Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! - Sinterklaas

op 15 november 2018 door

Lees je wijs! is de artikelenreeks van de Hebban Jeugdliteratuurclub over boeken met een bepaald thema. Nu de Sint en de Pieten bijna ons land komen bezoeken, mag een artikel over boeken met het thema Sinterklaas natuurlijk niet ontbreken.  Nieuwsgierig naar Sinterklaastitels? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Piet en Sint en het slimme kind

Gerda van Dendooven schrijft een prentenboek voor jonge Sinterklaas-liefhebbers. Het boek vertelt het verhaal van Sinterklaas en Piet die, worden afgeschrikt door regen en wind. Ze bellen aan bij de kleine Loulou, met de vraag of ze mogen schuilen. De kleine Loulou weet dat het niet mag, maar wanneer ze de Sint herkent, besluit ze hem binnen te laten. Daar laat ze de Sint een jurk van haar moeder lenen, terwijl Sint en Piet hun kleren in de droger doen. Eenmaal droog en opgewarmd, kunnen ze hun toch weer vervolgen.

Het boek past geheel in de 'nieuwe stijl' van Sinterkaas, dankzij de roetveegpiet op de tekeningen. Het is op rijm geschreven en past daarmee optimaal bij Sinterklaas. Bovendien bevat het boek een bijzonder leuke, humoristische kant.

Lou droogde het paardje maar het wit ging eraf. Was dit een schimmel? 't Leek wel een giraf. We vonden geen witte, zei Piet verlegen. En nu is de verf eraf door de regen.

Daarnaast bevat het boek, zeker in een tijd waarin de discussie over de Pieten niet meer weg te denken is bij het Sinterklaasfeest, een belangrijke les:

Wat doet het ertoe, riep Loulou toen luid, een krul of een kleur, dat maakt toch niets uit. Het gaat om de pakjes, die maken mij blij. En dat is het enige wat echt telt voor mij.

Het geheim van Sinterklaas

Bart van Nuffelen zorgt met Het geheim van Sinterklaas voor een wel heel bijzondere leeservaring rondom het thema Sinterklaas. Het gaat over de kleine Rik, die een hele bijzondere band heeft met zijn opa. Er is alleen maar... zijn opa is ziek en Rik hoopt dat Sinterklaas hem kan helpen. Want Sinterklaas is toch al heel oud!

In het boek lees je de briefwisseling tussen Rik en Sinterklaas. Rik weet wat hij wil, hij hoeft geen cadeautjes. Het belangrijkste voor hem is zijn opa. Tijdens de briefwisseling komt Rik tot de ontdekking dat Sinterklaas zijn opa kent en hem zelfs wel eens een fiets heeft gebracht. Zal Rik in dit ontroerende verhaal, het antwoord vinden op zijn vraag, zodat hij zijn opa kan helpen?

Een origineel Sinterklaasverhaal voor jong en oud. De bijzondere afbeeldingen zijn kleurrijke monotypes van foto's. Ze geven op een bijzondere manier het leven van opa en de band tussen Rik en zijn opa weer. Een bijzonder en ontroerend boek dat je niet mag missen, ook als je al lang niet meer in Sinterklaas geloofd.

Minipiet wordt Minisint

Guy Daniëls liet ons in 2014 voor het eerst kennismaken met Minipiet. Een boek over een jongetje dat de unieke kans krijgt om Sinterklaas te helpen en zo zijn dromen waar kan maken. Onlangs verscheen het vijfde boek over Minipiet. Heerlijke prentenboeken over Sinterklaas, voor kinderen vanaf vier jaar.

In Minipiet wordt Minisint begaat Minipiet een fout. Hij heeft de kleren van de Sint veelste heet gewassen. Ojee, nu zijn de kleren van de Sint gekrompen. Maar Minipiet heeft een oplossing. Hij besluit om zelf de rol van Sinterklaas te gaan spelen. 

Een kleurrijk en vooral humoristisch prentenboek over Sinterklaas dat zeker de moeite waard is. Je kunt niet anders dan genieten tijdens het lezen van de Minipiet-serie.

Verder lezen

Heb je de smaak te pakken, er zijn nog veel meer boeken rondom het thema Sinterklaas. Hier vindt je andere titels die ook dit jaar verschenen zijn:

Heb jij een van deze nieuwe titels al gelezen? Of ga je liever voor een goude ouwe? Deel met ons je favoriete Sinterklaasboek.



Reacties op: Lees je wijs! - Sinterklaas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gerda Dendooven

Gerda Dendooven

Gerda Dendooven is een Vlaamse illustrator en prentenboekenmaakster. Sinds 2001,...

Guy Daniëls

Guy Daniëls

De Vlaming Guy Daniëls stond na een opleiding tot kleuterleider zeven jaar ...