Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Middelkind

op 12 januari 2022 door

Je zou maar de middelste zijn van je gezin, in een land waar alle oudste kinderen op handen worden gedragen. Waar de oudste kinderen alles mogen en niets hoeven te doen. Dan is er toch maar één ding dat je wilt. Je wilt gezien worden!

Door Annemieke de Jong

Middelkind

Maggie groeit op in een land dat zich wapend tegen de Stille oorlog. Om die reden krijgen de oudste kinderen van alle gezinnen een speciale behandeling. Ze worden op handen gedragen! Maar zo gauw ze 14 zijn moeten ze weg. Ze gaan naar kamp en worden daar klaar gestoomd om te vechten. Zo ook Jed, haar broer, die binnenkort 14 wordt.

Maggie doet haar uiterste best om gezien te worden - ze werkt hard voor een schoolproject, maar dit wordt niet beloond. Haar broer wordt hierin wel beloond, terwijl hij er niet veel tijd aan besteed heeft. Maggie wil niets liever dan gezien worden...

Wanneer Maggie het dwalersmeisje Una ontmoet, ontstaat er een plan. Ze zal het dwalersmeisje en haar vader aangeven, en daardoor zal ze gezien worden. Tegelijkertijd ontstaat er een bijzondere band tussen het dwalersmeisje en Maggie zelf. Dat brengt haar in een lastige positie. Wanneer de vader van het dwalersmeisje haar boos weg stuurt en bang maakt, besluit ze naar de burgermeester te gaan om te vertellen over de dwalers...

Het dwalersmeisje wordt opgepakt, en wanneer Maggie haar wil bevrijden, blijkt al gauw dat niets is wat het lijkt... 

Gaan de oudste eigenlijk wel naar kamp? Is er nog wel een Stille oorlog?

Kristy Applebaum

Full-time schrijfster Kristy Applebaum groeide op in Hampshire. Na vele baantjes te hebben gehad is zij tegenwoordig fulltime schrijfster wonend in Winchester. Hier vond ze de inspiratie voor het boek "The Middler" ofwel Middelkind. Een boek dat geselecteerd is voor Booktrusts Bookbuzz 2021 - waarbij boeken worden geselecteerd die het lezen stimuleren bij kinderen/jongeren in de leeftijd van 11-13.

Een losstaand avontuur

Wie het boek Middelkind leest, wordt deelgenoot van Maggie en de bijzondere en tegelijk lastige situatie waarin zij opgeroeit. Waar ze ergens blij zou moeten zijn dat ze geen oudste is, is er tegelijkertijd de behoefte om gezien te worden. Dit roept de nodige gevoelens bij haar op, die voor de lezer duidelijk en levendig beschreven worden. Wanneer Maggie vervolgens voor het dilemma komt te staan terwijl er een vriendschap groeit met het dwalersmeisje Una, is het overduidelijk dat Maggie worstelt met haar eigen geweten.

De gevoelens en gewetensworstelingen vormen een groot deel van het verhaal van Maggie en nemen dan ook een groot deel van dit boek in beslag. Hierdoor ontbreekt het in het boek soms wat aan actie, hetgeen jeugdige lezers over het algemeen prettig vinden. Het zorgt ervoor dat je je als lezer afvraagt of dit boek zich beperkt tot 1 deel, of het onderdeel van een serie zal zijn.

Richting het einde komt Middelkind in een gigantische stroomversnelling. Het boek neemt toe aan kracht, aan avontuur en spanning in zo'n sterke mate dat je niet anders meer kan dan doorlezen. En dan blijkt al gauw dat na een inleiding die iets aan de lange kant is, dit boek uitermate geschikt is voor jeugdige lezers omdat het je mee neemt naar het puntje van je stoel. Hoe heerlijk is het dan ook dat een ontknoping niet wordt geboden in een vervolgdeel, maar gewoon aan het einde van het boek op je ligt te wachten.

Eindoordeel

Waar Middelkind aan het begin wat traag opgang komt, wordt dit richting het einde van het boek ruimschoots goed gemaakt. Het boek beschrijft een bijzonder verhaal, over een bijzondere samenleving. Een boek waarin blijkt dat niets is wat het lijkt. Een boek dat je oprecht kennis laat maken met de bekendste personages. 

Dit boek krijgt - mede dankzij zijn krachtige einde - 4 sterren!

Een aanrader voor jongeren die houden van een boek met krachtige personages en vol avontuur!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Middelkind, kijk dan hier voor een leesfragment en verdere informatie over het boek.



Reacties op: Middelkind

Meer informatie

Gerelateerd

Over