zijn grootste held is de indiaan Sitting Bull. Die zit zo stil, dat het net is alsof hij uit rots is gehakt. Indy kan helemaal niet stilzitten. Hij is een Springende Stier. En niet iedereen is daar even blij mee… Indy krijgt speciale medicijnen, maar als dat niet voldoende helpt gaat ze naar een andere school. Het boek is realistisch, maar ook grappig. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9.

Verder lezen

Mocht je nog verder willen lezen over 'anders zijn', dan geven we je hierbij nog een aantal tips. Kun je zelf nog boeken aanbevelen, dan horen we het graag!

Autisme:
Autisme survivalgids (vanaf 9 jaar)
Teddy heeft autisme en Pien rode krullen (vanaf 8 jaar)
Wat jij ziet en wat ik voel

Hoogbegaafdheid:
Slimme Rick (vanaf 8 jaar)
Hoogebegaafd, nou en?! (vanaf 10 jaar)
IQ 140 (vanaf 15 jaar)
Ares (vanaf 13 jaar)

ADHD:
Kleine Mol raast maar door (vanaf 4 jaar)
Draakje druk (vanaf 4 jaar)
Zo snel als een... (vanaf 8 jaar)

Over anders zijn in het algemeen:
Rikki (vanaf 3 jaar)
Spookje Spartacus (vanaf 4 jaar)
Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown (vanaf 9 jaar)
Matilda



Reacties op: Lees je wijs! Anders zijn

Meer informatie

Gerelateerd