Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het geheim van ... Mark Tijsmans

op 14 juli 2018 door

Eind juni verscheen Tante Geola: Het zwaard van Grootoom Serafijn van de Vlaamse auteur Mark Tijsmans. Wat we van dat boek vinden lees je hier binnenkort maar we laten jullie eerst kennismaken met zijn eerdere werk.

Wie zeg je?

Mark Tijsmans (1969) is een Vlaamse creatieve duizendpoot. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als acteur (Thuis, Flikken,...) en musicalartiest. Dat bleek ook toen het voorstel om zijn werk te bespreken op onze Jeugdliteratuur Clubtafel lag. Velen wisten niet van zijn schrijverscarrière af. Nochtans debuteerde hij al in 2006 als jeugdauteur en won hij met dat debuut de Kinder -en Jeugdjury Vlaanderen in de categorie 10-12 jaar. Sindsdien verscheen er elk jaar minstens één nieuw verhaal.

Welke boeken?

Joke: Na het lezen van het eerste boek van de auteur werden mijn kinderen meteen fan. Een flink stuk van het oeuvre staat dan ook te blinken in hun boekenkast. Toen in juni het tweede deel van de reeks rond Tante Geola verscheen was dat een mooie gelegenheid om met enkele clubleden één van de eerder verschenen boeken te lezen en zo het geheim van het succes te ontdekken.

Het Geheim van te veel Torens - Joke

88343dfcf9bb15f56c7cb01e03d9aada.jpgIk hou ervan de juiste volgorde aan te houden en hoewel dit debuut een losstaand verhaal is en geen deel uit een serie, besluit ik toch te beginnen bij het begin. Het verhaal opent met 'De voorspelling van Geograficus Trop de Tours', een rijm met raadsels waarin aangegeven wordt dat een broer en zus een schat moeten zoeken tussen vele torens. Op een nacht zoekt de mysterieuze Fidelius de tweeling Willem en Nelle Ter Toren op in weeshuis 'Het ongetwijfeld ongelukkige kind'. Hij vertelt hen dat ze eigenlijk van adel zijn en neemt hen mee naar het familiedomein Trop de Tours. Zijn Willem en Nelle de broer en zus uit de voorspelling en zullen zij de schat vinden? Wie is de vijand waar ze voor moeten uitkijken? De kinderen en hun schoolkameraadjes Wout en Flore zijn de enige vrij normale personages in het verhaal. Verder volgen de vreemdste personages en situaties elkaar op. Elk hoofdstuk verklaart een stuk uit de voorspelling. De zoektocht is spannend en zit goed in elkaar maar het is vooral de humor die het boek zo goed maakt. Spannende en grappige situaties wisselen elkaar voortdurend af. Zelf ben ik vooral fan van de woordgrapjes. Niet elke tienjarige zal al die grapjes helemaal begrijpen en mogelijk schrikt de dikte van het boek sommige kinderen af. Dat zou jammer zijn want ik ben ervan overtuigd dat niet enkel de veellezers van dit boek zullen genieten. Aan (groot)ouders en leerkrachten om door voor te lezen net dat zetje te geven. Wedden dat ze er zelf mee van genieten? Terechte winnaar van de KJV en nominatie voor de Boekenleeuw

Wiet Waterlanders en Sint-Preventia in de gloria - Antoinette

Tussen 2007 en 2009 verschenen de eerste drie delen van de als trilogie bedoelde serie over Wiet Waterlanders. Het eerste deel Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode won opnieuw de KJV en werd genomineerd voor de Boekenleeuw en de Karel Verleyenprijs. Uiteindelijk kwam er nog een vierde deel in 2011. Bij de uitgave van het vijfde deel in 2016 werden de vorige delen heruitgegeven. Op de foto kan je de oude en nieuwe covers vergelijken. Antoinette las nummer drie uit deze reeks.

