Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Liefde is zeker niet voor lafaards

op 13 december 2018 door

Kerst, liefde, oorlog en opgroeien. Ulf Stark heeft geprobeerd het allemaal te vangen in Liefde is niet voor lafaards. En Ida Björs maakte er tekeningen bij. Maar hoe gaan liefde en lafaards samen? En oorlog en kerst? Is het dan een spannend boek, een hartverwarmend boek of juist een heel koud boek? Laten we dapper zijn en samen op ontdekking gaan. Ga je mee?

Samenvatting

Het is oorlog, een koude winter en bijna kerst. Freds vader vertrekt naar de Zweedse grens om die te bewaken tegen de Duitsers. Maar waarom moet uitgerekend zijn vader weggaan? Net nu hij ook nog verliefd is op Elsa. Hij kon altijd alles met zijn vader delen. Zijn vader gaf raad. Gelukkig heeft Fred een goede vriend en oefenen ze samen om dapper te zijn. En is er een kast, waarmee Fred toch nog met zijn vader kan praten.

"Praten met een kier"

5b03672c5b28f58e5c43c865fa646155.jpegZo op het eerste gezicht lijkt Liefde is niet voor lafaards een lief schattig boekje. Het is van klein formaat en haarfijne tekeningen sieren de voorkant. Wanneer we het boek openslaan is gelijk duidelijk dat het een kerstachtig verhaal zal worden. De door Ida Björs getekende dennenbomen en kerstster zijn het eerste wat je ziet en geven hoop op een mooi kerstverhaal. Ook Ulf Stark deelt hoop uit wanneer hij in de eerste zin vertelt dat Fred 'Fred' heet, omdat het vrede betekent. Fred zelf krijgt hoop en steun wanneer de kier in de kast hem antwoorden influistert op vragen en zorgen die hij heeft.

'Wil je een geheim horen?' fluisterde ik.
'Natuurlijk kerel,' suisde de papa-kier.

Voor Fred voelt het goed om op deze manier met zijn vader te praten, ook al is hij maar een kier in een kast. Het voelt heel normaal, net zoiets als schrijven in een dagboek. 

  • Met wie of wat praat jij graag over vragen en zorgen die je hebt?

"Een geur uit een heerlijke wereld"

Het verhaal gaat verder en laat zien hoe het er aan toe gaat in de klas en het leven van Fred. Best wel anders dan wat we nu gewend zijn. Het waren natuurlijk ook andere tijden in de oorlog. Zo gaat Fred na schooltijd aan het werk en zien de kleren en de tafeltjes in de klas er op de illustraties anders uit. Maar toch is er voor kinderen ook veel herkenning te vinden. Iedereen wordt weleens verliefd of vindt iemand bijzonder aardig. Iedereen is weleens onhandig of moet dapper zijn om iemand anders te helpen.
Ook de spanning van cadeautjes krijgen of iemand missen die niet bij je is, zijn gevoelens van alle tijden. Deze gevoelens kunnen je angstig en onzeker maken, maar gelukkig zijn er ook veel dingen die hoop geven. Bijvoorbeeld als je met iemand kunt praten, maar ook spullen kunnen vertrouwen inboezemen. Wat dacht je van een knuffel, een gelukshangertje of misschien wel een bepaalde geur?

Ik zei: 'Zou ik nog een keer mogen ruiken?'
'Ruiken?'
'Uw geur. Daar word je zo blij van. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit zoiets lekkers geroken.'

De geur van de mevrouw maakt Fred vrolijk. Voor sommige mensen ruikt een vers gebakken appeltaart lekker, schone was, een nieuw boek of zelfs de geur van een benzinestation.

  • Herken jij je in het verhaal van Fred? Kun jij je ook vrolijk voelen door een geurtje te ruiken? Welke geur is dat voor jou?

"U weet wat we willen hebben"

6f95d491b1085e414158f5fc9b0f2e80.jpegDe schrijfstijl van Ulf Stark is prettig en hartverwarmend. Ideaal om voor te lezen op een koude dag voor de verwarming of open haard. Stark schrijft gedetailleerd, met een zweempje humor. Hij geeft hoop en laat de lezer de buitenwereld even vergeten. Ook de oorlog die tekeer gaat lijkt nauwelijks aanwezig te zijn in het boek. En misschien waren die gevolgen in Zweden ook anders dan de verhalen die wij uit Nederland kennen, maar verwacht dus geen spannend oorlogsboek. Liefde is niet voor lafaards lijkt niet alleen een lief boek, dat is het ook. Ulf Stark weet wat wij rond kerst graag lezen en brengt ons helemaal in winterse sferen.

'Papa zei dat het hogere machten zijn die de beslissingen nemen. Ik hoop dat dit helpt.'
'Ja,' zei Oskar. 'Stel dat er een geluksfee over fladdert.'

Aan de ene kant moet Fred heel wijs zijn nu zijn vader er niet meer is en hij moet werken om wat extra geld te verdienen. En toch blijft ook Fred gewoon een kind. Hij is onbevangen en onbesuisd. Ook hij heeft wensen en wil hij graag cadeautjes met kerst. Hij hoopt dat zijn grootste wens uitkomt: dat papa thuis komt!

  • Wat is jouw allergrootste wens?

"Majoor Als-tu-blieft"

Een spannend oorlogsboek is Liefde is niet voor lafaards duidelijk niet. Koud ook niet. Wel is het een hartverwarmend boek dat heerlijk is om samen te lezen in de dagen voor kerst. Vertrouwen, hoop en liefde zijn verpakt in fijne woorden en mooie tekeningetjes. Met een vleugje humor, een warm einde en niet al te zware materie over de oorlog is het een prachtig cadeautje voor onder de kerstboom! Als-tu-blieft!

ebc47686b00f5f2cbf1ea5ff27b3e3c7.png



Reacties op: Liefde is zeker niet voor lafaards

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ulf Stark

Ulf Stark

Ulf Stark werd in 1944 geboren te Stockholm. Hij is een van de bekendste kinderb...