Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! Geloof

op 16 mei 2018 door

Geloof is een gevoelig onderwerp. Dat weten volwassen mensen maar al te goed. Daarom is het belangrijk dat onze kinderen er op een eenvoudige manier mee in contact kunnen komen, als er vraag naar is. In deze meimaand Communiemaand wordt er vaak extra aandacht geschonken aan de verhalen uit de Bijbel, maar ook de start van de Ramadan op 15 mei zorgt voor vragen over het geloof. Petra van Helden probeert de verhalen uit de Koran toegankelijker te maken voor de jeugd.

Geschreven door Evy De Brabander

Kinderen van Adam - Verhalen uit de Koran

De auteur 
Wat als je zelf opgroeit in een protestants gezin, maar je toch aangetrokken voelt tot de Koran op het moment dat je die gaat lezen? Het overkwam Petra van Helden en ze besloot zich te bekeren tot de islam. Ze hield altijd al van verhalen en ze vond het interessant om over andere culturen en religies te leren. Ze studeerde Religie en Levensbeschouwing en nu is ze docent aan de Hogeschool iPabo. Naast het vak godsdienst/levensbeschouwing geeft ze lessen leesbevordering en cultuureducatie.
Van Helden vindt nog steeds dat verhalen erg belangrijk zijn voor kinderen. Ze helpen om andere culturen en levensbeschouwingen te begrijpen.

Inleiding 
In de inleiding van dit boek legt Petra van Helden heel mooi uit waarom en hoe ze Kinderen van Adam - Verhalen uit de Koran schreef. Ze geeft aan dat de islam eigenlijk veel meer met het jodendom en christendom te maken heeft dan ze zelf ooit dacht. Zo zullen verschillende verhalen erg 'herkenbaar' zijn vanuit de Bijbel.
Aangezien de Koran geen doorlopend chronologisch verhaal is, heeft Van Helden hier de vrijheid genomen om fragmenten uit verschillende delen van de tekst aan elkaar te koppelen en ze samen te plakken tot volledige 'verhalen' over de verschillende profeten. 

De verhalen 
De verhalen over de profeten zullen herkenbaar zijn voor veel mensen. We hebben allemaal wel al eens gehoord van de ark van Noeh en het splijten van de zee door Moesa (Mozes). In Kinderen van Adam zijn de verhalen mooi chronologisch gerangschikt en overzichtelijk verteld. De boodschap van elk verhaal komt duidelijk naar voren. Toch zal dit boek voor kinderen een pittige kluif zijn om zelfstandig te lezen. Van Helden probeert trouw te blijven aan de stijl en de taal van de Koran en dat is een erg mooie insteek, maar het maakt het voor de doelgroep niet altijd makkelijker.
Voor gebruik in de klas is er bij het boek een lesbrief ontworpen. Die is hier te vinden op de site van de uitgeverij. Daarin worden de thema's uit de verhalen nog een keer op een rij gezet, met bijpassende vragen die aan de kinderen gesteld kunnen worden. 

De illustraties 
Els van Egeraat 
voorziet dit boek van illustraties. Ze is al meer dan 30 jaar aan het werk als illustratrice van kinderboeken. Iets wat ze zelf een wereldbaan noemt! 
De illustraties wekken een beeld op, een gevoel. Ze passen erg goed bij de verhalen en doordat ze vaak wat 'wazig' en niet gedetailleerd zijn roepen ze mooi de mystieke sfeer op die wel past bij het thema 'geloof'.

Verder lezen 

Bij Uitgeverij Ploegsma kan je ook terecht voor de verhalen uit de Bijbel. 

  • Bijbelse verhalen voor kinderen - D.A. Cramer-Schaap
  • Over engelen, goden en helden - Janny van der Molen

Er bestaat een ruim assortiment aan kinderbijbels, van kartonboekjes tot voorleesverhalen tot een zoekbijbel aan toe. Er is voor iedere leeftijdsgroep wel een mooi boek te vinden dat kinderen op een speelse manier iets kan bijbrengen over de verhalen uit de Bijbel. De illustraties zijn vaak prachtig en zorgen ervoor dat de verhalen op het netvlies blijven kleven. 

  • Prentenbijbel - Liesbeth van Binsbergen, Marijke ten Cate & Vrouwke Klapwijk
  • Babybijbel - Corien Oranje
  • God houdt van jou - Sarah Vince
  • Zoekbijbel - Corien Oranje
  • Samenleesbijbel - Diverse auteurs

 

Hebben jullie ervaring met een kinderbijbel? Vertel het ons hier!



Reacties op: Lees je wijs! Geloof

Meer informatie

Gerelateerd