Mark Tijsmans, tja ik had zijn naam wel eens gelezen maar wie is hij? Uiteindelijk bleek ik zijn naam te kennen als acteur maar niet als auteur. De Bibliotheek was niet scheutig met het assortiment terwijl Mark Tijsmans al meerdere boeken geschreven heeft. Wiet Waterlanders en Sint-preventia in de Gloria is het derde deel van een serie van vier boeken en is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. In eerste instantie werd er gesproken dat dit het laatste deel van een trilogie zou zijn maar er volgde nog een deel. Het verhaal speelt zich af in 1594 waar het draait om een toneelstuk dat Will Shakespeare komt schrijven in Gandamme en een manuscript dat verdwenen is en gezocht wordt. Het verhaal wordt verteld uit het heden en verleden. Het boek kent geregeld tijdssprongen die verwijzen naar de twee voorgaande boeken maar dit wordt op het einde helemaal goed gemaakt. De lezers die de voorgaande twee boeken gelezen hebben, weten de verhaallijn snel op te pakken, vermoed ik zo. Ik heb alleen het derde boek gelezen. Wiet Waterlanders en Sint-Preventia in de Gloria is een dikke pil van 455 bladzijden maar de belevenissen van Wiet zijn zo pakkend dat dit makkelijk wegleest voor de gemiddelde lezer. Het boek kent veel humor en gebeurtenissen. Het is om deze reden een prikkelend boek om te lezen. Mark Tijsmans weet de lezer bij de les te houden met zijn wijze van schrijven. Een belangrijk gegeven vind ik omdat het een stimulerende factor is voor het lezen.

5b361857ff32404039c1247956a331ee.jpg

De ridders van de ronde keukentafel - Ilja

10c07e52d81450f1faf5cb2ad2b33fdf.jpgTussen de delen drie en vier over Wiet Waterlanders verscheen dit op zich staande verhaal dat ook weer een nominatie in de wacht sleepte. Dit keer voor de Gouden Klaproos. Ilja genoot ervan...

Bij de naam Mark Tijsmans ging bij mij geen lampje branden. De bibliotheek had ook geen ruim keuzeaanbod, maar de titel De ridders van de ronde keukentafel herkende ik dan weer wel. Niet dat ik het boek gelezen had vroeger. Het boek telt 444 bladzijdes, daar deins ik niet voor terug, maar ik kan me voorstellen dat 'de jeugd' dat eerder zal doen. Zonde, want het boek is ontzettend leuk. Het is Koning Arthur in een nieuw jasje, vol avontuur en vol humor. Het etiket in het boek zegt dat het boek voor kinderen vanaf 10 jaar geschikt is. Daar zet ik, omtrent het taalgebruik, soms wel mijn vraagtekens bij. De tekst is namelijk soms een beetje te dubbelzinnig, maar dat is uiteraard voor elke lezer anders. Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat het boek niet geschikt is voor 10-jarige lezers. Zij zullen er datgene uithalen wat ze snappen en de dubbelzinnigheid misschien niet eens opmerken. Voor liefhebbers van De brief voor de koning van Tonke Dragt is dit zeker een aanrader. Maar ook voor lezers die niet per se van ridderverhalen houden, is dit boek prima te lezen. Er worden namelijk mooie thema's besproken, waarvan ik vriendschap de duidelijkste vind. Lezers worden op waarde geschat, niet betutteld, iets wat je helaas nog vaak tegenkomt in kinderboeken en alleen daarom al zeer zeker de moeite waard.

Van zilver zal de ketel zijn - Evy

Na nog twee afzonderlijke verhalen begon Tijsmans in 2013 met deze nieuwe serie. Evy was nieuwsgierig naar nummer één.

