Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! Spelen met letters

op 06 september 2018 door

Letters zijn geen onbekend fenomeen in de boekenwereld. Werp een blik op ieder willekeurig boek en je ontkomt er niet aan. Een boek bestaat uit letters, maar het verkoopt ook. Kijk maar eens naar een cover. Naast een aansprekend beeld, moet ook de titel van het boek springen en jou als lezer triggeren om het boek op te pakken. De uitgever kan dat doen met een aansprekende letter en kiest zeer bewust voor een bepaald lettertype of lay-out. Echter, niet alleen op het boek, maar ook in het boek wordt met verschillende lettertypes gespeeld om jou als lezer bij het boek te houden. Reden genoeg dus om ons daar over wijs te lezen!

Door Ilja.

Een uitgeverij besteed natuurlijk veel tijd in de inhoud van het boek. Een boek valt of staat uiteraard bij een goed verhaal. Maar dat alleen is niet voldoende. De flaptekst moet pakkend zijn en hoe vaak kies jij een boek op basis van de cover? Maar zelfs dan is het boek nog niet klaar. De tekst moet natuurlijk prettig leesbaar zijn en daarvoor moet een prettig leesbaar lettertype gekozen worden. In kinder- en jeugdboeken wordt daar zelfs mee gespeeld. Zo wordt het boek nóg aantrekkelijker en nóg leuker om te lezen.

Lijstjes en mails van Francine Oomen

Ik kan mij de boeken van Francine Oomen nog goed herinneren, deels juist omdat ze anders waren qua lay-out/lettertypes. Naast het verhaal had het boek namelijk toevoegingen. In de boeken van Lena Lijstje waren dit, hoe kan het ook anders, handgeschreven lijstjes. En in de boeken uit de Hoe overleef ik...-serie waren dat e-mails. De keuze voor het vertellen van het verhaal in deze vorm, maakt het verhaal persoonlijker. Doordat de lijstjes 'handgeschreven' zijn en we 'persoonlijke mails' van Rosa, Jonas en Esther lazen, werden we een met de personages. 

Stripachtige boeken

Wanneer je nu een boek uit het rek pakt en openslaat, zie je veel boeken met tekeningen en daarbij korte teksten. Je zou bijna denken dat het een stripboek is binnen een verhaal. Voorbeelden van dit soort boeken de series: Leven van een loser, Dagboek van een muts en Niek de Groot. Ook de boeken van Geronimo Stilton passen in dit rijtje, alhoewel Stilton nog meer speelt met verschillende lettertypes en kleuren. Dit soort boeken passen eigenlijk in de huidige hedendaagse trend, waarin alles snel en aantrekkelijk moet zijn. Door het verhaal te vertellen én daarbij meerdere zintuigen te prikkelen, zal de lezer dit boek aantrekkelijk vinden. Bovendien is er in deze series ontzettend veel te ontdekken, over elk onderwerp is er wel iets te vinden, wat dus op een visueel aantrekkelijke manier aangeboden wordt.

Letters als poëzievorm

Ted van Lieshout is maker van prentenboeken, verhalen en gedichten. Daarbij is hij in het boek Ze gaan er met je neus vandoor niet schuw geweest met het spelen van letters en lettertypes. Sterker nog, ze maken onderdeel uit van zijn poëzie. Er wordt gespeeld met lettergrootte, letterdichtheid, kleur en positie. 

8c4b34105c5c27c89d88506db0923f19.jpg

Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof er maar wat met de letters in het boek is gedaan. Dat is alleen totaal niet het geval. Wanneer je beter kijkt en leest, ontdek je een verhaal. Een verhaal dat door de letters uit het boek verteld worden! Van Lieshout tilt spelen met letters naar een compleet nieuw niveau!

Zijn het gedichten?

Is het een verhaal?

Het is allebei tegelijk!

Lees verder

Zin gekregen om meer boeken te ontdekken? Probeer dan eens van deze boeken:

De waanzinnige boomhut. Deze boekenserie is vergelijkbaar met de boekenseries Leven van een loser, Dagboek van een muts en Niek de Groot.

Spreek je chocola? Dit boek is gericht op kinderen vanaf 10 jaar en laat een hele nieuwe manier van communiceren zien, namelijk door emoticons. Deze vernieuwing in 'lettertypes' is dus ook de boekenwereld binnengekomen.

Vlogvriendinnen. Emoticons vind je ook in Vlogvriendinnen. In dit boek wordt ook de lay-out aangepast aan video's, chats, appberichtjes en flyers. Dit boek laat eigenlijk heel goed zien wat er qua lettertypes en zo verder mogelijk is.

De ongelooflijke Ravi Ravioli. Lettertypes zijn, naast de tekeningen, onderdeel van het verhaal.

Tovenaars van ooit. Stukken tekst worden in een andere lay-out neergezet, zodat je het idee hebt een echt tovernaarsboek te lezen. Ook wordt er gebruik gemaakt van wisselende lettertypes om het verhaal neer te zetten. 



Reacties op: Lees je wijs! Spelen met letters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Francine Oomen

Francine Oomen

Francine Oomen vestigde zich na de Design Academy in Eindhoven als zelfstandig i...

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton is een man. Nou, een muis eigenlijk, een deftig warhoofd. Hij i...

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout (1955) is een echte duizendpoot: hij schrijft gedichten, v...