Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezen in de klas: Ridder Verliefd

op 26 mei 2021 door

Heel wat teamleden van Boekenbengels & Leesbeesten werken in het onderwijs en natuurlijk doen we daar dagelijks aan leesbevordering. In deze rubriek vertellen we graag over onze (voor)leeservaringen in de klas én laten we de kinderen zelf aan het woord. Vandaag over Ridder Verliefd die misschien wel de harten van de leerlingen veroverde...

- door Joke -

Ridder Verliefd

Ridder Verliefd is het zesde deel in de reeks Muis & Draak een ongewone vriendschap. Muis – Ridder Muis want ze heeft een zwaard en draagt een harnas – is een stoere meid. Draak is rustig en wijs. Toch zijn deze twee de beste vriendinnen.

Muis besluit dat ze verliefd wil worden en ook liefdesverdriet wil voelen. Ze gaat op zoek naar ‘de ware’ maar ze is daarbij best veeleisend. Dit boekje bevat achteraan als extra een toneeltekst met een ander verhaal binnen het thema ‘Verliefd’. De rollen van Ridder Muis, Draak en Prins zijn duidelijk aangegeven met een pictogram en licht gekleurde tekstbalken. Handig en leuk om thuis met familie of vriendjes te spelen maar ook heel dankbaar materiaal voor in de klas.

In 2010 verscheen het eerste boekje over Muis & Draak. Ondertussen kan je verhalen van Muis beluisteren op de Vlaamse kinderzender Ketnet maar zoals vaker het geval is, geldt ook hier: het boek is beter.

De verhalen zijn gemiddeld zelf te lezen vanaf het tweede leerjaar maar tegelijkertijd ook leuk om voor te lezen aan jongere kinderen. Kleuters die deze verhalen voorgelezen krijgen, zullen enkele jaren later met plezier naar de hen bekende verhalen grijpen.

De tekst is vlot te lezen dankzij o.a. de bladspiegel met een nieuwe regel per zin, het gebruik van dialogen, korte hoofdstukken en aansprekende tekeningen – soms paginagroot. De schrijfstijl is vloeiend en door het karakter van Muis vaak komisch. Dat leent zich tot enige dramatiek tijdens het voorlezen. Eenvoudige gebeurtenissen met zeer herkenbare thema’s en gevoelens komen aan bod. Het is heel fijn dat auteur Dirk Nielandt klassieke rolpatronen of typeringen doorbreekt.

De illustraties van Marjolein Pottie ogen aantrekkelijk en vrolijk ondanks hun eenvoud: herkenbare, simpele tekeningen met een dikke zwarte rand die ingekleurd is, meestal in contrasterend groen en rood en gebruik makend van patronen.

3389a429a0cf2525ebd8c65ff0e5512d.jpg

In de klas

Ik gebruikte de toneeltekst tijdens ‘estafettelezen’. Dat is een uurtje waarin de leerlingen verschillende leesactiviteiten aangeboden krijgen. Ze beseffen niet eens dat ze eigenlijk aan het lezen zijn.

Tijdens een les drama las ik het hele boek voor. Na het voorlezen oefenden we zinnen uit het boek in. Hoe zou Muis dit zeggen? En Draak? Zeg deze zin eens op een verliefde, boze, stoere, … manier. Daarna verdeelde ik de klas in groepjes van drie en de toneeltekst in stukken. De kinderen oefenden het toneel (met tekst erbij) in en als afsluiter genoten ze van elkaars stukjes. Ik heb weer wat talenten ontdekt in mijn klasje.

Volgend jaar doe ik dit zeker weer én koppel ik er een les beeld aan. Dan laat ik de kinderen draken ‘ontwerpen’ waarna ze de lijnen mogen invullen met cadeaupapier of stoffen met passende patronen in contrastkleuren.

Oordeel van de kinderjury: 4,5 sterren

Waar het me allemaal om te doen is: Alle leerlingen sloten Ridder Muis en Draak in hun hart en er wordt weer gretig gelezen in dit plezierige boek.

Super cool verhaal omdat het grappig is.

Leuk want rood is mijn lievelingskleur.

Ik vond de prenten leuk en Ridder Muis was grappig.

Conclusie: ****

Ik was aangenaam verrast door deze kennismaking met Ridder Muis & Draak. Toegegeven, ik huiver een beetje van AVI-boekjes waardoor ik deze serie nog niet eerder ontdekte. Dit verhaal bewijst dat lezen voor beginnende lezers niet saai hoeft te zijn. De situaties en personages uit het verhaal zijn herkenbaar voor jongens én meisjes, mede dankzij de stoere Muis. Dit was één van de weinige keren dat jongens zonder morren een vrouwelijke rol wilden vertolken tijdens de les drama.

Het verhaal is stoer, komisch en soms schattig. En tussen de regels door leer je over omgaan met elkaar, vriendschap en natuurlijk over de liefde.

Kenden jullie Ridder Muis & Draak al?



Reacties op: Lezen in de klas: Ridder Verliefd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dirk Nielandt

Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is scenarioschrijver en auteur van meermaals bekroonde kinderboeke...

Marjolein Pottie

Marjolein Pottie

Marjolein Pottie is geboren in Roeselare in 1970. Ze was als kind altijd aan he...