Dit eerste deel in de vijfdelige serie De bende van Teiresias is een hele grote aanrader! Tijsmans -die ik eigenlijk alleen kende als acteur- zet zulke mooie en kleurrijke personages neer die je als lezer echt helemaal opslorpen! Je kan niet anders dan houden van de (te) mondige Floris die iedereen met zijn commentaar bekogelt. De humor in het verhaal is alomtegenwoordig. Op elke bladzijde vind je het terug, maar niet altijd in dezelfde vorm. Soms is het geniepig en soms is het gewoon te absurd voor woorden! De woordgrapjes als 'conservenblikken vol gebakken lucht ' en 'de grote, groene palmbomen, waarvan je elke zes maanden de vijgen na pasen kunt oogsten' zijn goed gevonden en zullen iedereen laten glimlachen. Het is een ridderverhaal vol avontuur, maar het is zeker geen klassiek verhaal. Met een heel eigen benadering maakt Tijsmans elke lezer nieuwsgierig naar het tweede deel in de reeks. De zoektocht naar de ingrediënten voor de toverdrank is namelijk nog lang niet ten einde!

e55168e6313bd730b957d28a0ac0a121.jpg

Tante Geola: De tsaar van eender waar - Katy

d7207c1e703db015d368320acb8ce552.jpgBinnenkort lezen we samen de opvolger maar Katy vertelt hier over haar bevindingen van dit eerste deel in de nieuwste reeks over tante Geola.

Van Mark Tijsmans had ik nog nooit iets gelezen tot op een dag Tante Geola - De Tsaar van eender waar op onze tafel belandde. Niet geheel toevallig natuurlijk, het oudste leesmonster had het in de nasleep van zijn verjaardag weten te bemachtigen. In dit boek moet Bas Bonje Bolleboos gaan logeren bij zijn tante Geola. Zij woont in Tot Slotte, een heel oud kasteel in een onooglijk dorpje. De aankomst van Bas valt samen met die van de tsaar van eender waar en zijn kleindochter Tasje. De tsaar is ervan overtuigd dat tante Geola een heks is en wil haar vervolgen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren en Bas moet actie ondernemen, zeker wanneer de tsaar een reeks andere rampzalige gebeurtenissen in gang zet.
Tante Geola - De Tsaar van eender is een heerlijk humoristisch boek. Vooral de woordgrapjes zullen bij de lezers in de smaak vallen. Er zit spanning in het boek, maar die wordt overschaduwd door de knotsgekke gebeurtenissen en chaos die ontstaat. De magie en de rare snuiters maken het extra leuk. De tekeningen en de citaten van de fictieve 'Serafijn Paracelsus' aan het begin van de hoofdstukken vrolijken de boel nog meer op en breken de grote hoeveelheid tekst. Meer dan 300 bladzijden is natuurlijk niet niks voor een 10-jarige. Mark Tijsmans slaagt er echter in om de lezer mee te slepen in het verhaal en de fantasie aan te nemen voor waarheid. Dit is het eerste boek in een reeks rond Bas Bonje en maakt in ieder geval benieuwd naar het vervolg.

 Het geheim?

Hoewel we alle vijf een ander boek lazen, zelfs telkens uit verschillende reeksen, lijken onze bevindingen aardig overeen te komen. De dikke pillen die Tijsmans schrijft, kunnen kinderen wat afschrikken. Toch loont het de moeite. De verhaallijn kon ons steeds bekoren door het gebruik van fantasie en vooral de soms absurde humor. Het taalgebruik met de vele woordspelingen heeft ons gecharmeerd. Tijsmans heeft een heel eigen stijl en we staan te trappelen om jullie over de nieuwste te vertellen. Enig nadeel: als je er één gelezen hebt, wil je ze allemaal. Waar blijft die postbode met dat pakje?

Kennen jullie Mark Tijsmans al? Welk boek is jouw favoriet?



Reacties op: Het geheim van ... Mark Tijsmans

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Tijsmans

Mark Tijsmans

Mark Tijsmans (°1969, Merksem) had al een oudere broer en kreeg er later nog ee...