Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! - Syndroom van Down

op 26 november 2018 door

In de reeks 'Lees je wijs!' delen we met jullie jeugdliteratuur, passend bij een bepaald thema. Met het verschijnen van het boek De lamp, de sneeuwbol en het kompas van Lieve van den Berg werd een nieuw thema geboren. In deze Lees je wijs! delen we met jullie kinderboeken rondom het thema het Syndroom van Down. 

Door Annemieke de Jong

De lamp, de sneeuwbol en het kompas

De lamp, de sneeuwbol en het kompas is het vervolg op Reizende poefjes, wat uitstekend als los boek te lezen is. Net als het eerste deel staat ook dit boek vol met de avonturen van Pol en Polleke Grasspriet. Deze keer is er een bijzonder familielid mee. De kleine Noek fiept met gekleurde veters, noemt alles wat anders is magie en zingt liedjes op zijn eigen manier. Wanneer Pol en Polleke, samen met Noek en oma naar het strand gaan, letten ze even niet goed op. En dan is Noek plots verdwenen. Pol en Polleke gaan op bezoek bij de strandwacht, in de hoop dat hij ze kan helpen Noek te vinden. Al snel blijkt dat Noek op een grote rots in de zee is gaan zitten. Niet geheel ongevaarlijk nu het vloed wordt. Gelukkig schiet de reuzenalbatros Alba te hulp. Dan krijgen Pol en Polleke een bijzonder kadootje, een sneeuwbol en een kompas. Wanneer ze die verstoppen, vindt Noek het en verdwijnt hij in één van de magische werelden. Pol en Polleke kunnen niet anders. Ze gaan Noek achterna, vastbesloten hem terug naar huis te brengen.

Een bijzonder boek vol avontuur, dat de lezer op een subtiele manier kennis laat maken met het Syndroom van Down. Het onderwerp komt aan bod op een ietwat stereotiepe manier als je kijkt naar de omschrijving van het personage Noek. Tegelijkertijd zorgt de subtiele verwerking ervoor dat kinderen ongemerkt kennis leren maken met de impact die de aanwezigheid van een kind met het Syndroom van Down binnen het gezin kan hebben. Want tja, je moet toch een beetje voor hem zorgen en je kunt hem maar beter niet uit het oog verliezen. Maar bovenal laat het zien, hoe normaal het kan zijn, dat er iemand met het Syndroom van Down, een deel van je familie is.

Liever dan lief

Het prachtige kleurrijke prentenboek Liever dan lief is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 8 jaar. Het boek heeft een sprookjesachtige benadering. Het zet op een poëtische manier de liefde tussen twee kinderen met het Syndroom van Down uiteen. Kenmierkende zaken zoals de anders staande ogen, hun prachtige lach en hun tong die zo nu en dan naar buiten komt, zijn op een subtiele manier deel van het verhaal. Het boek zet krachtig en op een speciale manier het kind met het Syndroom van Down in de aandacht.

Ze waren niet klein, maar ook niet groot. Ze waren bijzonder. Gewoon. Een wonder.

De liefde tussen twee kinderen met het Syndroom van Down is prachtig neergezet. Het boek levert net zo'n kleurrijke bijdrage als een kind met het Syndroom van Down kan doen. De positiviteit van het boek zorgt ervoor dat het boek zowel voor kinderen met het Syndroom van Down als hun omgeving een absolute aanrader is. 

Clara gaat naar zee

De 14-jarige Italiaanse Clara is niet als andere kinderen. Clara heeft namelijk het Syndroom van Down. Auteur Guido Quarzo zet op een prachtige manier haar positieve eigenschappen om in een verhaal. Clara is namelijk een meisje dat uitgaat van het positieve en zich laat leiden door het moment en de emoties die ze voelt. Op een onbewaakt moment verlaat Clara haar huis, ze besluit naar de zee te gaan. De grote vraag is of en hoe ze de zee zal bereiken.

In Clara gaat naar zee maakt de lezer op een bijzondere manier kennis met dagelijkse en niet alledaagse aspecten uit het leven van een meisje met het Syndroom van Down. Haar reis verloopt niet zonder obstakels. En zeker krijgt ze te maken met argwanende volwassenen die zich afvragen of het allemaal wel goed zal komen. Een prachtig, hartverwarmend verhaal dat bekroond is met de Italiaanse kinderboekenprijs 'Premio Castello' en de lezer op een mooie manier kennis laat maken met het opgroeien met het Syndroom van Down en de wensen en verwachtingen waarmee die samen gaan.

Verder lezen

Voor kinderen tot 6 jaar: Noa heeft het Downsyndroom

Voor kinderen tot 10 jaar: Stoer is anders - Iet wiet waai weg - Ridder Lennie is zoek

Voor kinderen tot 12 jaar: En toen kwam Linde

Heb jij één van deze bijzondere boeken al gelezen? Of ken je nog een ander boek over het Syndroom van Down? Deel met ons de titel, onder dit artikel.



Reacties op: Lees je wijs! - Syndroom van Down

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Brigitte Minne

Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams ...