Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leespret voor de allerkleinsten!

op 28 augustus 2019 door

Je hebt een kast vol kinderboeken en bent de trotse papa of mama van een klein wondertje. Niets liever wil je dan dat je kindje later je liefhebberij voor boeken over neemt. Maar hoe pak je dat aan? Vanaf welke leeftijd kun je boekjes aan gaan bieden? En welke boekjes zijn dan geschikt? 

Door Annemieke de Jong

Te jong om voor te lezen!?!

Regelmatig hoor je dat het lezen van boekjes iets is dat je pas bij kinderen vanaf circa 2 jaar hoeft te doen. Maar is je baby dan te jong om (samen) een boekje te lezen? Natuurlijk zijn de meningen hierover verdeeld, maar feit blijft dat er bewezen positieve effecten zijn van het kijken en voorlezen van boekjes met jonge kinderen. Boekjes nodigen je baby uit tot spelen en ontdekken. Het stimuleert zo het inlevingsvermogen en de verbeeldingskracht van je baby. Bovendien is het een mooi contactmomentje, dat ik zelf als rustgevend en erg waardevol ervaar. Je baby zal je stem herkennen en hoort je praten, iets wat een positief effect kan hebben met name ook op onrustige baby's en dat de taalontwikkeling positief kan beïnvloeden. Zo kun je de band tussen ouder en kind versterken. En, het al op jonge leeftijd aanbieden van boekjes zorgt ervoor dat kinderen leren dat boekjes erbij horen. Dit vergroot de kans dat ze plezier krijgen in het lezen en een interesse voor boekjes ontwikkelen. Reden genoeg dus om al op jonge leeftijd met boekjes te beginnen!

Boekjes uitkiezen

Er zijn grote hoeveelheden boekjes voor jonge kinderen te verkrijgen. Dit kan de keuze voor jou als kersverse ouder wat bemoeilijken. Houdt er in ieder geval rekening mee dat baby's onder andere hun wereld en speelgoed ontdekken door spullen in hun mond te stoppen. Zeker wanneer ze er zelf mee spelen. Kies daarom bijvoorbeeld voor stoffen (uitwasbare) boekjes, knisperboekjes, badboekjes of kartonnen boekjes. Kijk daarnaast ook eens naar de afbeeldingen. Het zicht van baby'tjes is nog volop in ontwikkeling. Te drukke tekeningen met weinig kleurverschil vind je als ouder misschien leuk, maar zijn voor baby's niet zo interessant omdat ze de afbeeldingen niet goed kunnen zien. Maak bijvoorbeeld de keuze voor boekjes met duidelijk contrast in afbeeldingen en relatief simpele illustraties. 

Interessant zijn ook de geluidenboekjes en voelboekjes die je baby extra ontdekkingsmogelijkheden geven. Hetzelfde geldt voor flapjesboeken (die al interessant kunnen zijn op het moment dat je kindje kiekeboe leuk gaat vinden). Houdt er bij dit laatste alleen wel rekening mee dat de motoriek van je baby nog verre van optimaal is. Flapjesboeken zijn daarom vooral interessant om samen met je baby te bekijken. Wil je echt gaan voorlezen houdt dan bij je keuze voor een boekje rekening met de hoeveelheid tekst. Korte zinnen bij een bladzijde zijn aantrekkelijker. Zo zijn er bijvoorbeeld boekjes waarbij iedere pagina eigenlijk een op zich zelf staand kort verhaaltje is. Deze boekjes zijn ideaal omdat je gemakkelijk je verhaaltje in kan korten. Kortom er is keuze genoeg!

Mijn eerste dieren voelboek

Bij Uitgeverij Holland verscheen onlangs Mijn eerste dieren voelboek van Virginie Graire (vertaalt door Emmy van Egmond).

1a0b72d9193bd4abc496e9bcdb83b74e.jpgDit boek is dankzij het grote formaat, de stevige bladen en de voelelementen uitermate geschikt voor kleine boekenliefhebbers. Per categorie (o.a. huisdieren en dieren in het bos) kan je kindje kennis maken met allerlei dieren. Je kindje zal kennis maken met 'bekende' en 'minder bekende' dieren. Zo zijn er de anaconda en de toekan in de jungle en de poolvos en de muskusos bij de dieren in koude gebieden. Het boek bestaat uit eenvoudige illustraties van al deze dieren. Door de rustige achtergrond en het grote contrast zijn ze erg aantrekkelijk en goed zichtbaar voor baby's - tegelijkertijd hebben de dieren ook een grappige uitstraling, waardoor ze ook voor wat oudere kinderen hun aantrekkingskracht blijven behouden.

Beng, Beng, Boem! We maken muziek

Beng, Beng, Boem! We maken muziek is een vrolijk kartonnen geluidenboekje dat erg leuk is voor de jonge lezers onder ons. Je maakt als lezer kennis met een aantal dieren en hun instrumenten. Pinguïn speelt graag op de piano, Beer blaast op zijn trompet, Tijger rockt op zijn gitaar en Konijn drumt er vrolijk op los. Samen vormen ze een echte band. Nieuwsgierig geworden naar hoe die band klinkt? Per pagina komt een instrument aan bod, waarna aan het einde de gehele band een mooi afsluitend muziekje speelt. De illustraties zijn simpel en hebben een groot contrast qua kleur. De witte achtergrond met zwart omlijnde dieren bevatten daarnaast enkele kleurrijke details. Hierdoor zijn de afbeeldingen juist ook voor baby's al erg aantrekkelijk. Wel zullen de erg jonge lezers hulp nodig hebben bij het aankrijgen van de muziekjes - aangezien je daar behoorlijk hard op moet drukken.

Op zoek naar meer?

Dit zijn slechts enkele van de vele boekjes die voor kleine kinderen jaarlijks op de markt verschijnen. Ben je op zoek kijk dan ook eens naar de volgende titels:

Er zijn vast nog veel meer leuke boekjes voor onze kleine boekenliefhebbers. Ontbreekt er een boek dat onze kleintjes absoluut niet mogen missen, deel het met ons!



Reacties op: Leespret voor de allerkleinsten!

Meer informatie

Gerelateerd

Over