Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! De eerste schooldag

op 23 augustus 2018 door

Aan alles komt een einde. Zo dus ook aan de zomervakantie en dat betekent dat de eerste schooldag weer om de hoek kijkt. Na 6 weken geen school is dat best even spannend. Vooral als het de aller- aller- allereerste schooldag is. Gelukkig zijn er genoeg kinderboeken te vinden die daar over gaan en zo de eerste schooldag een beetje draaglijk maken. Vandaar dat wij een speciale Lees je wijs! aan dit onderwerp wijden.

Door Ilja.

Hoera, ik ga naar groep...

Wanneer jouw kind naar groep 1 of naar groep 3 gaat, is dat best wel heel erg spannend. Er staat zo veel nieuws te gebeuren. En in de tijd op de basisschool zijn dit de grootste overgangen. Gelukkig hebben Marianne Busser en Ron Schröder daar over geschreven in de boeken Hoera, ik ga naar groep 1 en Hoera, ik ga naar groep 3. Personage Daan gaat in deze boeken naar groep 1 en later naar groep 3. Met een fictief verhaal wordt de lezer min of meer voorbereid op de stap die ze zelf ook gaan nemen. Informatie in een fictief jasje dus.

Ook Carry Slee heeft een serie boeken gemaakt die aansluit bij de verschillende groepen van de basisschool: De kinderen van De Grote Beer. In de kleuterklas maken we kennis met de leerlingen en gedurende de basisschooltijd worden deze leerlingen gevolgd. Als lezer groei je als het ware op met de kinderen van De Grote Beer. Dit kan er vooral voor zorgen dat de spanning van een nieuw schooljaar een beetje wegneemt. De fictieve wereld is vertrouwd en laat kinderen zo op een veilige manier oefenen met de wereld waarin ze zelf terecht komen.

Deze boeken zijn natuurlijk ook leuk om in de klas voor te lezen. Alle kinderen vinden het leuk om herkenbare verhalen te horen en waarmee ze zich kunnen identificeren. Dit is bovendien noodzakelijk voor de ontwikkeling die ze doormaken.

Non-fictie

Niet alle kinderen leren even graag door naar fictieve verhalen te luisteren. Het vraagt cognitief namelijk best wel wat van een leerling. Jozua Douglas heeft samen met zijn vrouw Juf Maike een informatief prentenboek over school gemaakt: Willewete. Naar school. In de boeken van Willewete worden allerlei vragen beantwoord die kinderen over dit onderwerp kunnen hebben. Maar dat is nog niet alles. Het boek bevat ook een quiz, een strip, liedjes en een knutselpagina. Een prima voorbereiding op school, maar ook leuk als je al op school zit!

Middelbare school

Niet alleen voor de basisschool begint de schooltijd weer, ook voor de middelbare school. De overstap van de basisschool naar de middelbare is natuurlijk een grote stap en dat is superspannend. Er verandert weer vanalles en gelukkig is er ook daar over geschreven. Misschien ken je de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Deze serie is razend populair onder jonge meiden, maar er zijn ook series over dit onderwerp die wat geschikter zijn voor jongens. Dex van Mijke Pelgrim is er zo een. In deze serie wordt Dex gevolgd die naar de eerste van de middelbare school gaat. Dex wil dat alles bij het oude blijft en dat hij zijn oude vrienden kan houden. Maar kan dat wel? En hoe ga je om met nieuwe mensen op een nieuwe school? Kan alles wel bij het oude blijven?

Verder lezen

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om nog meer boeken over school en de eerste schooldag te lezen? Misschien heb je iets aan deze tips. 

Kolletje gaat naar schoolPieter Feller

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) - Tineke Honingh

De jufLiesbet Slegers

Ik ben echt veel te klein voor school - Lauren Child

Welk boek gebruiken jullie om jouw kind (weer) voor te bereiden op school? En uit welk boek ben je vroeger ter voorbereiding voorgelezen?



Reacties op: Lees je wijs! De eerste schooldag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marianne Busser

Marianne Busser

Marianne Busser vormt samen met haar man Ron Schröder een bekend schrijvers...

Ron Schröder

Ron Schröder

Ron Schröder vormt samen met zijn vrouw Marianne Busser een bekend sch...

Carry Slee

Carry Slee

Carry Slee (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse auteur van voornamelijk Nederlan...

Jozua Douglas

Jozua Douglas

De Nederlandse Jozua Douglas debuteerde in 2009 als kinderboekenschrijver. Zijn ...

Francine Oomen

Francine Oomen

Francine Oomen vestigde zich na de Design Academy in Eindhoven als zelfstandig i...