Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! Wetenschapboeken

op 03 juli 2018 door

In Lees je wijs! bespreken we elke keer een ander thema in de kinder- en jeugdliteratuur. Deze keer kan de titel letterlijk genomen worden, want de wetenschapboeken voor kinderen staan vandaag in de spotlight.

Iedere ouder, leerkracht, opa, oma, of iemand die met kinderen heeft gewerkt, kent het wel. De wereld van het kind groeit, hij/zij gaat naar school en ontdekt dat er meer is dan alleen zijn of haar eigen huis en tuin. Het gevolg hiervan? Het kind komt in de waarom-fase. Steevast op alles wat je zegt, krijg je het antwoord: waarom? Een simpele uitleg voldoet niet meer. Kinderen willen exaxt weten hoe het zit. Gelukkig sta je daar als ouder of leerkracht niet alleen voor. Er zijn genoeg non-fictieboeken voor kinderen, die op gepaste wijze de wonderen der natuur, ruimte of techniek aan kinderen kunnen uitleggen. Kinderen zijn er gek op, want zo krijgen ze grip op ongrijpbare dingen in de wereld om hen heen. Vandaag een aantal tips van boeken die kinderen kunnen helpen in de zoektocht naar alles wat er om hen heen gebeurt.

De ontdekking van de ruimte - Govert Schilling

Elk kind komt er op een gegeven moment achter dat er meer dan alleen de aarde is. Planeten, sterren en aliens worden dan mega-interessant. Het boek De ontdekking van de ruimte van Govert Schilling is dan een prima boek om samen met jouw kind te bestuderen. Het boek is onderverdeeld in drie delen: de maan, de planeten en de sterren. Binnen elk deel wordt genoeg uitleg gegeven en worden mogelijke vragen beantwoord. Elk deelonderwerpje wordt in twee pagina's duidelijk uitgelegd en er staan ook leuke weetjes, plaatjes en tekeningen in het boek. Als ouder of leerkracht kun je dit boek koppelen aan een (voor)leesboek over de planeten of de maan. Zo maak je de koppeling van fictie en non-fictie en kun je jouw kind tijdens het lezen van fictieve boeken laten vertellen wat hij/zij weet. Denk daarbij aan Raad eens hoeveel ik van je hou en De kleine prins. Het boek De ontdekking van de ruimte is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Over alles - James Brown & Richard Platt

Over alles is een mooi groot boek van bijna 40 cm lang. Hierdoor is het boek uitermate geschikt voor een kringactiviteit in de klas. Allerlei onderwerpen komen hierin aan bod. Van het periodieke systeem tot het menselijke oog en van wolken tot het orkest. Ook in dit boek heeft elk onderwerp een spread van twee pagina's. Op één pagina wordt het onderwerp tekstueel uitgelegd en op de tweede bladzijde staat vrijwel altijd een tekening die deze uitleg ondersteunt. Dit boek bevat geen foto's, enkel tekeningen. Vanwege de diversiteit aan onderwerpen sluit dit boek altijd aan bij de interesse van jouw kind. En in het onderwijs is het boek geschikt als materiaal bij het thematische onderwijs in de vakken oriëntatie op jezelf en de wereld. Er wordt niet echt diep ingegaan op de vele onderwerpen, het boek is dus meer geschikt als een inleiding en kan een aanzet vormen om de kinderen zelf tot onderzoek aan te zetten. Geschikt voor zelf lezen vanaf 11 à 12 jaar, maar onder begeleiding kan het boek eerder ingezet worden. 

Het raadsel van alles wat leeft - Jan Paul Schutten

Het onderwerp evolutie staat centraal in het boek Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Alles wat je onder de term evolutie kan verstaan, komt in dit boek aan bod. Het ontstaan van de aarde, maar ook het veranderen van dieren en de mens door de tijd heen. Aan de hand van vragen die kinderen zelf ook echt zouden kunnen stellen wordt evolutie uitgelegd, want wat is dna eigenlijk? En waarom zie je dit altijd in politieseries? Floor Rieder heeft dit boek voorzien van prachtige tekeningen, die de uitleg ook nog eens perfect ondersteunen. Mocht het boek niet voldoende uitleg geven. Bekijk dan eens dit filmpje van Snap je? over survival of the fittest. Zelf lezen vanaf 10 jaar.

Verder lezen...

Misschien is het je al opgevallen. Veel van de wetenschapboeken zijn geschikt voor kinderen met een leeftijd van 10 jaar of ouder. Dat komt omdat kinderen (meestal) op deze leeftijd meer interesse krijgen in de wereld om hen heen en op zoek gaan naar antwoorden op al hun vragen. Maar ook jongere kinderen kunnen behoefte hebben aan de wetenschap op hun niveau. 

  • Voor de allerkleinsten kun je de boekjes van Eric Carle gebruiken. Het boek Eric Carle's boek over alles sluit bijvoorbeeld perfect aan bij de leefwereld van onze kleintjes en zo leren ze dingen die ze zien labellen. Kleine kinderen proberen net zoals tienjarigen grip te krijgen op de wereld, hetzij op een andere manier. 
  • De serie Wist je dat? is een toegankelijke non-fictie serie over dieren. Deze boekjes zijn ideaal voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen of voor jongere kinderen. Informatie wordt in een stripvorm verteld, waarbij humor een centraal uitgangspunt is om kinderen iets te leren. 
  • Het Proefjesboek van Arno Verweij laat kinderen vanaf 8 jaar zelf wetenschappelijke proefjes te doen. Veel kinderen leren spelenderwijs en dit boek sluit perfect op deze leerstijl aan.

Welk non-fictieboek lees jij graag met jouw kind? 



Reacties op: Lees je wijs! Wetenschapboeken

Meer informatie

Gerelateerd